• Πολιτική

    Μ. Κάτσης στο mononews: Με την αποχώρηση από τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στρέψαμε την προσοχή στις παρανομίες της Τουρκίας

    Μάριος Κάτσης


    Πρωτοφανή χαρακτηρίζει την στάση του Προεδρεύοντος της χθεσινής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ελληνικής διακομματικής αντιπροσωπείας, Μάριος Κάτσης, εξηγώντας στο mononews.gr τους λόγους που οδήγησαν τους Έλληνες βουλευτές να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση μετά το τέλος των τοποθετήσεών τους.

    «Η ενιαία απόφαση των βουλευτών που απαρτίζαμε την διακομματική Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ για αποχώρηση από τη συνεδρίαση ήταν μια πράξη ένδειξης διαμαρτυρίας για την πρωτοφανή στάση του Προεδρεύοντος των εργασιών, την οποία και καταγγείλαμε» αναφέρει  σε δήλωσή του ο κ. Κάτσης.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι οι τοποθετήσεις της ελληνική πλευράς ήταν σαφείς και διατυπώθηκαν, όχι μόνο στο πλαίσιο διεθνοποίησης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και των κινδύνων που εγκυμονούν, αλλά και με στόχο να δοθούν απαντήσεις και να πάρει θέση το ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτές τις ενέργειες.

    Εξηγώντας τους λόγους αποχώρησης των βουλευτών, ο κ. Κάτσης επισημαίνει ότι ο Προεδρεύων έδειξε να ενοχλείται από τις τοποθετήσεις των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, αφού με κάθε ευκαιρία τους διέκοπτε, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την ομαλή παρουσίαση των θέσεων της ελληνικής πλευράς.

    «Ο Προεδρεύων φαίνεται να ενοχλήθηκε από τις τοποθετήσεις των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, τις οποίες και διέκοπτε συνεχώς, καθώς αυτές πραγματοποιήθηκαν έπειτα από την τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με την οποία διεκδικούσε για την Τουρκία το ρόλο του θύματος στην περιοχή και προσπαθούσε να εκμαιεύσει στήριξη από τις υπόλοιπες χώρες».

    Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κατέστησε σαφές στα υπόλοιπα μέλη της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

    «Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε, επίσης, ότι το μνημόνιο αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα της συνειδητής και συστηματικής παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς ταυτόχρονα η Τουρκία διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά θέτει εν γένει και ζητήματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η στάση αυτή της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει. Η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας είναι η σταθερή και αταλάντευτη θέση μας. Απαιτείται άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» τονίζει τέλος ο κ. Κάτσης, καλώντας τη Βουλή των Ελλήνων να ενημερώσει θεσμικά τα κοινοβούλια όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για τις ελληνικές θέσεις και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.



    ΣΧΟΛΙΑ