• Πολιτική

    Μήνυμα Μέρκελ σε Ερντογάν: Οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα

    • NewsRoom


    Την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν ατύπως στο Βερολίνο με θέμα την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα λέγοντας ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα».

    Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της ετήσιας θερινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία τοποθετείται εφ’ όλης της ύλης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των μελών-κρατών της ΕΕ να στηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας.

    «Ναι, πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη όσα λένε οι Έλληνες φίλοι μας, πρέπει να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφερόμενη στην κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σημείωσε ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, «πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές».

    Αναφορικά με την Τουρκία, η κ. Μέρκελ τόνισε: «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύπλευρη. Έχω συχνές επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και σύντομα θα σας ενημερώσω σχετικά».

    Παράλληλα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης και με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο σε μια προσπάθεια του Βερολίνου να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

    Ωστόσο, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι δεν μίλησε, ούτε πρόκειται να μιλήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ τους.

    Τα βλέμματα της ευρωπαϊκής διπλωματίας βρίσκονται στραμμένα στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και ο ευρωπαϊκός κατάλογος πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική και επικίνδυνη συμπεριφορά της.

    Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει λάβει από καιρό την βασική απόφαση να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «συνεχιζόμενες πολωτικές και προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τα κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις συνεχιζόμενες, πολωτικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Μακάλιστερ προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει ως παρατηρητής.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ο Γερμανός ευρωβουλευτής επανέλαβε ότι «η βασική απόφαση ως ΕΕ να στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει ληφθεί εδώ και καιρό και αυτό σίγουρα οι υπουργοί θα το υπογραμμίσουν σήμερα εκ νέου».



    ΣΧΟΛΙΑ