• Πολιτική

  Παύλος Μαρινάκης: Ολοκληρώνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε επαγγελματική κατάρτιση και Υγεία

  • NewsRoom
  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


  Με αναφορά στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στις εργασίες του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανέφερε ότι μετείχε στη συζήτηση για το Green Deal.

  «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός τόνισε: ‘φιλοδοξούμε λοιπόν να διαδραματίσουμε βραχυπρόθεσμα ηγετικό ρόλο ως πάροχοι ενεργειακής ασφάλεια βοηθώντας επίσης κάποιους από τους Βαλκάνιους φίλους μας να απαλλαγούν νωρίτερα από τον άνθρακα. Όπως ευελπιστούμε ότι θα γίνουμε επίσης καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα’».

  Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί αυτή την ώρα συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών παγκόσμιου βεληνεκούς παρουσιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις μεγάλες επιτυχίες της χώρας μας η οποία κατάφερε να μειώσει την ανεργία κατά 10%, να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Αναφέρθηκε ακολούθως αναλυτικά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα και αύριο στο Νταβός, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

  «Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με το οποίο ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας. Με το ν/σ τα ΙΕΚ αναβαθμίζονται και μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης προκειμένου να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερα διευρυμένο ρόλο στη διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας», είπε ο κ. Μαρινάκης και αναφέρθηκε για άλλη μία φορά σε όσα προβλέπονται από το προς ψήφιση νομοσχέδιο.

  «Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με τα νέα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ακρίβεια σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει ήδη λάβει», είπε ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε: «Έχουμε τονίσει πως φαινόμενα κερδοσκοπίας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών δεν θα γίνουν ανεκτά».

  Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα τέσσερα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν σε τιμές προϊόντων.

  Έκανε λόγο για «κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή καθώς οι εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές, αποτρέπουμε την παραπλάνηση των καταναλωτών με πλασματικές εκπτώσεις, αυστηροποιούμε, διευρύνουμε και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για τη διενέργεια ελέγχων και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας».

  Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαρινάκης «όσο η ακρίβεια συνεχίζεται θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πολίτες και να αντιμετωπίζουμε δυναμικά ένα δυναμικό φαινόμενο».

  Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου η σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων και η σύσταση Επιτροπής Χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.

  Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας».

  Αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη από την κατάρτιση Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων τονίζοντας πως «αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας που θα διασφαλίζει την μείωση του χρόνου αναμονής, θα παρακολουθεί τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών και θα διευκολύνει το έργο των γιατρών του ΕΣΥ, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα καθυστερήσεων και παθογένειες του συστήματος, που κατέληγαν σε βάρος των ασθενών».

  Και τόνισε: «Ο τομέας της Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε με στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και την ενδυνάμωση του ΕΣΥ σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό».

  Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στο ότι προχωρά «με ταχύτατο ρυθμό η κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Πύργος. Η συνολική πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει το 30%, ενώ τον Ιούλιο του 2023 βρισκόταν κάτω από 20%. Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο η πρόοδος του έργου θα έχει φτάσει το 50% και ως το τέλος του έτους θα έχει υπερβεί το 75%, με την ολοκλήρωση του έργου να επιτυγχάνεται εντός του 2025 σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

  Αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα για την υποβολή νέων αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» με την επαναδιάθεση πόρων του προγράμματος ύψους 6,4 εκατ. ευρώ.

  «Πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ οφειλών είχαν τεθεί σε τροχιά ρύθμισης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Τους τελευταίους έξι μήνες φαίνεται ότι δίνονται κατά μέσο όρο 950 ρυθμίσεις το μήνα», υπογράμμισε επίσης ο κ. Μαρινάκης.

  Πρόσθεσε ότι «από την ανάλυση των ρυθμίσεων παρατηρείται ότι το 45% των ρυθμίσεων οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς λαμβάνουν κούρεμα άνω του 30%. Ενώ για οφειλές προς δημόσιο, το αντίστοιχο ποσοστό αιτήσεων που λαμβάνει κούρεμα άνω του 30% είναι 33%» και ανέφερε πως λαμβάνονται από την Πολιτεία πρόσθετες πρόνοιες και δικλείδες ασφαλείας δικαίου και προστασίας για τους δανειολήπτες με την επιβολή συγκεκριμένων υποχρεώσεων στους Servicers, τις οποίες και απαρίθμησε.

  Κλείνοντας είπε ότι «κατά το τελευταίο έτος, στα μηνιαία στοιχεία του εξωδικαστικού είδαμε πολλές φορές να σημειώνονται νούμερα ρεκόρ σε επιτυχείς ρυθμίσεις, εκκινήσεις αιτήσεων και νέες υποβολές. Στοιχεία που αντανακλούν την δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου που αξιοποιείται σημαντικά από τους οφειλέτες και συμβάλλει ουσιαστικά στην διαχείριση και απομείωση του ιδιωτικού χρέους. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος με στοιχεία του τρίτου τετραμήνου του 2023 ανέρχεται σε Euro 224,2 δισ. από Euro 233 δισ. το 2019».

  Διαβάστε επίσης:

  Μητσοτάκης από Νταβός: Η Ελλάδα να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια

  Στο Βερολίνο ο Λευτέρης Αυγενάκης – Στη σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων η φετινή «Πράσινη Εβδομάδα»

  Κασσελάκης: Οι στημένες αυθόρμητες συναντήσεις ενός πολιτικού υποτιμούν τον ίδιο και τους πολίτες  ΣΧΟΛΙΑ