• Top Stories

    Με τη μάχη της Κωνσταντινούπολης ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία: «Ερντογάν τελείωσες» φώναξε ο Ιντζέ

    Νίκος Τσάκος ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation Ltd. (TEN)


    Με μια μεγάλη συγκέντρωση στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ, μια μέρα πριν τις εκλογές.

    Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλούσε στη συνοικία Μπεϋλίκντουζού της Κωνσταντινούπολης, με τα 3 κανάλια εθνικής εμβέλειας να διακόπτουν την ομιλία του Ιντζέ προκειμένου να δείξουν τον Τούρκο πρόεδρο. Κάτι που αντιλήφθηκε αμέσως ο Ιντζέ, ο οποίος προειδοποίησε από την εξέδρα το CNN Türk, το NTV και το ATV ότι θα τους υποβάλει μήνυση μετά από αυτό. Η δημόσια τηλεόραση TRT πάντως δεν μετέδωσε ούτε δευτερόλεπτο από την ομιλία του Ιντζέ.

    «Θα μηνύσω τις τηλεοράσεις που έκοψαν τη δική μου ομιλία για να μεταδώσουν του Ερντογάν. Ερντογάν τελείωσες!», είπε χαρακτηριστικά ο Μουχαρέμ Ιντζέ.

    Η απειλή φαίνεται πως έπιασε και τα τρία κανάλια αναγκάστηκαν να δείξουν και τις δύο ομιλίες ταυτόχρονα, δίνοντας εναλλάξ τον λόγο στους δύο υποψηφίους.

    Ο Μουχαρέμ Ιντζέ κάλεσε σε 36ωρη επιστράτευση τους οπαδούς του κόμματος και ψηφοφόρους για το ενδεχόμενο νοθείας, ενώ διαμήνυσε επίσης του Ερντογάν «εγώ δεν είμαι τερματοφύλακας, είμαι επιθετικός».

    Ο 54χρονος πρώην καθηγητής φυσικής παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της Τουρκίας, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, αναφερόμενος στο αδύναμο νόμισμα, τις αυξημένες τιμές των προϊόντων και το άλυτο ακόμη πρόβλημα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. “Αλλά, αν νικήσει ο Ιντζέ (…) θα έχουν κερδίσει 80 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κερδίσει η Τουρκία” είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

    “Αύριο θα έχουμε μια Τουρκία εντελώς διαφορετική. Αύριο, οι διακρίσεις θα τελειώσουν”, δεσμεύτηκε εξάλλου ο Ιντζέ, υποσχόμενος μεταξύ άλλων να ξαναρχίσει τη διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να καταργήσει το Passolig, μια ταυτότητα που είναι αναγκαία για να μπορεί κανείς να παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλάθλων.

    Σύμφωνα με την αντιπολίτευση την ομιλία του παρακολούθησαν από κοντά 5 εκατομμύρια Τούρκοι,  με την αστυνομία να μειώνει το νούμερο σε 1 εκατ. πολίτες.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση στους Τούρκους πολίτες ανεξαρτήτων του κόμματος που ψηφίζουν, να προσέλθουν στις κάλπες. Αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο, που έκανε η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, όπως ισχυρίζεται, ενώ υποστήριξε πως οι αντίπαλοι του δεν έχουν όραμα για την Τουρκία.

    Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου οι εκλογές της Κυριακής να είναι αδιάβλητες. Παράλληλα, επιτέθηκε στον Ιντζέ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κατασκηνώσει έξω από το κτήριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου: «Κύριε Μουχαρέμ ζούμε σε ένα κράτος δικαίου». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και μια αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν δέχεται πλέον οδηγίες.

    «Δεν είμαστε στους G20; Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι 17η χώρα. Φέτος σημειώσαμε ανάπτυξη ρεκόρ με 7,4%, μόλις δεύτεροι πίσω από την Ινδία και νούμερο ένα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αν ζούσε ο δάσκαλος Ερμπακάν θα μας είχε πάνω σε ένα πολύ γρήγορο τρένο», ανέφερε.

    Αύριο, Κυριακή, οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα, όπως αποφάσισε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο.

    Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ από τους υπόλοιπους  3 εκατομμύρια ψηφοφόρους του εξωτερικού έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ