Πολιτική

Μέρκελ σε Ερντογάν: «Οι Έλληνες δεν αστειεύονται, να περιμένετε θερμό επεισόδιο»

  • NewsRoom


Καταλυτικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε το τηλεφώνημα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη βγάλει, τελικά, το ερευνητικό πλοίο τους από το λιμάνι για έρευνες στο ανατολικό Αιγαίο.

Στην επικοινωνία τους η Καγκελάριος είπε στον Τούρκο πρόεδρο πως «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» – ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, η ίδια είχε συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να τόνισε στο τηλεφώνημα πως «να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες». Στη συνέχεια, η Καγκελάριος ανέφερε πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

Είναι προφανές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, πως η Γερμανία επιθυμεί διάλογο, ως μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, θέλει στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Αγκυρα. Βέβαια, από τη γερμανική πλευρά καθίσταται σαφές πως όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Ταυτόχρονα, το ίδιο τονίζει και η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας πως «δεν θα κάνουμε διάλογο με το όπλο στον κρόταφο».

Πληροφορίες που δημοσίευσε το Έθνος της Κυριακής (26/7) ανέφεραν επίσης πως η κυρία Μέρκελ υπογράµµισε µε απλά λόγια στον Τούρκο πρόεδρο ότι τη στιγµή που όλοι τη «δείχνουν» ως ηγέτιδα που τον στηρίζει, εκείνος κλιµακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με εκθέτεις» λένε ότι συµπλήρωσε απευθυνόµενη στον Τούρκο πρόεδρο η κυρία Μέρκελ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες καταλήγουν µε τη βεβαιότητα ότι η Ανγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι είναι στο χέρι του, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να µπορέσει η Τουρκία να ενσωµατωθεί σε έναν διάλογο µε την Ευρώπη.

Στην αντίθετη περίπτωση -φαίνεται ότι του διεµήνυσε- κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και η… µόνη συζήτηση που θα ξεκινούσε στο πλαίσιο της ΕΕ και της γερµανικής προεδρίας θα αφορούσε τις κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας.


ΣΧΟΛΙΑ