• Top Stories

    Τι σημαίνουν οι νέες αρμοδιότητες της Προέδρου του ΑΠ, κ. Θάνου

    Βασιλική Θάνου. πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου


    Δημόσιος καβγάς ξέσπασε με την αφορμή τη διάταξη που δίνει αρμοδιότητες πειθαρχικού ελέγχου στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Ήδη, οι φράσεις «το παλιό τελείωσε, καλώς ήρθε το νέο», αλλά και «δε θα επιτρέψω δικαστικά πραξικοπήματα», που ανήκουν στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έδειξαν πως τα πράγματα στο χώρο της δικαιοσύνης θα αλλάξουν. Στο πλευρό του πρώην εισαγγελέα και νυν υπουργού, τάσσεται –μέσω της νέας διάταξης που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια- η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, επιλογή της σημερινής κυβέρνησης και για τις δυο θέσεις.

    Ο έλεγχος στη δικαιοσύνη ξεκινά με την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου ως αρμόδιας για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών και εισαγγελέων. Η νέα διάταξη επιτρέπει στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ελέγχει πειθαρχικά οποιονδήποτε δικαστή, αρμοδιότητα που μέχρι σήμερα δεν είχε ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Παρά τις διαφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αλλά και την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων στην οποία ζητούσαν απόσυρση της διάταξης, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει έλεγχο προκειμένου να «αποκατασταθούν» τυχόν ασυνέπειες ή παρατυπίες στο χώρο της δικαιοσύνης. Αν και την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς θεωρούν πως με αυτό το όπλο στα χέρια της ο εκάστοτε πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα μπορεί να ελέγχει ολόκληρο το σύστημα δικαιοσύνης. Πάντως, πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεση ενεργοποίηση πειθαρχικών ερευνών σε βάρος δικαστικών λειτουργών με σκοπό την άμεση διαπίστωση πιθανών «παραπτωμάτων».

    ekpliksi-me-upourgo-dikaiosunis-ton-papaggelopoulo.w_hr
    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης

    Οι πειθαρχικοί έλεγχοι που απασχόλησαν

    Το τελευταίο διάστημα οι πειθαρχικοί έλεγχοι δικαστών έχουν απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα, είτε αφορούν σε γνωστές υποθέσεις που λίμναζαν χρόνια, είτε στην ανάδειξη προσώπων σε ηγετικές θέσεις στο οικοδόμημα της δικαιοσύνης. Μια εκ των υποθέσεων αυτών είναι η πειθαρχική έρευνα σε βάρος του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου σχετικά με τον τρόπο εκλογής και ανάδειξής του στη συγκεκριμένη θέση. Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης το προηγούμενο διάστημα έκαναν εκτενείς αναφορές στο ζήτημα. Οι «παρατυπία» που εντοπίστηκε κατά τη διαδικασία αφορά στην μη τοποθέτηση του ονόματος του κ. Καραγιάννη (μέχρι τότε προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών) στη λίστα των υποψηφίων, καθώς μπορεί μεν να είχε ληφθεί η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την προαγωγή του σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ωστόσο δεν είχε εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, κάτι που έγινε τον επόμενο μήνα. Κατά συνέπεια, ο κ. Καραγιάννης εξακολουθούσε να ανήκει στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών και έπρεπε να συμπεριληφθεί στην λίστα «εκτοπίζοντας» τον Ισίδωρο Ντογιάκο που βρισκόταν στην τελευταία θέση. Το πρώτο πειθαρχικό ακολούθησε ένα δεύτερο καθώς ο κ. Ντογιάκος με έγγραφο του την 1η Οκτωβρίου 2015, συγκαλούσε την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

    Η Ολομέλεια δεν έγινε ποτέ, ενώ μια νέα πειθαρχική διαδικασία ξεκίνησε με την κα. Θάνου να αναφέρει ότι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών «χρησιμοποιεί την Ολομέλεια για το προσωπικό του ζήτημα της παροχής εξηγήσεων». Αποτέλεσμα ήταν να ζητήσει από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης να διερευνήσει τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του κ. Ντογιάκου.

    Διπλός ρόλος του Λεοντή

    Με πειθαρχικό έλεγχο φαίνεται πως έχει έρθει αντιμέτωπος ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Νίκος Λεοντής. Ο αρεοπαγίτης κατηγορείται ότι προήδρευε επί 14 χρόνια του δευτεροβάθμιου αθλητικού δικαστηρίου παρότι ο νόμος προβλέπει πως προεδρεύει δικαστής με τον βαθμό του προέδρου Εφετών. Ο κ. Λεοντής προήχθη κατά την επετηρίδα το 2001 σε αρεοπαγίτη και το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η υπόθεσή του έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    «Λίμναζε» 7 χρόνια η υπόθεση seven x

    Για επτά ολόκληρα χρόνια «σερνόταν» η δικογραφία με κακουργηματικές απάτες για τις οποίες κατηγορείται ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, Γιάννης Αλαφούζος. Ήδη από τον Αύγουστο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Δικαστηρίων πειθαρχική έρευνα «προς διερεύνηση τυχόν ύπαρξης ευθυνών καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης», καθώς είχε διαπιστώσει ότι εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο του 2008 στο Πρωτοδικείο Αθηνών δικογραφίες για τις συνθήκες αγοραπωλησίας της τηλεοπτικής συχνότητας του Seven X, μέσω της οποίας εκπέμπει ο ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος με ερώτησή του, έφερε στη Βουλή το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο είχε υπάρξει δημοσιογραφική έρευνα των «Π», ζητώντας τη διερεύνηση της αλήθειας. Σε απάντησή του, από τις 20 Αυγούστου, ο τότε υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελλόπουλος, ενημέρωσε τον κ. Νικολόπουλο και τη Βουλή ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση διετάχθη πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση «προς τυχόν ύπαρξης ευθυνών καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης για την τελούσα υπό επεξεργασία δικογραφία – από 06-02-2008 – στο 23ο Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών».

    Πιθανή η πειθαρχική έρευνα στην εισαγγελία διαφθοράς

    «Θα ζητήσω άμεσα ενημέρωση από την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είμαι βέβαιος ότι η ενδελεχής έρευνα που θα επακολουθήσει, θα αποκαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το θέμα», απάντησε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με την αποκάλυψη για αποστολή γραπτού μηνύματος από τον Θωμά Λιακουνάκο προς τον Πήτερ Κόλεριτζ, συγκατηγορούμενο του επιχειρηματία. Στο μήνυμα ο προφυλακισμένος έμπορος όπλων, φερόταν ως διαμεσολαβητής μεταξύ του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση, Αντώνη Ελευθεριάνου και του συγκατηγορουμένου του.

     



    ΣΧΟΛΙΑ