• Πολιτική

    Συνάντηση Ερντογάν – Μέρκελ: Τα εγκαίνια, το δώρο και οι… προειδοποιήσεις

    • NewsRoom


    Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Τουρκό-Γερμανικού Πανεπιστημίου της πόλης, μία ημέρα μετά την απόφαση – κόλαφο της γερμανικής Βουλής που έκρινε παράνομο το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε την κ. Μέρκελ στο πλαίσιο των εγκαινίων, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι το πανεπιστήμιο θα αποτελέσει σύμβολο φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα, ως ένδειξη αυτής, έκανε δώρο στην Καγκελάριο έναν καθρέφτη, χειρονομία που φαίνεται να την ενθουσίασε ιδιαίτερα.

    Ερντογάν: Προειδοποιήσεις για «χάος» στη Λιβύη

    Κατά την διάρκεια δηλώσεων ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για το πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη τονίζοντας πως είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από την εφαρμογή του.

    Πρόσθεσε όμως ότι ένα ενδεχόμενοι χάος στη Λιβύη θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, εάν η ειρήνη δεν εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό.

    «Εάν δεν υπάρξει ηρεμία το συντομότερο δυνατόν, η ατμόσφαιρα χάους στη Λιβύη θα επηρεάσει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου», ανέφερε σε ομιλία του.

    Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στον πραξικοπηματία, όπως χαρακτήρισε, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να του ασκήσουν ειδικές πιέσεις ειδικά σε αυτό το θέμα.

    «Είναι σημαντικό να ασκήσουμε πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και στους υποστηρικτές του, ειδικά σε αυτό το θέμα. Η αύξηση των επιθέσεων σε πολιτικές κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη από χθες και η στόχευση του αεροδρομίου Μιτίκα έδειξε ποιος ήταν στο πλευρό της ειρήνης και ποιος ήταν από την πλευρά του συνεχιζόμενου αίματος και των δακρύων », δήλωσε.

    Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλιμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.

     



    ΣΧΟΛΙΑ