• Πολιτική

    Metron Analysis: Ο «Κανένας» καταλληλότερος για πρωθυπουργός, «κατά» των μη κρατικών πανεπιστημίων η πλειοψηφία

    • NewsRoom
    καλπη


    Υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ υποχωρεί στο 24,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρά στο 11,8% ενώ το  ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%.

    Άνοδο καταγράφει επίσης το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

    Στην εκτίμηση ψήφου,  η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί στο 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, το ΚΚΕ στο 10,1% η Ελληνική Λύση στο 9,7% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,3%. Η Νίκη βρίσκεται στο 3,2%, η Νέα Αριστερά στο 3, ενώ οι Σπαρτιάτες στο 2%.

    Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, πιο δημοφιλής πολιτικός (με βάση τις θετικές γνώμες) φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ενώ ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με  39%. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%.

    Ενδιαφέρον έχει ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατορθώνει να προηγείται τόσο σε όσους δηλώνουν Αριστεροί αλλά και στους Κεντροαριστερούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από όσους δηλώνουν κεντρώοι και δεξιότεροι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να είναι δεύτερος ακόμη και στους κεντροαριστερούς, όπου όμως έχει και το υψηλότερο ποσοστό του και ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο «κανένας» συγκεντρώνει ποσοστό 39% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 33%. Όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε μονοψήφια νούμερα, με το μεγαλύτερο από αυτά να είναι το 7% του Στέφανου Κασσελάκη.

    Στο 66% φτάνει το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.

    Ως προς το ποια προβλήματα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερα, πρώτο είναι η ακρίβεια με 37%, ακολουθεί η οικονομία με το ποσοστό να υποχωρεί στο 22% σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση, ακολουθεί η κρίση θεσμών με 8%, η εγκληματικότητα με 4% και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης με 4%.

    Οι «κόκκινες κάρτες» των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, δηλαδή οι τομείς όπου έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Τους πιο καλούς βαθμούς τους παίρνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, όταν τον Νοέμβριο ήταν στο 39%. Αυτό αποτυπώνει εντεινόμενη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο, παρότι βέβαια αυτό δεν το καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει χαμηλές θετικές γνώμες στο 10%

    Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό υποχωρούν από το 40% στο 34%, έστω και εάν οι θετικές αξιολογήσεις για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπερνούν το 17%

    Κατά των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων η πλειοψηφία των ερωτηθέντων

    Ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση που παρουσίασε το Mega παρατηρείται και στο ποσοστό όσων είναι κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Αν και στις περισσότερες δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα η πλειοψηφία ήταν υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, στη νέα έρευνα της Metron Analysis το 53% όσων ρωτήθηκαν δήλωσε πως έχει αρνητική γνώμη για αυτά, ενώ το 42% θετική.

    Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη το 88% απαντά πως ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών.

    Ως προς το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εκλογές καταγράφεται μια μικρή αύξηση του ενδιαφέροντος και ρητής πρόθεσης συμμετοχής, ενώ οι πολίτετς προκρίνουν την αυτοπρόσωπη παρουσία αντί για την επιστολική ψήφο (9%).

    Διαβάστε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Διαβάστε επίσης

    Opinion Poll: Ισχυρό προβάδισμα η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – Πιο δημοφιλής από τον Ανδρουλάκη ο Λοβέρδος, έβδομος ο Κασσελάκης!

    Κικίλιας: Τομή η αλλαγή του δόγματος στο ΠΣ για τη μεγάλη μάχη που θα δώσουμε το καλοκαίρι

    Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού



    ΣΧΟΛΙΑ