• Πολιτική

    Live: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης ΝΔ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Στην ολομέλεια της Βουλής μιλά αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για το Επιτελικό Κράτος.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο «συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους».

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει έναν πρώτο απολογισμό του κυβερνητικού έργου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από τις εκλογές. Μάλιστα, θα σταθεί ιδιαίτερα στη στελέχωση της κυβέρνησης και του κράτους που έγινε με γοργούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι μια διαδικασία που στο παρελθόν χρειαζόταν ακόμη και μήνες, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έναν μήνα.

    Παράλληλα,  απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να επισημάνει πως τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν βρίσκουν πλέον έρεισμα στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν μια κυβέρνηση η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει τόσο τα προβλήματα της ανάπτυξης και των επενδύσεων που θα φέρουν νέες δουλειές, όσο και τα μικρότερα που αφορούν στην καθημερινότητα.

    Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει την ομιλία του με 3 εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης, περιγράφοντας το “ριζοσπαστικό μοντέλο” της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα μιλήσει για 4 μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη τη δημόσια ζωή:

    1ον. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.

    2ον. Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται.

    3ον. Καταπολεμάται η γραφειοκρατία.

    4ον. Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου!

    Επίσης θα αναφέρει στοιχεία μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

    Αναφερόμενος δε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαφθοράς θα τονίσει χαρακτηριστικά: “Εμείς δεν θα έχουμε τον δικό μας Ρασπούτιν!”

    Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκης στη Βουλή: 



    ΣΧΟΛΙΑ