• Πολιτική

    Μενδώνη από Κέρκυρα: «Ο πολιτισμός είναι μία τεράστια αναπτυξιακή δύναμη»

    • NewsRoom

    Επίσκεψη της υπουργού στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης


    Ουσιαστική και εποικοδομητική χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τη συζήτηση που είχε με τους τρεις δημάρχους της Κέρκυρας, στην διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που είχαν σήμερα στο Παλιό δημαρχείο της Κέρκυρας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στο νησί της Κέρκυρας.

    Κατά την πεντάωρη συνάντηση, με τους δημάρχους βόρειας Κέρκυρας, Γιώργο Μαχειμάρη, νότιας Κέρκυρας, Κώστα Λέσση και κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, η κ. Μενδώνη είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τα «έργα που έχουν σημασία για την περιοχή τους και είμαστε στη διάθεσή τους να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε».

    Επίσης, παρότρυνε τους πολιτιστικούς συλλόγους να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να μπουν στη διαδικασία αξιολόγησης και χρηματοδότησης για τα φεστιβάλ που διοργανώνουν. «Δεν θέλουμε να χρηματοδοτούμε αυθαιρέτως και χωρίς κριτήρια» είπε, τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για «να μην αισθάνεται κανείς ότι παραμερίζεται και ότι χρειάζονται άλλου είδους επαφές για να τύχει μίας υποστήριξης και μίας χρηματοδότησης».

    «Ο πολιτισμός είναι μία τεράστια αναπτυξιακή δύναμη. Ο πολιτισμός δίνει οικονομικές προοπτικές και σε αυτό το πλαίσιο και οι δήμαρχοι και η κυβέρνηση συμβολικά και κεντρικά θα κινηθούμε» σημείωσε, μετά τη συνάντηση που είχε με τους Γ. Μαχειμάρη και Κ. Λέσση, ενώ στη συνάντηση που είχε με την Μ. Υδραίου, η υπουργός αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα της παλιάς πόλης, που έχει προστεθεί στον κατάλογο μνημείων της Unesco.

    Η υπουργός συναντήθηκε και με την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας (ΟΕΤΚΚ). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Περικλής Κατσαρός της παρέδωσε υπόμνημα, με το οποίο η Ομοσπονδία ζητά τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας Διαχειριστικής Αρχής για την προστασία τόσο των πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και των συγγενικών δικαιωμάτων, η οποία θα δύναται να ορίζει έναν ενιαίο πίνακα αμοιβών προς τους υπόχρεους.

    «Ζητήθηκε από το υπουργείο να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να βρει άμεσα λύση, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στηρίζει τις τουριστικές επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της περιφερειακής μας, και όχι μόνο, οικονομίας» ανέφερε ο κ. Κατσαρός.

    Η υπουργός επισκέφθηκε αρχαιολογικούς χώρους και έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων το κωδωνοστάσιο της ερειπωμένης μονής Ευαγγελίστριας Annunziata, όπου την υποδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Καθολικών της Κέρκυρας, Ιωάννης Σπιτέρης.

    Ξενάγηση της υπουργού από την διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης κ. Δέσποινα Ζερνιώτη.

    Ο αρχιεπίσκοπος την ευχαρίστησε για την επίσπευση των εργασιών αναστήλωσης του καμπαναριού του ιστορικού ναού της Καθολικής Εκκλησίας της Λοντσιάδας, που χτίστηκε στα τέλη του 14oυ αιώνα, ενώ της ζήτησε να γίνει ένα μνημείο για τους Ευρωπαίους χριστιανούς μάρτυρες που σκοτώθηκαν στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και τα λείψανα τους είχαν ενταφιαστεί στο συγκεκριμένο ναό.

    Την υπουργό συνόδευσαν ο γγ του υπουργείου, Γιώργος Διδασκάλου, η ειδική σύμβουλος σε θέματα Επικοινωνίας του Πολιτικού Γραφείου της, ‘Αννα Παναγιωταρέα, ο βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας και υπηρεσιακοί παράγοντες.



    ΣΧΟΛΙΑ