• Πολιτική

    Μέτρα ανάχωμα στην «Όμικρον» για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά – Αγώνας δρόμου για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

    • Αλίκη Χατζή
    Μέτρα ανάχωμα στην «Όμικρον» για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά – Αγώνας δρόμου για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μπροστά σε μία διπλή πρόκληση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, με τα νέα μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους να ανακοινώνονται την Τρίτη, το αργότερο την Τετάρτη: Να στήσουν αναχώματα στην υπερμετάδοση του κορoνοϊού τα δύο εορταστικά τριήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και να καθυστερήσουν όσο περισσότερο μπορούν την επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον», προκειμένου να «τρέξουν» κι άλλο οι εμβολιασμοί και να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, πριν έρθει το νέο κύμα.

    Τα παραπάνω θέματα κυριάρχησαν στις συζητήσεις του τελευταίου διημέρου στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην σύσκεψη της Κυριακής υπό τον  Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – ηχηρή συμμετοχή για να δοθεί και μία έμμεση απάντηση στα σενάρια που τον έφεραν να είναι προ της παραίτησης λόγω του θορύβου που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της έρευνας που συνυπογράφει με τον κ. Λύτρα για τη σχέση θνησιμότητας – ΜΕΘ.

    Έτοιμοι να εισπράξουν το πολιτικό κόστος

    Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι καταρχήν θα ανακοινωθεί πως θα είναι υποχρεωτικό το rapid test και για τους εμβολιασμένους ώστε να κάνουν ρεβεγιόν σε κλειστούς χώρους.

    Το μέτρο το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «προσωρινό», προτιμάται έναντι άλλων ως μεγαλύτερη «ασπίδα» στην εξάπλωση του ιού. Το rapid test μάλιστα θα το πληρώνουν οι πολίτες μόνοι τους.

    Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας, κυρίως από όλους όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ θα προκληθεί μία σχετική τουλάχιστον αναστάτωση στο χώρο της εστίασης ( εστιατόρια, μπαρ αλλά και νυχτερινά κέντρα ). Δηλώνουν όμως έτοιμοι να εισπράξουν το όποιο κόστος, το οποίο χαρακτηρίζουν «ελάχιστο» μπροστά στον κίνδυνο που «καραδοκεί» για τη δημόσια υγεία.

    Οι επιστήμονες θεωρούν αναγκαίο τουλάχιστον τις νύχτες 24 και 31 Δεκεμβρίου, που παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στους χώρους της νυκτερινής διασκέδασης, να μην εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι από την υποχρέωση διαγνωστικού τεστ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η δεδομένη, πάντως, διάχυση του ιού.

    Παράλληλα θεωρείται βέβαια η αυστηρή σύσταση που θα απευθύνουν οι ειδικοί για χρήση μάσκας το προσεχές διάστημα σε όλους τους χώρους, προκειμένου να εμποδιστεί η διασπορά.

    Το Μαξίμου εξακολουθεί να αποκλείει κατηγορηματικά το γενικό lockdown και στέλνει μήνυμα ότι το όποιο μέτρο απαιτηθεί να ληφθεί απέναντι στη νέα μετάλλαξη θα αφορά κατά βάση στους ανεμβολίαστους, ωστόσο…

    Ακόμη και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η αφρικανική μετάλλαξη παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μέχρι στιγμής, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαιτηθεί επανασχεδιασμός. Άλλωστε, εν όψει της διάχυσής της στη χώρα, οι ειδικοί ήδη έχουν εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα, όπως για παράδειγμα την διενέργεια test και από τους εμβολιασμένους για την επιστροφή στην εργασία τους μετά τις γιορτές.

    Διαβάστε επίσης

    Οικονόμου: Η επιτροπή θα αποφασίσει αν οι εμβολιασμένοι χρειάζονται rapid test για τους κλειστούς χώρους

    Τσιόδρας: Η Όμικρον μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία στην Ευρώπη

    Καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν: Οι διαφορές ανάμεσα στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον



    ΣΧΟΛΙΑ