• Πολιτική

    Συνεχίζει να στηρίζει Σάρατζ ο Ερντογάν – Σταθερή εκεχειρία στη Λιβύη ζητά η Μέρκελ

    • NewsRoom


    Εντατικές διαπραγματεύσεις είχαν σήμερα Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

    Μετά των τέλος των διμερών επαφών, οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου έδωσαν και οι δύο βάση στην ανάγκη τόνωσης της συνεργασίας των δύο χωρών όπως επίσης και στην ενίσχυση των δράσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ειδική αναφορά στη Λιβύη, τονίζοντας ότι δεν θα αφήσουν μόνους τους «αδελφούς Λίβυους», ενώ αναφέρθηκε για την συνεργασία με τον πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη της GNA «δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Ψήφισμα 2259 των Ηνωμένων Εθνών».

    Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο των δύο μνημονίων με την GNA, η Τουρκία έχει αποστείλει «στρατιωτικούς συμβούλους» στην Τρίπολη, με στόχο την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων.

    Από την δική της πλευρά, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε έτοιμη να δώσει βοήθεια για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στους Σύριους εκτοπισμένους της επαρχίας Ιντλίμπ.

    Απαντώντας για το ζήτημα της Λιβύης, κατέστησε αναγκαία τη μετατροπή της εύθραυστης εκεχειρίας σε μία στέρεα και βιώσιμη συμφωνία.

    Επιπλέον η Γερμανίδα Καγκελάριος πρότεινε τη διεξαγωγή επαφών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία και Γαλλία εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, ενώ έδωσε βάση στη σημασία της άμεσης σύγκλησης της 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για την επίλυση των διαφορών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.



    ΣΧΟΛΙΑ