• Πολιτική

    Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου και η θέση των δικηγόρων

    Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

    Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης


    Διχασμένοι και με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, μεταξύ του συνταγματικού και του αναπτυξιακού χαρακτήρα του νομοσχεδίου, εμφανίστηκαν είκοσι φορείς στη Βουλή, για να αναπτύξουν τη θέση τους κατά τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος εκπροσωπούσε την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αμφίβολης και αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι οι ρυθμοί των δικαστών για να τοποθετηθούν δεν είναι οι ίδιοι με ρυθμούς της ψήφισης του νομοσχεδίου. «Θα αφήσουν να ψηφιστεί ένας νόμος, που θα κρίνει το ΣτΕ όταν τα νομικά πρόσωπα (σ.σ. παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων) θα είναι ήδη σε λειτουργία», ανέφερε. 

    Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη και θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, στις 8 Μαρτίου.

    Η απειλή προσφυγών

    Δεδομένη θεωρείται από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η προσφυγή κατά του νόμου, αμέσως μετά τη ψήφισή του. Ήδη πάνω από 1.300 πανεπιστημιακοί έχουν εξαγγείλει την προσφυγή τους στο ΣτΕ, ενώ υπάρχει και μία μερίδα Συνταγματολόγων που έχει τοποθετηθεί εκφράζοντας την άποψη ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. 

    Ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων υπερασπίστηκε τον συνταγματικό του χαρακτήρα επικαλούμενος την τοποθέτηση Συνταγματολόγων και την ανάγνωση του άρθρου 16 υπό το φως του ενωσιακού δικαίου.

    «Πρόκειται για τον  ισχυρισμό κορυφαίων Συνταγματολόγων της χώρας, οι οποίοι δεν μπαίνουν στη ζυγαριά με βάση τον αριθμό τους, μπαίνουν στη ζυγαριά με βάση τα επιχειρήματά τους, εάν είναι σύννομα ή όχι».

    Την ίδια ώρα, πανεπιστήμια του εξωτερικού εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας επένδυσης στη χώρα για την δημιουργία ενός παραρτήματος. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με τον Όμιλο Hellenic Health Group, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη εν μέσω προετοιμασιών, ώστε να ανοίξει η πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή τον Σεπτέμβριο του 2025. 

    Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στους ρυθμούς της Δικαιοσύνης και στο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει ενώ θα είναι ήδη σε λειτουργία μη κρατικά πανεπιστήμια. 

    «Η θέση μας στα ζητήματα αυτά είναι ότι απαιτούνται καθαρές λύσεις, με την τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία επίκειται οσονούπω. Στον διάλογο αυτό έπρεπε να ενταχθεί και αυτή η συζήτηση», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι οποιαδήποτε ζητήματα αφορούν το άρθρο 16 τα έχει λύσει ήδη το ΣτΕ σε προηγούμενες αποφάσεις του. 

    «Μπορείτε να ψηφίσετε όσους νόμους θέλετε. Έχετε την πλειοψηφία. Εμείς θα πούμε τη γνώμη μας εκεί και τότε που πρέπει, σε εκείνους που θέλουν και πρέπει να ακούσουν τα ζητήματα συνταγματικότητας των διατάξεων ενώπιον των αρμοδίων οργάνων που δεν είναι μόνο η βουλή αλλά είναι και τα ελληνικά δικαστήρια», κατέληξε. 

    Υπέρμαχοι και πολέμιοι

    Σε αντίπαλα στρατόπεδα τάχθηκαν εκπρόσωποι της αγοράς με εκπροσώπους των δημοσίων πανεπιστημίων. 

    Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών υπογράμμισαν τα αναπτυξιακά οφέλη του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως υποστήριξαν θα προσελκύει ξένους φοιτητές αλλά και εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό χάρη στη δημιουργία νέων θέσεων, ενώ σημείωσαν ότι θα καταφέρει να  ανακόψει και το κύμα φυγής των Ελλήνων φοιτητών προς το εξωτερικό. 

    Προς επίρρωσιν των παραπάνω, ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, του φορέα που αναγνωρίζει τα πτυχία από Ιδρύματα του εξωτερικού, κ. Ορέστης Καλογήρου ανέφερε ότι από τις 8.500 αιτήσεις που δέχθηκε το 2023 για αναγνώριση, το 75% αφορά πτυχία από την Κύπρο, την Μεγάλη Βρετανία και τη Βουλγαρία, με κάποιες εξ’ αυτών να έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τις αλλαγές που έρχονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας. 

    Η απέναντι πλευρά έθεσε ζητήματα συνταγματικότητας, αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και αποψίλωσης των περιφερειακών πανεπιστημίων. 

    Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Ανδρεδάκης Νικόλαος αναφέρθηκε στον κίνδυνο για αμφιβόλου ποιότητας πτυχία, ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων  κ. Φώτης Μάρης στις επιπτώσεις του νόμου για τα περιφερειακά Ιδρύματα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Γιάννης Σεϊμένης σημείωσε ότι «η ύπαρξη έστω και αμφιβολιών περί συνταγματικότητας καθιστά αρμόζουσα οδό τη συνταγματική αναθεώρηση».

    Διχασμένοι εμφανίστηκαν και οι ίδιοι οι φοιτητές, με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Νομικής Κομοτηνής να χαιρετίζει το νομοσχέδιο, ενώ τον εκπρόσωπο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ να κάνει λόγο για «πληρωμένα πτυχία». 

    Διαβάστε επίσης:

    Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ο καβγάς για το άρθρο 16 και το άναρχο τοπίο στα κολλέγια

    Διαμαντοπούλου: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην ουσία

    Σκέρτσος: Μη κρατικά πανεπιστήμια και τα πολιτικά αδιέξοδα της αντιπολίτευσης



    ΣΧΟΛΙΑ