• Πολιτική

    Ρεκόρ: Με 283 ψήφους εξελέγη ο Κώστας Τασούλας πρόεδρος της Βουλής

    • NewsRoom
    Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής

    Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής


    Με 283 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής. Πρόκειται για την πιο συναινετική εκλογή προέδρου της Βουλής, καθώς οι 283 ψήφοι αποτελούν αριθμό-ρεκόρ.

    Μέχρι σήμερα, την μεγαλύτερη πλειοψηφία εκλογής είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τον Ιανουάριο του 2015 είχε εκλεγεί με 235 ψήφους. Ακολουθεί ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής της μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής περιόδου, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το 1974 είχε λάβει 217 θετικές ψήφους.

    Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους.

    Στην φανερή ψηφοφορία έλαβαν μέρος συνολικά 298 βουλευτές (απόντες ήταν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος). Δεκαπέντε βουλευτές δήλωσαν «παρών».

    Ο κ. Τασούλας, πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στηρίχθηκε από τους 158 της Νέας Δημοκρατίας, τους 86 του ΣΥΡΙΖΑ, τους 22 του ΚΙΝΑΛ, τους 10 της Ελληνικής Λύσης και τους εννέα του ΜέΡΑ25. «Απών» δήλωσαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ.

    Ποιος είναι ο Κώστας Τασούλας

    Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, είναι δικηγόρος και μέλος του ΔΣΑ. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη.

    Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ στις εκλογές του 2000 και επανεξελέγη σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα. Στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, το 2007, διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ το 2014 στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Το 2010 τιμήθηκε από τους «γαλάζιους» βουλευτές και εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Πριν από την εκλογή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς την περίοδο 1994-1998, ενώ από το 1990 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς.

    Ο κ. Κώστας Τασούλας πριν την εκλογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990) καθώς πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.)

    Ο Κώστας Τασούλας, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί ως ο υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ήταν ο γενικός εισηγητής της στη σχετική Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.

    Ο κ. Τασούλας θα είναι ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.



    ΣΧΟΛΙΑ