Πολιτική

Αποχώρησαν οι Έλληνες βουλευτές από τη συνέλευση του ΝΑΤΟ – Τι συνέβη

  • NewsRoom

Η ελληνική αντιπροσωπεία βουλευτών στο NATO


Εμφανώς ενοχλημένη αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από τη συνέλευση του ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας μάλιστα τη στάση του προέδρου, αφού όπως επεσήμαναν σε σχετική ανακοίνωση, τους διέκοπτε συνεχώς και δεν τους άφηνε να ολοκληρώσουν ομαλά τις τοποθετήσεις τους επί του κρίσιμου ζητήματος του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η αντιπροσωπεία ανέδειξε το ζήτημα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και επιχείρησε να ενημερώσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο ο πρόεδρος δεν τους άφηνε να αναπτύξουν τις θέσεις τους και τους διέκοπτε συχνά με αποτέλεσμα οι Έλληνες βουλευτές, αφού ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους να αποχωρήσουν από την αίθουσα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου και Μανούσος Βολουδάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και Μάριος Κάτσης και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναλυτικά κοινή ανακοίνωση των βουλευτών

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.

Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.

Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η Αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος.

-Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας (Ν.Δ.)

-Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Χανίων (Ν.Δ.)

-Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλευτής Πέλλας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)

-Μάριος Κάτσης, Βουλευτής Θεσπρωτίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)

-Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας (Κίνημα Αλλαγής)».ΣΧΟΛΙΑ