ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Κίνηση τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας αλλά και μεγάλου συμβολισμού», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Επεσήμανε πως «η χώρα μας ουσιαστικά πρωτοπορεί. Τρέχει πιο γρήγορα από τα χρονοδιαγράμματα.
Θαλάσσια πάρκα
Ο πρωθυπουργός υλοποιεί μια υπόσχεσή του κατά 25% περισσότερο από ότι είχε περιγράψει ως προς την έκταση. Είχε μιλήσει για 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δύο θαλάσσια πάρκα που ανακοινώθηκαν επίσημα από τον ίδιο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι 27,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα σε περιοχές κυριαρχίας της χώρας. Αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς το λέμε και το τονίζουμε και υπάρχει και στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Όλο αυτό λοιπόν δείχνει ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, κάνει άλλη μία κίνηση ουσίας με αποτύπωμα και συγκεκριμένη. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ξέρετε, σε αυτό το οποίο ευρύτερα συζητάμε, κινήσεις τεράστιας σημασίας, που εν ευρεία εννοία έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, εδώ δεν είναι μία κίνηση εξωτερικής πολιτικής- είναι μία κίνηση με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες γενιές, στο περιβάλλον μας, στο φυσικό μας πλούτο, στη βιοποικιλότητα, στην προστασία των ειδών, στην εποπτεία συγκεκριμένων περιοχών. Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι κινήσεις στέρεες, το ξαναλέω με θεσμικό τρόπο και με αποτύπωμα. Δεν είναι κινήσεις ούτε αντιπερισπασμού, ούτε μόνο και μόνο για να γίνουν».
Ο κ. Μαρινάκης απέρριψε όσα γράφονται περί γκρίζων ζωνών τονίζοντας πως «δεν υφίσταται κάτι τέτοιο στο Αιγαίο, ούτε αναγνωρίζεται, ούτε προκύπτει από πουθενά. Και είναι και ένας ισχυρισμός ο οποίος είναι εκτός οποιουδήποτε πλαισίου, θεσμικού πλαισίου του διεθνούς δικαίου, άρα ένας παράνομος ισχυρισμός ανεδαφικός και κυρίως παράνομος. Κάτι ισχύει ή δεν ισχύει και το συγκεκριμένο δεν ισχύει και από κει και πέρα η Ελλάδα δεν θα πάρει ποτέ άδεια για να προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία, σε εδάφη ή εκτάσεις δικής της κυριαρχίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο, νομίζω, ένα κυρίαρχο κράτος ποτέ δεν πρόκειται να το εξετάσει».
Σχετικά με τα «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να κάνει μια μικρή αναδρομή όσον αφορά το τι συμβαίνει ως προς την εξωτερική πολιτική. «Καταρχάς τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο δεν συνεπάγονται, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, και υποχωρητικότητα ή αδράνεια από την ελληνική κυβέρνηση. Το αντίθετο. Κινήσεις που δεν έγιναν για 45 χρόνια μεταπολιτευτικά, έγιναν σε 6 χρόνια επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου παράλληλα επιδιώκεται και ο διάλογος με την Τουρκία και έχει και αποτελέσματα. Πάμε στο πρώτο σκέλος. Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Τα θαλάσσια πάρκα, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Exxon και η Chevron, που έρχονται να ερευνήσουν και ουσιαστικά δίνουν το αποτύπωμα και το στίγμα τους στη χώρα μας και στο Αιγαίο.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα, όλα όσα έχουν προχωρήσει με την Αίγυπτο και με την Ιταλία ως προς την ΑΟΖ, η επέκταση στο Ιόνιο, όλες αυτές οι κινήσεις είναι κινήσεις οι οποίες είναι αυτό που λέμε άσκηση κυριαρχίας ή μια εξωτερική πολιτική η οποία έχει αποτύπωμα, όπως είπα πριν. Παράλληλα, ενώ τα κάνουμε όλα αυτά, άρα μεγαλώνουμε την χώρα, ενισχύουμε τη χώρα, ψηλώνει η Ελλάδα σε μια περίοδο αλλεπάλληλων προκλήσεων και κρίσεων και πολέμων, επιδιώκουμε τον διάλογο με την Τουρκία. Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία. Διάλογος όπως είδατε και από αυτά που σας είπα πριν από λίγο, που είναι πράξεις, δεν σημαίνει υποχώρηση. Σημαίνει διεκδίκηση. Αλλά παράλληλα, ο διάλογος τι έχει προσφέρει στη χώρα, που κάποιοι τον απαξιώνουν; Ο διάλογος έχει προσφέρει σχεδόν μηδενικές μεταναστευτικές ροές από το Αιγαίο και τον Έβρο και ταυτόχρονα έχει προσφέρει εκμηδενισμό σχεδόν των παραβιάσεων και αντί για παράνομους μετανάστες να έρχονται νόμιμοι τουρίστες. Αυτό πως το λέμε με λίγα λόγια;… Εξωτερική πολιτική χωρίς τυμπανοκρουσίες, εξωτερική πολιτική χωρίς ψευτο-πατριωτικές κορώνες και εξωτερική πολιτική με αποτέλεσμα. Αυτό χρειάζονται οι πολίτες μιας χώρας, αυτό χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες. Δεν χρειάζονται ούτε κορώνες, δεν χρειάζονται ούτε κινήσεις εντυπωσιασμού. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει αυτή η κυβέρνηση».
Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί και άλλα νησιά δεν έχουν θαλάσσια πάρκα, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «θα ακολουθήσουν και επόμενες κινήσεις. Είχαμε μιλήσει για 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όπως σας είπα και πήγαμε τελικά στα 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα αν αθροίσουμε τα δύο θαλάσσια πάρκα. Επελέγη ως προς το Αιγαίο η συγκεκριμένη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, γιατί εκρίθη από τους ειδικούς που εισηγήθηκαν ως η περιβαλλοντικά πιο αναγκαία να γίνει θαλάσσιο πάρκο περιοχή, πιο κρίσιμη περιοχή να προχωρήσουμε σε πρώτη φάση. Πιο αναγκαία να γίνει θαλάσσιο πάρκο περιοχή, πιο κρίσιμη δηλαδή περιοχή να προχωρήσουμε σε πρώτη φάση. Θα ακολουθηθεί όλη η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος μέχρι την επίσημη κατακύρωση, που είναι μια διαδικασία ολίγων μηνών και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και σε υπόλοιπες περιοχές. Ο στόχος είναι η Ελλάδα μέχρι το 2030, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και στο OceanConference να πρωταγωνιστεί με στέρεα βήματα και στη συγκεκριμένη συζήτηση».
Χρεώσεις στα ΑΤΜ
Περνώντας στο θέμα του μηδενισμού των χρεώσεων για τις συναλλαγές μέσω ATM ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να το αναδείξουμε αυτό, ότι χθες είχαμε δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις. Η μία έχει να κάνει με την περιβαλλοντική πρωτοβουλία, με πάρα πολλές επιμέρους προεκτάσεις για τη χώρα μας. Μια κυρίαρχη χώρα, η οποία κάνει πολύ σημαντικές κινήσεις, όπως σας είπα. Και μια άλλη πρωτοβουλία, μια ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μια πρωτοβουλία που, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, ήταν και πρωτοβουλία, ουσιαστικά, με παραίνεση του πρωθυπουργού, που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Πάω στο δεύτερο και έχει και αξία να δείτε πώς το έχει υποδεχθεί και ένα μέρος του Τύπου που όλο αυτό τον καιρό μιλάει για μειοδοσίες.
Όλο αυτόν τον καιρό μιλάει για όλα τα σχετικά. Λοιπόν, αυτό είναι στην κρίση των πολιτών. Αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι καταρχάς ότι το υπουργείο Οικονομικών πήγε και πιο πέρα από αυτό το φαινόμενο, το οποίο παρατηρήθηκε και δικαίως καταγγέλθηκε από μια σειρά από πολίτες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παντού, γιατί ήταν λογικό να εξοργιστούν. Τί πήγε να γίνει στην πραγματικότητα; Στην πραγματικότητα, μια ρύθμιση της κυβέρνησης, μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόστηκε για αρκετούς μήνες στον προϋπολογισμό για περιορισμό των χρεώσεων και εκμηδενισμό κάποιων χρεώσεων για τις συναλλαγές των πολιτών, ουσιαστικά “από το παράθυρο” πήγε να παρακαμφθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Εξήγησε στη συνέχεια ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτό και τόνισε: «Το υπουργείο, όμως, Οικονομικών πήγε και ένα βήμα παραπέρα και εκμηδένισε συνολικά τις χρεώσεις για αναλήψεις χρημάτων και μια σειρά από άλλες συναλλαγές και από πελάτες της μίας τράπεζας στην άλλη. Δηλαδή, για παράδειγμα, είσαι στη μία τράπεζα, θέλεις να κάνεις ανάληψη χρημάτων από ένα ATM άλλης της τράπεζας, ενώ ο λογαριασμός σου είναι στην πρώτη, δεν θα έχεις χρέωση. Έβαλε και το όριο του 1,5 ευρώ και μια σειρά από άλλες ανακοινώσεις τις οποίες έκανε ο υπουργός Οικονομικών. Εδώ θέλω να πω το εξής: Μακριά από εμάς ούτε το ένα ούτε το άλλο άκρο. Ποια είναι τα δύο άκρα της συζήτησης; Το ένα άκρο είναι να δαιμονοποιήσουμε τις τράπεζες, το τραπεζικό μας σύστημα.
Το τραπεζικό μας σύστημα είναι το μοναδικό τραπεζικό σύστημα ευρωπαϊκής χώρας, το οποίο υπέστη το όνειδος των capital controls, των ουρών για να πάρει κάποιος 60 ευρώ από τα δικά του χρήματα και όλης αυτής της κατάστασης με κλειστά χρηματιστήρια και την Ελλάδα στο “χείλος του γκρεμού”. Άρα, συνεχίζουμε και πιστεύουμε ότι το τραπεζικό σύστημα με δίκαιο τρόπο πρέπει να στηρίζεται και να επανέλθει σε μια κανονικότητα που σταδιακά επανέρχεται, αλλά μακριά και από ένα άλλο άκρο του να παίζουμε με τον πόνο των πολιτών σε μια περίοδο λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας, παρατεταμένου προβλήματος αυξημένου κόστους ζωής. Μην κοροϊδευόμαστε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που περνάνε τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα νοικοκυριά στη χώρα, παρά το γεγονός ότι προσπαθούμε να δίνουμε όλο και παραπάνω αυξήσεις, να μειώνουμε όλο και περισσότερους φόρους, για να μειώνουμε αυτό το οποίο ζουν οι πολίτες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος ζωής. Δεν μπορεί λοιπόν να έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις χρεώσεις, οι οποίες είναι δυσανάλογες με αυτό που συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Πουθενά στην Ευρώπη, μάλλον σε ελάχιστες χώρες, υπήρχαν αυτές οι χρεώσεις. Άρα έρχεται η κυβέρνηση με δεύτερη παρέμβαση, επιμένει και για μένα το μήνυμα ποιο είναι;
Οι κυβερνήσεις προφανώς βασική τους δουλειά είναι να εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους και αυτό κάνουμε και προσπαθούμε να το κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Κάνουμε πολλά καλά και διορθώνουμε και τα λάθη, τα οποία υπάρχουν και πρέπει να τα διορθώνουμε. Υπάρχει όμως και μια άλλη υποχρέωση της κυβέρνησης, να βλέπει την ζώσα πραγματικότητα, να διαβάζει τις ανάγκες των πολιτών μέσα από την καθημερινότητά τους και να παρεμβαίνει άμεσα. Η χθεσινή, λοιπόν, παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, η χθεσινή παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν άλλη μία παρέμβαση, με αντανακλαστικά. Άλλη μία παρέμβαση, η οποία δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί στο κενό ή δεν κινείται στο κενό».
Στο σημείο αυτό ο κ. Μαρινάκης απέρριψε το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες τα ΑΤΜ, επισημαίνοντας ότι δεν πιστεύει πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θέλει να στραφεί ενάντια στους πολίτες. «Ούτε το πιστεύω ότι θα γίνει, ούτε νομίζω ότι θα γίνει, ούτε πρέπει να γίνει. Γιατί το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι τράπεζές μας, οι οποίες το ξαναλέω πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα και πρέπει να τις στηρίζουμε σωστά και δίκαια, είναι να στραφούν ενάντια στην κοινωνία».
ΟΠΕΚΕΠΕ
Για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «ο κύριος Καραμανλής θα είναι ο δεύτερος διατελέσας υπουργός της κυβέρνησής μας, που χωρίς να θεωρούμε ότι είναι ένοχος ή ότι η παραπομπή σημαίνει και ενοχή, σε καμία περίπτωση, παραπέμπεται και μάλιστα εδώ πέρα με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, άρα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για να κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, δηλαδή τον φυσικό του δικαστή. Έρχεται λοιπόν και λέει η αντιπολίτευση και μάλιστα και δημιουργεί και κάποια τεχνητά “κοπτοραπτικής” βίντεο, ότι αφού το κάνατε αυτό στην περίπτωση του Τριαντόπουλου και στην περίπτωση του Καραμανλή, όπως πολύ σωστά με ρωτήσετε…
Γιατί δεν το κάνετε και στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ; Εδώ το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι στην περίπτωση Τριαντόπουλου και στην περίπτωση Καραμανλή είχαμε από μία δικογραφία -γιατί του Τριαντόπουλου είχε διαχωριστεί ως δικογραφία- όπου είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα. Δηλαδή τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση Τριαντόπουλου; Αυθαίρετα, με «ακροβασία» νομική κατά τη γνώμη μου, αλλά πάτησε πάνω σε ένα κατηγορητήριο, για τέσσερα μη πολιτικά πρόσωπα και το επέκτεινε με δική του αξιολόγηση. Γιατί υπάρχει το άρθρο 86. Και θέλω να μιλήσω και λίγο για αυτό, γιατί βλέπω κάποιους συναδέλφους σας και κάποιους δημοσιολογούντες, οι οποίοι επιχειρούν άλλη μια λαθροχειρία και θα τους απαντήσουμε μετά από αυτή την απάντηση, για να μην αποφύγω αυτό που με ρωτήσατε και το επέκτειναν για τον Τριαντόπουλο.
Εμείς λοιπόν τί είπαμε; Δεδομένου, ότι υπάρχει μία νομική βάση για άλλα πρόσωπα, ας πάει στον φυσικό δικαστή ο κύριος Τριαντόπουλος για να κριθεί από εκεί, θεωρώντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, αλλά αυτό η δικαιοσύνη θα το κρίνει. Στην περίπτωση του κυρίου Καραμανλή έχουμε μία δικογραφία γιατί είναι ακόμα σε φάση ανάκρισης με 43 ποινικές διώξεις μη πολιτικών προσώπων. Και εκεί λοιπόν εκρίθη από την αντιπολίτευση ότι είναι κάποια κακουργήματα. Ένα μέρος της αντιπολίτευσης έβαλε ότι ό,τι άρθρο στον Ποινικό Κώδικα υπήρχε, και τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία. Έβαλε τα πάντα. Δεν είχαν καμία σχέση προφανώς όλα αυτά με την πραγματικότητα. Και εμείς καταθέσαμε ένα θεωρώ λελογισμένο κατηγορητήριο, το οποίο θα αξιολογηθεί από την Δικαιοσύνη.
Εδώ, δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην τρίτη περίπτωση έχουμε μια δικογραφία που, μετά την αξιολόγηση που κάναμε, όπως μας υποχρεώνει το Σύνταγμα, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, δεν υπάρχει καμία ποινική δίωξη για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε το εξής: Δεδομένου του γεγονότος ότι κρίνουμε -όπως μας υποχρεώνει το Σύνταγμα- το άρθρο 86 τι λέει; Για να απαντήσω και σε κάποιους λαθροχείρες, κριτές της κυβέρνησης. Η κριτική είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Την επιδιώκουμε και όπως έχω αποδείξει και εγώ προσωπικά, απαντάω σε όλες τις ερωτήσεις. Αλλά, όταν κάνουν κάποιοι το άσπρο μαύρο ή το μαύρο άσπρο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, τότε προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Αναφέρομαι στην αντιπολίτευση και σε κάποια μέσα. Άκουσα χθες το βράδυ αργά τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, το είδα σήμερα το πρωί στην αποδελτίωση ότι εγώ επιτέθηκα, λέει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και είπα ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ, μου έχει γίνει συγκεκριμένη ερώτηση και έχω διευκρινίσει ότι δεν αναφέρομαι, δεν επιτίθεμαι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Τι είπα; Και το επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς, για εμάς κακώς, υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος. Τι εννοώ κακώς: Έχει προτείνει ο πρωθυπουργός, έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός την αναθεώρηση του. Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος, είμαστε υποχρεωμένοι εκ του Συντάγματος να κάνουμε εμείς, δηλαδή οι βουλευτές μας, την αξιολόγηση των δικογραφιών που έρχονται στη Βουλή. Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να κάνει, εκ του Συντάγματος, το λέει το Σύνταγμα -αν δεν τους αρέσει στο Σύνταγμα, ας έρθουν μαζί μας να το αλλάξουμε- δεν μπορεί να κάνει αξιολόγηση. Αμελλητί διαβιβάζει τα στοιχεία τα οποία αξιολογούνται -έτσι λέει το Σύνταγμα- στη Βουλή. Ήρθε λοιπόν αυτή η δικογραφία, σε συνέχεια των άλλων δικογραφιών που σας είπα τι κάναμε».
Πρόσθεσε πως «δεδομένου του γεγονότος ότι στοιχεία δεν βλέπουμε να υπάρχουν, γιατί για να δέσει μια κατηγορία πρέπει να δέσει με στοιχεία, όχι με αερολογίες της αντιπολίτευσης και δεν έχουν ασκηθεί από την δικαιοσύνη και ποινικές διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα. Ελάτε να κάνουμε μια εξεταστική, ευελπιστώντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, άρα ούτε εδώ είναι κωλοτούμπα της κυβέρνησης. Λέμε ότι μέχρι τώρα οι εξεταστικές δεν έχουν λειτουργήσει με ευθύνη του πολιτικού συστήματος και κυρίως των αντιπολιτεύσεων που εργαλειοποιούν ένα ζήτημα. Ευελπιστώντας, λοιπόν, για πρώτη φορά να λειτουργήσει σωστά η εξεταστική επιτροπή, όπου προφανώς θα φωτιστεί και η δική μας περίοδος και θα εξεταστούν εξονυχιστικά από όλα τα κόμματα και οι μάρτυρες -που κατά την αντιπολίτευση ενοχοποιούν τους πρώην δικούς μας υπουργούς. Αλλά, θα φωτιστούν όλες οι περίοδοι. Γιατί; Γιατί για τη χώρα μας, για το “αμαρτωλό” ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες, οι αγρότες σε βάθος 30 ετών 2,7 δισεκατομμύρια. Δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να δούμε όλα τα θέματα; Και τα δικά μας. Το ξαναλέω».
Υπογράμμισε δε ότι «πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος για τον εξής απλό λόγο: Γιατί στο τέλος της ημέρας ό, τι και να γίνει, η αντιπολίτευση θα κατηγορεί την κυβέρνηση είτε ότι συγκάλυψε, όταν απλά άσκησε το δικαίωμα αυτό που έχει από το Σύνταγμα, την υποχρέωση βασικά που έχει από το Σύνταγμα και έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, είτε ότι συγκάλυψε δια της παραπομπής. Γιατί σας θυμίζω, δεν είχαμε μια αντιπολίτευση η οποία συναίνεσε στη λογική που ακολουθήσαμε και για τον Τριαντόπουλο και για τον Καραμανλή. Δηλαδή, εδώ προσέξτε ποιο είναι το παράλογο. Μας κατηγορούν και για τα και για το Α’ και το Ω΄’ και για το και για το ένα και για το αντίθετό του. Αυτό είναι παρανοϊκό πολιτικά. Προσέξτε, μας κατηγορούσαν όταν στείλαμε τον κ. Τριαντόπουλο στο φυσικό δικαστή; Μας κατηγορούσαν. Μας κατηγορούν τώρα που στέλνουμε στον φυσικό δικαστή, τον κ. Καραμανλή; Μας κατηγορούν».
Με αναφορά στη χθεσινή παραίτηση τοπικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Αν είναι όλα νόμιμα, γιατί τα επιστρέφει τα λεφτά; Λέω εγώ. Εγώ δεν λέω ότι έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Λέω ότι ενδεχομένως όταν επιστρέφεις τα λεφτά για κάτι, κάτι δεν πάει καλά και αν είσαι νόμιμος τα κρατάς τα λεφτά και δεν παραιτείσαι. Έτσι λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, ο άνθρωπος δεν ξέρω αν έχει διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα, ούτε τον γνωρίζω, ούτε θέλω να κατηγορήσω κάποιον ο οποίος δεν προκύπτει ότι έχει κάνει κάτι ντε και καλά, ούτε είναι προσωπικό το ζήτημα. Εγώ αρχίζω και καταλαβαίνω από μια σειρά από τέτοιες περιπτώσεις και κάποιες άλλες περιπτώσεις αυτοδιοικητικών, όταν είχε ερωτηθεί από συνάδελφό σας πριν από περίπου ένα μήνα ο κ. Ανδρουλάκης, γιατί ενώ απάντησε τότε ότι «δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει εμπλοκή και αν υπάρξει θα φύγει, την ίδια στιγμή» γιατί το ΠΑΣΟΚ βιάζεται να προχωρήσει σε μια διαδικασία που αφορά μόνο δύο πρώην υπουργούς και δεν θέλει μια συζήτηση όπως είναι η εξεταστική, ελπίζοντας για πρώτη φορά να λειτουργήσει σωστά, όπου θα φωτίσει τα πάντα. Τα πάντα σημαίνει τα πάντα. Σημαίνει τους πάντες. Σημαίνει όλους αυτούς οι οποίοι έστησαν αυτόν τον οργανισμό, τον λειτούργησαν χωρίς ελεγκτικές διαδικασίες.
Να δούμε εν πάση περιπτώσει, να δουν οι πολίτες. Κατά το ΠΑΣΟΚ και την αντιπολίτευση την υπόλοιπη ο Βορίδης και ο Αυγενάκης έκαναν ό,τι έκαναν. Ωραία, θα το ερευνήσουμε αυτό. Να δούμε. Όλοι οι υπουργοί και οι προκάτοχοι αυτών και οι προκάτοχοι του κυρίου Βορίδη έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους; Δηλαδή έλεγξαν αυτά τα ΑΦΜ; Έστειλαν κανέναν χριστιανό στη δικαιοσύνη; Μπορεί να μην είναι απατεώνες όλοι. Εμείς πριν έρθει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στείλαμε 5.200 φυσικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη, στις αρχές. Κάποιοι εξ αυτών καταδικάστηκαν όπως είδατε. Το αν καταδικάζεται ή όχι είναι θέμα της δικαιοσύνης. Δεν είναι δικό μας, αλλά κάναμε μια σειρά από ενέργειες. Πάμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ΑΑΔΕ. Έχουμε κάνει κάποιες πρωτοβουλίες. Όλα αυτά θα κριθούν και τα δικά μας, το ξαναλέω. Ας έρθει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ, η αντιπολίτευση να τα δούμε όλα. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται».
Σχετικά με το δημοσιονομικό περιθώριο και όσα θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων της αντιμετώπισης φοροδιαφυγής, της αύξησης της απασχόλησης, άρα μείωσης της ανεργίας. Έχουμε 7,9% ανεργία, τη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 17 ετών και τρίτος παράγοντας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Μαζεύονται λοιπόν αυτά τα χρήματα όχι από λεφτόδεντρα και εδώ υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα. Ειδικά η μεσαία τάξη ζορίζεται πάρα πολύ, τα τελευταία χρόνια, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.
Το αυξημένο κόστος ζωής επιμερίζεται σε διάφορες συζητήσεις. Άλλες φορές είναι πιο ακριβό το σούπερ μάρκετ, άλλες φορές, όπως τώρα θεωρώ το μεγαλύτερο ζήτημα από όλα, είναι το ζήτημα της στέγης. Αυτό είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα, που ισχύει και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα και προσπαθεί να του μειώσει την έκταση η κυβέρνηση αυτή; Με μια φιλότιμη προσπάθεια, που θέλει και συνέχεια όμως; Το διαθέσιμο εισόδημα, δηλαδή το πρόβλημα της χώρας μας, ήταν μεγαλύτερο, γιατί μια αντικειμενική εισαγόμενη κρίση, μια ακρίβεια που δεν είχαμε μόνο εμείς, είχαν και άλλες χώρες, κληθήκαμε να την αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία με πολύ χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα. Άρα τί χρειάζεται; Χρειάζεται να στηριχθεί παραπάνω η μεσαία τάξη, με φοροελαφρύνσεις τις οποίες θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός κατόπιν εισηγήσεων του οικονομικού επιτελείου.
Έχει μειώσει αυτή η κυβέρνηση 72 άμεσους και έμμεσους φόρους, αλλά χρειάζονται πολύ παραπάνω και κατά τη γνώμη μου πρέπει να στηριχθεί πολύ παραπάνω η μέση ελληνική οικογένεια, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι οικογένειες με ένα, με δύο και πολύ παραπάνω, με τρία και παραπάνω παιδιά. Γιατί; Γιατί εδώ υπάρχει και η δημογραφική διάσταση παράλληλα με τη διάσταση μιας συνεχιζόμενης κρίσης. Το ξαναλέω, η κυβέρνηση αυτή, ούτε μηδενίζει ούτε πανηγυρίζει. Έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις στη μείωση της φορολογίας. Όμως, μη γελιόμαστε, χρειάζονται παραπάνω. Έχουμε επίγνωση γι’ αυτό και θεωρώ ότι θα έχουμε καλές ειδήσεις τον Σεπτέμβριο».
Κλείνοντας και κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις αφίξεις των μεταναστών, επεσήμανε: «Κοιτάξτε, από την 1η μέχρι την 9η Ιουλίου, δηλαδή 9 μέρες συνολικά, είχαμε, μία άφιξη, ενώ την προηγούμενη μέρα, δηλαδή την προηγούμενη μέρα από αυτές που σας λέω, πριν την εφαρμογή των μέτρων υπήρχαν και μέρες με 400 και 500 αφίξεις. Εδώ συνέδραμαν και οι καιρικές συνθήκες, για να είμαστε ακριβείς. δύο μέρες είχαμε μια μικρή επιδείνωση με 200 αφίξεις εκάστη μέρα, που ναι μεν είναι πολύ λιγότερες από πριν, αλλά δεν είναι και μηδενικές. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος περίπου 15 ημερών, 12 – 13 ημερών, έχουμε ραγδαία μείωση των αφίξεων.
Αυτό είναι σημαντικό, είναι ενθαρρυντικό και θεωρώ ότι όσο εφαρμόζονται τα μέτρα και εκπέμπεται το μήνυμα. Γιατί η κυριότερη αξία των μέτρων και των προσωρινών που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, αλλά και των μόνιμων που νομοθετούνται, είναι το μήνυμα που εκπέμπεις στους λαθροδιακινητές και στους υποψήφιους πελάτες τους. Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε σε όλο τον κόσμο και κυρίως σε αυτές τις χώρες; Ότι η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα σημαίνει φυλακή. Τίποτα άλλο. Φυλακή, τελεία και παύλα, με ό,τι προβλέπει ο νόμος για να μην μας κατηγορήσουν και κάποιοι καλοθελητές. Φυλακή ή επιστροφή. Όσο αυτό το μαθαίνουν όλοι, δεν θα πληρώσει κάποιος κάποιον για να τον πάει σε μια χώρα για να βρίσκεται στη φυλακή. Άρα έχει αξία αυτό. Νομίζω ότι η διαχείριση των πρώτων ημερών, από την οποία, δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση απουσίαζε, με ένα “παρών” που ισοδυναμεί με απουσία, με “απών” δηλαδή, ήταν απόντες στη στάση αυτή, η διαχείριση δικαιώνει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, η οποία δείχνει ότι έχει αντανακλαστικά και σε αυτό το θέμα».
Διαβάστε επίσης:
Κρεμλίνο για ειρηνευτικές συνομιλίες με Ουκρανία: Μην περιμένετε θαύματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Adourra: Το πιο ακριβό bourbon των $900 που δεν δικαιολογεί την τιμή του
- Πότε στήνει κάλπες ο Κ.Μ., γιατί αργεί ο Αλέξης, οι «πράσινοι φραπέδες», η επιβεβαίωση του σκανδάλου με το μέλι και οι Τούρκοι θέλουν Eurofighter
- Αποκάλυψη: Τρεις απανωτές εκλογές βλέπει το Μαξίμου – Πότε θα στηθούν κάλπες
- Τι συμβαίνει με την ΕΧΑΕ, πόσο ισχύουν οι φήμες για deal Μυλωνά, πώς η Generali πήρε την Ευρωκλινική, η κίνηση – ματ Κυριακού, πότε θα γίνουν εκλογές και το πάρτι έκπληξη του Τίμου Μελισσάρη στις Σπέτσες
