• Πολιτική

    «Μαλλιά κουβάρια» στο Twitter ο Τραμπ με τον Μπλούμπεργκ

    • NewsRoom


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα Μάικλ Μπλούμπεργκ αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον ρατσιστή, κλιμακώνοντας τη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλούσιων επιχειρηματιών.

    Ο Τραμπ ήταν εκείνος που έριξε την πρώτη βολή, αναρτώντας στο Twitter ένα ηχητικό απόσπασμα από το 2015 στο οποίο ο Μπλούμπεργκ υπερασπίζεται την χρήση μιας αμφιλεγόμενης πρακτικής αστυνόμευσης κατά τη θητεία του ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης την περίοδο 2002 και 2013, γνωστής ως «stop and frisk», που είχε θεωρηθεί μεροληπτική απέναντι στις μειονότητες.

    «ΟΥΑΟΥ, Ο ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ!» έγραψε σε ένα tweet που έπειτα διαγράφηκε ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε στηρίξει αυτή την αστυνομική πρακτική. Ο Μπλούμπεργκ, που διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για να τεθεί αντιμέτωπος του Ρεπουμπλικανού Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, είχε ζητήσει συγγνώμη τον περασμένο Νοέμβριο, λίγες μέρες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, για την πρακτική αυτή της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

    Με σημερινή του ανακοίνωση ο Μπλούμπεργκ αναφέρθηκε στη δέσμευσή του, όπως είπε, για την μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης και της φυλετικής ισότητας, λέγοντας πως «αντιθέτως, ο πρόεδρος Τραμπ κληρονόμησε μια χώρα που όδευε προς μεγαλύτερη ισότητα και μας δίχασε με ρατσιστικές εκκλήσεις και ρητορική μίσους». Στο ηχητικό απόσπασμα που επισύναψε ο Τραμπ στην ανάρτησή του, ο Μπλούμπεργκ ακούγεται να λέει ότι ο τρόπος να κρατήσεις τα όπλα μακριά από τα χέρια των παιδιών είναι να «τα στήνεις στον τοίχο και να τους κάνεις σωματική έρευνα».

    Η λεγόμενη πρακτική stop-and-frisk ενθάρρυνε την αστυνομία να σταματά και να ερευνά πεζούς και να συλλαμβάνει ένα δυσανάλογο μεγάλο αριθμό μαύρων και Λατίνων. Ο Μπλούμπεργκ υπερασπιζόταν για καιρό την πρακτική αυτή ως μια αποτελεσματική τακτική της αστυνομίας που σώζει ζωές, ακόμη και αν ένας ομοσπονδιακός δικαστής το 2013 έκρινε ότι παραβιάζει τα δικαιώματα μειονοτήτων. Στην ανακοίνωσή του σήμερα, ο ίδιος είπε: «Έχω αναλάβει την ευθύνη ότι μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω τις επιπτώσεις που είχε αυτή η πρακτική σε κοινότητες μαύρων και Λατίνων».

    Ο μεγιστάνας πρόεδρος είχε στηρίξει την πρακτική αυτή πριν και μετά αφότου έγινε πρόεδρος το 2017. Τον Οκτώβριο του 2018, ο τότε πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από το Σικάγο να εφαρμόσει την πρακτική stop-and-frisk για να πολεμήσει το έγκλημα. «Αποδίδει και προορίζεται για προβλήματα όπως του Σικάγο», είχε πει τότε.

    Ένας εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο για τη στήριξη του προέδρου στην πρακτική stop-and-frisk και γιατί ο Τραμπ διέγραψε το tweet του. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος διέγραψε την ανάρτησή του. Ωστόσο, με μια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Τραμπ δήλωσε πως τα ηχογραφημένα σχόλια του Μπλούμπεργκ «είναι ξεκάθαρα ρατσιστικά και απαράδεκτα». «Η συγγνώμη για το ‘stop and frisk’ ήταν ψεύτικη», είπε ο εκπρόσωπος.

    Ο Τραμπ δέχτηκε σφοδρή επίθεση μετά την πορεία των λευκών εθνικιστών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, το 2017, όταν τους εξίσωσε με εκείνους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση. Υποστήριξε τότε ότι για τα επεισόδια ευθύνονταν «και οι δύο πλευρές» και ότι και στις δύο διαδηλώσεις συμμετείχαν «καλοί άνθρωποι». Οι δύο δισεκατομμυριούχοι έχουν επιδοθεί σε ένα πόλεμο λέξεων, με τον ένοικο του Λευκού Οίκου να εκτοξεύει προσβολές ενάντια στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, σε μια ένδειξη του πόσο σοβαρά φαίνεται να παίρνει την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου.

    Ο 77χρονος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes (η περιουσία του εκτιμάται στα 50 δισεκ. δολάρια), έχει δαπανήσει πάνω από 250.000 δολάρια (από τη δική του περιουσία) σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Διεξάγει μια αντισυμβατική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο και δεν συμμετέχει στις προκριματικές στις πρώτες Πολιτείες. Θα είναι όμως μεταξύ των διεκδικητών του χρίσματος στις 3 Μαρτίου, την «Σούπερ Τρίτη» όπου 14 Πολιτείες θα ψηφίσουν ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του καταγράφουν άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ