• Πολιτική

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Το ΚΥΤ στον Έβρο θα διευκολύνει στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής

    • NewsRoom
    Βαρβιτσιώτης

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών


    «Ύψιστη τιμή προς τους ήρωες της βραδιάς των Ιμίων, η απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας να δώσει τα ονόματά τους στις νέες τορπιλακάτους του Πολεμικού μας Ναυτικού» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτισώτης μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση κύρωσης τεσσάρων Συμβάσεων της ΕΕ με την Γκάνα, την Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές του ειδικού αγορητή της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη, οποίος άφησε αιχμές για την αναγνώριση της θυσίας των ηρώων των Ιμίων από την Πολιτεία, ανέφερε πως «είναι ύψιστη τιμή προς τους ήρωες της βραδιάς των Ιμίων η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και την απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία έχει ήδη δώσει το όνομα του Καραθανάση σε μια από τις τορπιλακάτους του Πολεμικού μας Ναυτικού. Όπως και ότι οι άλλες δύο που θα παραληφθούν και αυτές, θα πάρουν τα ονόματα του Βλαχάκου και του Γιαλοψού».

    Θέλω, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών «να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση, όπως και όλες οι εθνικές κυβερνήσεις, υπερασπίζονται τον εθνικό χώρο στην ξηρά, την θάλασσα και στον αέρα με αιχμή του δόρατος τις Ένοπλες Δυνάμεις μας» και κάλεσε τα κόμματα, ειδικά όταν τοποθετούνται στην Βουλή για αυτά τα θέματα, να είναι προσεκτικά στις διατυπώσεις τους, καθώς «δεν μπορούν να ακούγονται πράγματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο που δεν συνάδουν με την αλήθεια και δεν συντρέχει άλλωστε και κανένας λόγος να ανακινούμε θέματα, έτσι μόνο και μόνο για να γίνονται ορισμένες διατυπώσεις.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ανέφερε την μεγάλη συγκίνηση που υπήρξε πριν λίγους μήνες στην εκδήλωση ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Καραθανάση» στο Ναύσταθμο όταν ο γιός του ήρωα, Γιάννης Καραθανάσης, μαζί με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έκαναν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής με την ονομασία του πλοίου.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχολίασε επίσης τις αναφορές που έκανε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Έβρο, λέγοντας πως «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης θα αυξήσει το αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής», καθώς, όσοι περνούν παράνομα από τα σύνορα «δεν θα αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην γύρω περιοχή, μέχρι κάποια στιγμή να συλληφθούν και να μετακινηθούν σε άλλο σημείο της χώρας».

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του τρόπου με τον οποίο η Ελληνική Δημοκρατία, πέρυσι, απέκρουσε την διάθεση της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, και την απόφασή της κυβέρνησης να ενισχύσει την φύλαξη του Έβρου μέσα από την επέκταση και την ενίσχυση του φράχτη.

    Θεωρούμε είπε, ότι «ένα ΚΥΤ και όχι κέντρου φιλοξενίας, θα διευκολύνει στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής». Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως η μείωση που καταγράφεται στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην χώρα μας, «είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας για την φύλαξη των συνόρων και των πολιτικών αποτροπής, που σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μας θωρακίζουν απέναντι σε τέτοιου είδους ασύμμετρες απειλές» στις οποίες προχωράει η γειτονική χώρα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ