• Πολιτική

    «Μαστίγιο και καρότο» Αλεξιάδη στους φορολογούμενους για κατασχέσεις και περισσότερες δόσεις ΕΝΦΙΑ

    • NewsRoom
    Τρύφων Αλεξιάδης.

    Τρύφων Αλεξιάδης. ετών 59. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών


    «Όσο πιο γρήγορα οι δηλώσεις, τόσο πιο πολλές δόσεις ΕΝΦΙΑ», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους φορολογουμένους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάξης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, πέραν της 30ης Ιουνίου.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηνιαία, γι αυτό και «όσο πιο νωρίς γίνουν οι δηλώσεις, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις».

    «Δεν έχουμε τη διάθεση το 2016, να κάνουμε ό,τι και το 2015 και να πάμε σε παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», υποστήριξε και κάλεσε τους πολίτες να «τρέξουν να καταθέσουν τις δηλώσεις μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί έως τα τέλη του μήνα». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ήδη έχουν κατατεθεί 3 εκατομμύρια δηλώσεις, με το ρυθμό υποβολής να είναι αυξανόμενος.

    Ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τους πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία, σημειώνοντας ότι όσοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια θα πρέπει να κινηθούν για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους. Όπως υπογράμμισε, από ένα σημείο και πάνω ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης από τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακινήτων, για τα οποία -όπως διευκρίνισε- δεν προβλέπεται προστασία εκτός από όσους εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη.

    Κάλεσε, επίσης, τους πολίτες να δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό, ενώ αναγνώρισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τη μη ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες.

    «Πρέπει οι πολίτες να δηλώσουν τον έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Διαφορετικά, η εφορία θα κάνει κατασχέσεις, ακόμα κι αν χρωστά ο συνδικαιούχος» τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

    Όσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ήταν σαφής: «Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει προστασία για χρέη στο Δημόσιο. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να πάνε οι πολίτες να προστατέψουν την κατοικία τους ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Αν πάλι υπάρχει αδυναμία πληρωμής, υπάρχουν διαδικασίες για την προστασία του πολίτη. Δεν πάμε να πάρουμε το σπίτι κανενός».

    Ηλεκτρονικές συναλλαγές και αφορολόγητο

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, το αργότερο, θα έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί η σύνδεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το αφορολόγητο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης και τόνισε πως οι πολίτες έως την εφαρμογή θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις.

    Κατα τ΄άλλα ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε κατηγορηματικά πως  δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής της βενζίνης, στο πλαίσιο του επανακαθορισμού των τελών κυκλοφορίας, για το 2017, ενώ όπως είπε, μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή που μελετά το θέμα και προέβλεπε μείωση των τελών και αύξηση του ειδικού φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη.

    Στόχος, πρόσθεσε, είναι να εισπραχθούν έσοδα από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα με κατατεθειμένες πινακίδες στην Εφορία και από 600 χιλιάδες αυτοκίνητα που δεν έχουν πληρώσει τέλη.

    Τέλος, ανέφερε ότι θα έλθουν και άλλες ρυθμίσεις για το φορολογικό όπως για τα τεκμήρια οι οποίες βρίσκονται στη φάση της μελέτης.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/tte-afxisis-ton-foron-megaliteri-apili-gia-tin-ikonomia-ti-lei-gia-chreos-ke-kokkina-dania/53484



    ΣΧΟΛΙΑ