• Πολιτική

    Με 275 ψήφους ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    MyHealth app: Διευρύνεται η εφαρμογή - Διαθέσιμες όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά: «Η ψήφιση του νόμου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες με 275 θετικές ψήφους επί της αρχής αποτελεί πράξη αναγνώρισης όσων έχουν γίνει και όσων πρέπει να γίνουν. Είναι δήλωση της πρόθεσης να τρέξει η χώρα με ταχύτητα στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.»

    Συνοπτικά τα δύο βασικά κεφάλαια του νέου νόμου περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

    1. Τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ενοποιεί σε ένα κείμενο τη νομοθεσία αναφορικά με την ψηφιακή διακυβέρνηση – επικαιροποιώντας τις σχετικές διατάξεις, ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα και εντάσσει στην κωδικοποίηση την ευρωπαϊκή οδηγία για την ψηφιακή προσβασιμότητα.

    Μέσω του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταξύ άλλων καθιερώνεται η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού ως το βασικό σημείο αναφοράς σχετικά με την ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Ενισχύεται το gov.gr μέσω της χάραξης συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής αναφορικά με τη δομή όλων των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών από όλους τους φορείς του Δημοσίου. Επίσης ενδυναμώνεται η ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω της θέσπισης επιπλέον δυνατοτήτων αυθεντικοποίησης (επαλήθευσης της ταυτότητας).

    Καθιερώνεται η ψηφιακή θυρίδα κάθε πολίτη και κάθε φορέα στο gov.gr. Επικαιροποιείται και ενισχύεται η αξιοποίηση του Κυβερνητικού Νέφους Δημόσιου Τομέα (G-Cloud), του Κυβερνητικού Νέφους Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και του Κυβερνητικού Νέφους Τομέα Υγείας (H-Cloud) από όλους τους φορείς του Δημοσίου και θεσμοθετείται η αρχή του First Cloud Policy. Θεσπίζεται η δημιουργία του Ταμείου Φαιστός.

    2. Τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με τον οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η οδηγία 2018/1972 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία θεσπίζεται σε επίπεδο Ε.Ε. ένα ενιαίο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

    Ο Κώδικας αντικαθιστά σε μεγάλο μέρος τον υφιστάμενο νόμο 4070/2012 και, μεταξύ άλλων, οριοθετεί τις αρμοδιότητες των Αρχών – και κυρίως του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

    Επίσης, ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκσυγχρονίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο, θεσπίζοντας σαφείς και ενιαίους κανόνες με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (με ταχύτητα downloading τουλάχιστον 100 Mbps) και τη δημιουργία ενός προβλέψιμου από κανονιστικής πλευράς πλαισίου για την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος και την ανάπτυξη των ασύρματων ευρυζωνικών συνδέσεων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ