• Πολιτική

    Μ. Νίμιτς: Η υπογραφή της συμφωνίας ήταν το δώρο των δύο πρωθυπουργών για τα γενέθλιά μου

    Μάθιου Νίμιτς


    «Σήμερα έχω τα γενέθλια μου. Ως προς τον δικό μου ρόλο λέω στην οικογένεια μου ότι δεν θέλω να μου κάνουν δώρα, θα μου κάνουν δώρα οι δύο πρωθυπουργοί», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε πως η συμφωνία “ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών”, ενώ συνεχάρη προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόρααν Ζάεφ, λέγοντας “εκφράζω προσωπικά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μεγάλους αυτούς ηγέτες της περιοχής”.

    “Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν πολιτικό θάρρος, στρατηγικό όραμα. Δεν βρίσκει κανείς πολύ συχνά πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες”, ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

    Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι είναι τιμή και χαρά του που εργάστηκε και συνυπέγραψε αυτή τη συμφωνία και σημείωσε: “Η διαδικασία ήταν μακρά και δυσχερής, πιστεύω, όμως, πως η επεξεργασία των προβλημάτων αυτών επί σειρά ετών οδήγησε σε μια συμφωνία που είναι δίκαιη και έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί για την επιτυχία όχι μόνο μεταξύ στις σχέσεις δύο κρατών αλλά και ως παράδειγμα για την περιοχή, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, πως δυο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα, αν καταβάλλουν προσπάθεια”.

    Όσο για τον εαυτό του, με φανερή ικανοποίηση, ο κ. Νίμιτς παρατήρησε: “Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί τυπικά ο καθήκον μου. Υπάρχουν, όμως, τέσσερις άνθρωποι και οι κυβερνήσεις τους οι οποίοι θα μεριμνήσουν για την επιτυχή εφαρμογή της και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρέσπες: Ο Ζόραν Ζάεφ χάρισε τη γραβάτα του στον Αλέξη Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοβαρά επεισόδια στο Πισοδέρι – Δακρυγόνα και τραυματίες στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πΓΔΜ



    ΣΧΟΛΙΑ