Το μεγάλο πρόβλημα με τη Λιβύη εκκινεί από το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές με γνώση του θέματος και επισημαίνουν πως το τι αξιώσεις έχει η κάθε χώρα είναι διαφορετικό πράγμα από την εφαρμογή στο πεδίο.

Η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες στο πεδίο, όπως έγινε με τη Chevron. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η αγορά η ίδια κρίνει ποια είναι τα δικαιώματα της κάθε χώρας. Μια εταιρεία σαν την Chevron δεν θα πήγαινε για έρευνα οικοπέδων αν δεν ήξερε ότι τα οικόπεδα αυτά ανήκουν στη δικαιοδοσία της χώρας που κάνει τον διαγωνισμό, τονίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμο» το ενδιαφέρον της Chevron.

1

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η Λιβύη στα δικά της οικόπεδα δείχνει να σέβεται τη μέση γραμμή, όσο για τις ρηματικές διακοινώσεις, αυτές ήρθαν σε αντίδραση της δικής μας προκήρυξης για τα οικόπεδα της Chevron. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Μάιο έγινε η ελληνική προκήρυξη και τον Ιούνιο εμφανίστηκαν οι λιβυκές αξιώσεις στην περιοχή. Η Αθήνα επιμένει ότι οι χάρτες που εξέδωσε η Λιβύη δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, ούτε κατ’ ελάχιστο, αφού δεν δίνουν καν επήρεια στην Κρήτη. Πρόκειται για κάτι «απολύτως ανεδαφικό» τονίζουν άνθρωποι με βαθιά γνώση του θέματος. Η Λιβύη έχει αναγνωρίσει την επήρεια της Μάλτας που είναι απείρως μικρότερη από την Κρήτη, προσθέτουν.

Η Ελλάδα θα απαντήσει στις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα απαντήσει στις ρηματικές διακοινώσεις στη Λιβύη και ήδη φέρονται στο υπουργείο Εξωτερικών να επεξεργάζονται νομικά την ελληνική απάντηση. Καθώς η ρηματική διακοίνωση παρά το ότι δεν παράγει και κάτι φοβερό ως αποτέλεσμα, έχει βαρύτητα, διότι αν κάποια στιγμή υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη, οι ρηματικές διακοινώσεις της κάθε πλευράς αποτελούν τεκμήριο. Άρα η Ελλάδα καλώς και μετρά προσεκτικά τα βήματά της στο πώς θα απαντήσει στη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης και διαμηνύει: «Καμία συνεννόηση τεχνική ή πολιτική για οριοθέτηση ΑΟΖ, όσο υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Πώς να συζητήσεις αν δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για το διεθνές δίκαιο; Η Ελλάδα δεν δέχεται κανένα τετελεσμένο».

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Άμυνας: Αντικειμενική πραγματικότητα η έλλειψη δημοσιονομικού περιθωρίου για ένταξη στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ

Κρεμλίνο για ειρηνευτικές συνομιλίες με Ουκρανία: Μην περιμένετε θαύματα

Ο στρατός του Ισραήλ λέει πως αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη