• Πολιτική

    Μελανσόν – Τσίπρας: Πόσο (ιστορικά) διαφορετικοί!

    Ζαν Λυκ Μελανσόν - Αλέξης Τσίπρας

    Ζαν Λυκ Μελανσόν – Αλέξης Τσίπρας


    Παρά τις αρχικές προβλέψεις, αναλύσεις, ακόμα και διαρροές που προεξοφλούσαν μια νύχτα-θρίλερ ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά υποψήφια, Μαρίν Λεπέν, η καρδιά της Ευρώπης ήρθε στη θέση της με το αποτέλεσμα των εκλογών του πρώτου γύρου στη Γαλλία.

    Όπως όλα δείχνουν (χωρίς να υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού) ο Μακρόν θα επανεκλεγεί και η Ευρώπη δεν θα βρεθεί μπροστά σε μια επώδυνη έκπληξη. Αντίθετα, ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ηχηρή δήλωση Μελανσόν ο οποίος ζήτησε μετ’ επιτάσεως  να μην δοθεί ούτε μια αριστερή ψήφος στην Λεπέν – κι ας ακούγονται πολλά και διάφορα σενάρια για τις προθέσεις των ψηφοφόρων του. Ο ίδιος κάλεσε ξεκάθαρα (όχι «κατά συνείδηση», αλλά παίρνοντας θέση και αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη) όλους τους ψηφοφόρους του, να μη δώσουν ούτε μια ψήφο στη Μαρίν Λεπέν!

    Κάποιοι βιαστικοί «αναλυτές» στη χώρα μας αμφισβητούσαν την θέση αυτή του Μελανσόν, αφήνοντας να διαρρεύσει μάλιστα ότι ο Γάλλος πολιτικός θα στήριζε την ακροδεξιά υποψήφια για να μη βγει ο Μακρόν.  Αυτό δεν ήταν δύσκολο να γίνει πιστευτό, καθώς υπήρχε η δική μας, ελληνική εμπειρία, όπου το αντίστοιχο ριζοσπαστικό κόμμα της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε διστάσει να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, ένα κόμμα με ιδιαίτερα (πάντα τηρούμενων των αναλογιών ) «Λεπενικά», ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει ένα ακόμα πιο … «τολμηρό» βήμα, καθώς σε διάφορες ψηφοφορίες δεν είχε πρόβλημα με τις ψήφους της ναζιστικής «Χρυσή Αυγή», οι οποίες κατά δήλωση του τότε Προέδρου της Βουλής … ήταν καλοδεχούμενες!

    Έτσι, στην Ελλάδα την Κυριακή, ημέρα των Γαλλικών εκλογών, η φήμη ότι ο Μελανσόν θα στήριζε τη Λεπέν, δεν προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση.  Ωστόσο, η ζωή είναι για να διαψεύδει και τις υποθέσεις και τις βεβαιότητες και ο Μελανσόν φάνηκε να τιμά την ιδεολογική του καταγωγή – αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα που προτίμησε την συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά σε διάφορες μορφές της, φανερές και κρυφές…

    Όπως και να΄χει, κάθε αντιστοίχιση του Γαλλικού μοντέλου με το Ελληνικό είναι έτσι κι αλλιώς παρακινδυνευμένη, καθώς δεν μπορούν να συγκριθούν ανόμοιες περιπτώσεις.  Άλλο ριζοσπαστική Γαλλική αριστερά και άλλο ΣΥΡΙΖΑ.

     Ένα είναι σίγουρο, ότι ο Μελανσόν, που κατά τα άλλα πολιτεύτηκε ως γαλλικός ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος να καταργήσει τα πάντα και να γεμίσει τις τσέπες των Γάλλων με ευρώ, έκανε κάτι που χρήζει εκτίμησης: Έπραξε το καθήκον του απέναντι στην Γαλλική Δημοκρατία και τους θεσμούς της, απέναντι στην ιδεολογία του και στις αρχές του, αλλά και απέναντι στην ΕΕ αρνούμενος να την βάλει σε νέες περιπέτειες. Κι ας συγκέντρωσε το πρωτοφανές ιστορικό 22%.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο παρέμβαση: Εκλογές – Το θέμα δεν είναι τα διλήμματα, αλλά η πολιτική ατζέντα

    Μητσοτάκης για τις εκλογές: Το δίλημμα δεν θα είναι Δεξιά, Κέντρο ή Αριστερά

    Μακρόν: Προεκλογική εκστρατεία στα προπύργια της Λεπέν



    ΣΧΟΛΙΑ