• Πολιτική

    Μύλος σε κυβέρνηση και ΥΠΕΞ για την τύχη των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών (upd.)

    πραξικοπηματίες


    Πρωί Σαββάτου. Τουρκικό ελικόπτερο εκπέμπει σήμα κινδύνου και τελικά προσγειώνεται στην Αλεξανδρούπολη. Στο ελικόπτερο αυτό βρίσκονταν οκτώ από τους πραξικοπηματίες, που το βράδυ της Παρασκευής αιματοκύλησαν την Τουρκία. Αμέσως μόλις πάτησαν ελληνικό έδαφος  συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το διπλωματικό θρίλερ είχε ήδη αρχίσει, με την Τουρκία να απαιτεί την άμεση έκδοσή τους στη χώρα και την Ελλάδα να απαντά πως θα πράξει τα δέοντα. Τα πράγματα όμως, δεν είναι τόσο απλά, καθώς σε ένα ακόμη κρίσιμο θέμα το υπουργείο Εξωτερικών και συνολικά η κυβέρνηση δείχνουν τουλάχιστον απροετοίμαστοι.

    Και μπορεί η κυβέρνηση να δήλωσε πως δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή με τη γειτονική χώρα, όμως, από την άλλη μεριά η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν το πολιτικό άσυλο. Οι οκτώ συλληφθέντες κρατούνται στις Φέρες και το πρωί της Δευτέρας αναμένετο να μεταφερθούν στην υπηρεσία ασύλου και ακολούθως στο αυτόφωρο.

    Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι η έκδοσή τους  θα εξεταστεί όσο πιο σύντομα γίνεται και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Μετά από τις επαφές με την Ελλάδα, η τουρκική πλευρά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη την τουρκική κυβέρνηση για την αντίδρασή της στην απόπειρα κατάλυσης της συνταγματικής τάξης και τόνισε τη σημασία του καθεστώτος της συνταγματικής δημοκρατίας στην Τουρκία και τη διατήρηση της σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η διαδικασία έκδοσης των πραξικοπηματιών έχει ξεκινήσει και η ελληνική πλευρά επιθυμεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα.

    praksikopimaties

    praksikopimaties1 praksikopimaties2

    Σε ομιλία του έξω από το σπίτι του, ο Τούρκος πρόεδρος Tayip Erdogan δήλωσε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες θα επιστραφούν στην Τουρκία μέσα σε 15 μέρες.

    Κι ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχε μία μίνιμουμ συνεννόηση,  ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, να περιπλέξει την κατάσταση με μία δήλωση που ανέτρεψε τα πάντα: “Δεν θα προέτρεχα ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει τους 8. Πρέπει να ακολουθηθεί το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Το αντιμετωπίζουμε ως ένα γεγονός προς επίλυση”.

    “Εμείς”, πρόσθεσε, “μπορούμε να μιλάμε μόνο πολιτικά. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία της αίτησης πολιτικού ασύλου, η εξέταση σε πρώτο βαθμό και η εξέταση σε δεύτερο βαθμό, η οποία διαρκεί περίπου 15 με 25 ημέρες, συνήθως. Το αίτημα έκδοσης που έχει κάνει η τουρκική πλευρά έχει ένα ισχυρό επιχείρημα. Πολιτικά αυτό που ευνοεί την Ελλάδα είναι αυτές οι υποθέσεις να λήγουν γρήγορα”.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας αναγνώρισε πάντως ότι δεν λίγοι αυτοί που συνδέουν το θέμα που έχει προκύψει με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και αυτό -είπε- θα πρέπει να παρθεί υπόψιν σε πολιτικό επίπεδο.

    Από την πλευρά τους οι  δικηγόροι των Τούρκων στρατιωτικών ανέφεραν ότι θα ζητήσουν τριήμερη αναβολή  – η οποία και προβλέπεται από το νόμο-  για να ετοιμάσουν την κατάθεσή τους.

    “Το ποινικό δικαστήριο θα τελειώσει σύντομα και περιμένουμε μια καλή απόφαση ώστε να μην ασκήσουμε έφεση. Οι πελάτες μου δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα. Έλαβαν εντολές από ανωτέρους τους για να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που έπραξαν μέχρι που δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία. Στη συνέχεια έλαβαν μηνύματα ότι γίνεται πραξικόπημα και φοβήθηκαν για τη ζωή τους”, υποστήριξε ένας εκ των δικηγόρων των πραξικοπηματιών δίνοντας μία γεύση της γραμμής που θα τηρήσουν.

    Tην ίδια ώρα με επείγουσα επιστολή προς την Ουάσινγκτον ο Erdogan ζητεί την έκδοση και του Fethullah Gulen θεωρώντας πως αυτός βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα. Ο πρώην ιμάμης και σκληρός πολέμιος του Erdogan βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Pensylvania των ΗΠΑ και παρότι διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση του με το πραξικόπημα, αναφέρει πως δεν θα φέρει αντίσταση σε μια πιθανή του έκδοση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Gullen δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποκίνησης του πραξικοπήματος από τον ίδιον τον Εrdogan .

    gioulen

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ena-praxikopima-vgalmeno-apo-ti-dekaetia-tou-70/61836

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/61821-2/61821



    ΣΧΟΛΙΑ