• Πολιτική

    Μετά τη συμφωνία-κορσέ, ο Τσίπρας σκέφτεται διάγγελμα


    Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη μεταμεσονύχτια συμφωνία στο Eurogroup που προβλέπει επιμήκυνση για την αποπληρωμή χρέους, αλλά και σκληρούς όρους μεταμνημονιακής εποπτείας, όπως και «σκληρές απαιτήσεις» για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060.

    Η κυβέρνηση μιλά για ιστορική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει την πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και βάζει οριστικό τέλος στην μνημονιακή περίοδο.

    Εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία και με στόχο να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε η φιέστα των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός -κατά πληροφορίες- ενδέχεται να προχωρήσει σε διάγγελμα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, βεβαίως, να εστιάσει στην επιμήκυνση του χρέους, αποφεύγοντας να μιλήσει για τα σκληρά μέτρα, με τα οποία δεσμεύεται η χώρα και οι Έλληνες πολίτες για τα επόμενα χρόνια.

    Πιο ρεαλιστής ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε μεν ότι «αυτό είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης», ωστόσο χαρακτήρισε «σκληρή απαίτηση» τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% από το 2023 έως το 2060.

    Το δρόμο των πανηγυρισμών άνοιξαν από τα ξημερώματα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και συγκυβερνήτης, υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Ο πρώτος με δύο αναρτήσεις στο Facebook μίλησε «ιστορική βραδιά για την Ελλάδα». «Βγάλαμε τη χώρα από το πηγάδι των μνημονίων και της επιτροπείας. Μπαίνουμε σε νέα εποχή με μεγάλη ρύθμιση και ελάφρυνση του χρέους. Απόψε δικαιωνόμαστε για τη σκληρή επιλογή του Ιουλίου του ’15. Αντέξαμε και επιτέλους νικάμε!».

    Λίγο αργότερα επανήλθε με νέα ανάρτηση, με την οποία μοίραζε… ξύδι στα «βοθροκάναλα της διαπλοκής, που απόψε είχαν πένθος και αφωνία» και «στα κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα».

    Ο Πάνος Καμμένος προτίμησε το twitter, όπου έγραψε: «Mία νέα ημέρα ξημερώνει για όλο τον Ελληνικό Λαό, η εποχή των μνημονίων τέλειωσε. Τώρα θα καταλάβουν όλοι γιατί ‘έπρεπε πάση θυσία’ να ρίξουμε την κυβέρνηση για τον Μητσοτάκη της διπλής ονομασίας γιατί πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτή η κυβέρνηση απελευθέρωσε τους Έλληνες».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για ιστορική απόφαση, που διαμορφώνει μία κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

    Μίλησε, επίσης, για ανάπτυξη «χωρίς τον βραχνά του χρέους ως διαρκή ενόχληση»  και συμπλήρωσε ότι το κριτήριο που είχε η Ελλάδα να είναι πειστική στις αγορές «δικαιώθηκε και ικανοποιήθηκε απολύτως». «Ο ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προκλητικός ο Πολάκης: Μοιράζει… ξύδι για την συμφωνία στο Eurogroup

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν βάζει γραβάτα ο Τσίπρας-Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση το… βιώσιμο χρέος!

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: «Η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ»: Ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία στο Eurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ