• Πολιτική

    Επίδομα γέννησης: Αυξάνεται από 400 ως 1.500 ευρώ με αναδρομική ισχύ

    Σοφία Ζαχαράκη - Κωστής Χατζηδάκης

    Σοφία Ζαχαράκη – Κωστής Χατζηδάκης


    Αύξηση στα ποσά του επιδόματος Γέννησης από τον Απρίλιο του 2024 ανακοίνωσε η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

    Ειδικότερα από 2.000 που είναι σήμερα το επίδομα γέννησης θα διαμορφωθεί από Απρίλιο ως εξής:

    • 2.400 για το πρώτο παιδί
    • 2.700 για το δεύτερο παιδί
    • 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί
    • 3.500 ευρώ για τους πολύτεκνους από 4 παιδιά.

    Μάλιστα, η αύξηση και η καταβολή του επιδόματος είναι αναδρομική, υπολογίζονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του 2023.

    Συνολικά η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

    Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού. Ειδικά για παιδιά που γεννήθηκαν από 1-1-2020 μέχρι 18-2-2020 η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την 18-2-2020.

    Η αίτηση υποβάλλεται:

    α) στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

    ή β) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

    Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, τα ποσά ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Το νέο μέτρο αφορά σε περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας και για αυτό μπορούμε να υποστηρίζουμε τέτοια κοινωνικά μέτρα».

    Πρόσθεσε δε, ότι εφέτος υπάρχουν 7 νέα μέτρα για τους νέους γονείς. Συγκεκριμένα, η αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, η προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό επίδομα, η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και το πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.

    «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα», σημείωσε ο Υπουργός ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης, αναγνωρίζοντας το μείζον θέμα της ακρίβειας.

    Τα στατιστικά των γεννήσεων

    Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στην χώρα μας έχουμε 75.000 γεννήσεις το χρόνο, εκ των οποίων:

    • 35.000 αφορούν οικογένειες με 1 παιδί
    • 32.000 με 2 παιδιά
    • 6.600 με 3 παιδιά
    • 1.400 πάνω από 4 παιδιά

    Διαβάστε επίσης:

    Mε Η1Ν1 o Κυριάκος Μητσοτάκης- Αναβάλλεται το υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη

    Τι δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις για το πολιτικό κέντρο και την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

    ΣΥΡΙΖΑ: Αυτές είναι οι προτάσεις που παρουσίασαν οι βουλευτές στις Σπέτσες



    ΣΧΟΛΙΑ