• Πολιτική

    Μακρόν υπέρ υποψηφιότητας Μέρκελ για την προεδρία της Κομισιόν

    Μέρκελ και Μακρόν δεν συμφωνούν στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Γιούνκερ


    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι θα στήριζε την καγκελάριο Μέρκελ αν εκείνη επιθυμούσε να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική όταν ολοκληρώσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία, το 2021. Όμως κάποιοι στην ΕΕ ελπίζουν ότι θα αναθεωρήσει αυτή τη θέση της, δεδομένης της τεράστιας εμπειρίας της και της δέσμευσής της στην ευρωπαϊκή ιδέα.

    Ο Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλόφωνο ελβετικό κανάλι RTS, ρωτήθηκε αν θα στήριζε την υποψηφιότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου. Είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματός της. “Αλλά αν το ήθελε, θα την στήριζα. Ασφαλώς θα το έκανα επειδή πρώτον πιστεύω ότι χρειαζόμαστε κάποιον ισχυρό. Η Ευρώπη χρειάζεται νέα πρόσωπα και ισχυρά πρόσωπα, επομένως χρειαζόμαστε προσωπικότητες με αυτά τα στοιχεία”, είπε.

    Ο Γάλλος πρόεδρος και ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν να αναλάβουν γυναίκες τα δύο από τα τέσσερα υψηλότερα αξιώματα των ευρωπαϊκών θεσμών (πρόεδρία της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας).

    “Χρειαζόμαστε ισότητα” τόνισε ο Μακρόν.

    Από τις Βρυξέλλες, ο Γιούνκερ ρωτήθηκε σήμερα αν πιστεύει πως η Μέρκελ θα αλλάξει γνώμη και θα επιδιώξει να αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα στην ΕΕ. “Δεν το νομίζω”, απάντησε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ