• Πολιτική

    Μενδώνη: «Καταδικάζω απερίφραστα τις ενέργειες υπαλλήλων του ΥΠΠΟ να καλέσουν δυνάμεις καταστολής»

    • Μαρία Θερμού

    Λίνα Μενδώνη


    «Καταγγελία» από εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών είχαν δεχτεί οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που διενήργησαν έλεγχο σε κινηματογραφικές αίθουσες για την παρακολούθηση της ταινίας «Joker » από ανήλικους, με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα εις βάρος των τελευταίων. Αυτό έγινε γνωστό στη σημερινή συνέντευξη τύπου της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη. Μόνο που σε κάθε περίπτωση, και όπως ισχύει στη δημόσια διοίκηση, οι δύο υπάλληλοι όφειλαν πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη να έχουν ενημερώσει τους προϊσταμένους τους.

    Κάτι το οποίο δεν συνέβη, καθώς ούτε η αρμόδια διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ κυρία Αλεξομανωλάκη, ούτε ο γενικός διευθυντής του Τμήματος κ. Κωστάκης, όπως άλλωστε και ο ίδιος διαβεβαίωσε καθώς ήταν παρών στην συνέντευξη, είχαν την παραμικρή ενημέρωση. Πόσο μάλλον βέβαια η υπουργός και ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης.

    «Καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη, η οποία διέταξε ήδη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την διερεύνηση του θέματος και την απόδοση ευθυνών όπου ανήκουν.

    Για την ίδια είναι σαφές, ότι οι δύο υπάλληλοι υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Σημειώνεται, ότι πρόκειται για μέλη της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής που παρέχει γνωμοδότηση για την κατάταξη καταλληλότητας των κινηματογραφικών έργων «Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως καλούνται οι δυνάμεις καταστολής. Διότι ναι μεν οι υπάλληλοι αυτού του τμήματος έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, αν ο αιθουσάρχης τηρεί τον νόμο και δεν επιτρέπει την είσοδο ανηλίκων σε ταινίες, που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλες, ωστόσο αυτό απέχει πολύ από την αρμοδιότητά τους να καλούν δυνάμεις καταστολής», όπως είπε η υπουργός.

    «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε επίσης αφήνοντας ερωτηματικό για τη μεθόδευση του θέματος: «Δεν μπορώ να φανταστώ, ότι είναι η συγκεκριμένη ταινία είναι η μόνη μέσα στα τελευταία 15 χρόνια που είναι ακατάλληλη για ανηλίκους… Δεν ξέρω τι με νόημα είχε όλο αυτό», όπως είπε.

    Ατυχή, το λιγότερο εξάλλου, χαρακτήρισε την επιχείρηση πολιτικοποίησης του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί ο νόμος με βάση τον οποίο κινείται ο έλεγχος των κινηματογραφικών δεν είναι καθόλου νέος. «Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν τεσσερισήμισι χρόνια στην κυβέρνηση, άρα είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το κανονιστικό πλαίσιο αν το επιθυμούσε. Όμως δεν έκανε απολύτως τίποτε. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν το γνώριζε, γιατί τα δελτία εισόδου _ελευθέρας_ των αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού στις κινηματογραφικές αίθουσες υπογράφονται από τον γενικό γραμματέα. Και την τελευταία φορά, το 2016 υπογράφηκαν από την κυρία Βλαζάκη, που ήταν η γενική γραμματέας», είπε η κυρία Μενδώνη.

    Συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει τέσσερις πρωτοβάθμιες επιτροπές για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων αναλόγως της καταλληλότητάς τους _ για ανηλίκους, άνω των 12 ετών, άνω των 15 και για ενηλίκους_ και μία Δευτεροβάθμια.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον κινηματογράφο είναι μονόδρομος. Δεδομένου ότι «και η τέχνη αλλά κυρίως η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό η επικαιροποίηση του νόμου περί κινηματογραφίας του 2010 θα προχωρήσει σύντομα», όπως δήλωσε η υπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ