• Πολιτική

    Λιβάνιος: Κανένας δεν έλαβε e-mail από την Ασημακοπούλου επειδή γράφηκε τώρα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος


    «Έλεγχος διεξάγεται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΠΕΣ, την Εισαγγελία αλλά και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, απαντώντας σε τρείς σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών Γιώτα Πούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Νάσου Ηλιόπουλου (Νέα Αριστερά) και Αλέξανδρου Καζαμία (Πλεύση Ελευθερίας), σχετικά με την εύρεση προσωπικών δεδομένων (e-mail) των αποδήμων και την χρήση τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω των οποίων τους απέστειλε προεκλογικό της υλικό.

    Ο κ. Λιβάνιος δήλωσε κατηγορηματικά πως πρόκειται για «ένα θέμα που θα διερευνηθεί και θα αποδοθούν οι ποινές όπου χρειάζεται».

    Ανέφερε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει «να προκαταλαμβάνουν τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται για την υπόθεση αυτή από την Εισαγγελία, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ».

    Ήδη, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, «η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία. Σε πρώτη φάση ανταποκρίθηκε άμεσα το ΥΠΕΣ και έχει αποστείλει τα πρώτα στοιχεία και σε δεύτερη φάση, το συντομότερο δυνατόν, θα αποσταλούν και τα πρόσθετα στοιχεία».

    Η Εισαγγελία και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είπε ο κ. Λιβάνιος, είναι «δύο κορυφαίοι ανεξάρτητοι θεσμικοί φορείς που οφείλουμε να σεβαστούμε την διερεύνηση που κάνουν».

    Για τον έλεγχο που διεξάγεται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «θα ήταν παράδοξο, οξύμωρο, να ήξερε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ σε ποιο στάδιο βρίσκεται ανά πάσα στιγμή η έρευνα που διεξάγεται, καθώς θα ήταν απόδειξη έμπρακτης παρέμβασης».

    Εμείς, είπε ο κ. Λιβάνιος, αυτό που έχουμε ζητήσει «είναι ο χρόνος του πορίσματος να είναι εξαιρετικά σύντομος, τόσος όσος χρειάζεται για να γίνει σωστά η έρευνα και τόσος όσος για να μην σύρεται η υπόθεση επί μακρόν». Το πώς θα αποφασίσει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου να ερευνήσει την υπόθεση και τι στοιχεία θα ζητήσει, αυτά είναι στην δική της ευχέρεια και αρμοδιότητα, και μόνο».

    Ο κ. Λιβάνιος, ανέφερε ότι η λίστα του καταλόγου της επιστολικής ψήφου «είναι ξεκάθαρο» ότι δεν είναι η ίδια -σύμφωνα με όσα έχουμε διαβάσει έως σήμερα- με την λίστα αποστολών της ευρωβουλευτού. Σημείωσε ότι «ο κατάλογος της επιστολικής ψήφου του εσωτερικού και των κατοίκων του εξωτερικού είναι ενιαίος, δεν υπάρχει διαχωρισμός. Συνολικά έχουν εγγραφεί 27.000 πολίτες, εκ των οποίων το 40% είναι κάτοικοι εξωτερικού». Άρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «εάν είχε διαρρεύσει ο κατάλογος της επιστολικής ψήφου, πάρα πολύ ευλόγως, θα είχαν διαρρεύσει και τα στοιχεία όσων εγράφησαν για να ασκήσουν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό».

    Πρόσθεσε ότι από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, «δεν φαίνεται εκλογέας που εγγράφηκε να ασκήσει στις προσεχείς εκλογές το δικαίωμα επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά, να είναι αποδέκτης e-mail από την ευρωβουλευτή». Επισήμανε ότι έχει γίνει γνωστό ότι αυτοί που έλαβαν τα επίμαχα μηνύματα, ήταν όσοι είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του 2023 και 2024 και μάλιστα όσοι είχαν δηλώσει διαφορετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις τις αντίστοιχες φορές, έλαβαν τα e-mail από την κ. Ασημακοπούλου σε αυτά του 2023.

    Ο κ. Λιβάνιος, συμπερασματικά, είπε ότι «κανένας δεν έλαβε e-mail από την ευρωβουλευτή της ΝΔ επειδή γράφηκε τώρα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου» και είναι λάθος η διασύνδεση που επιχειρείται να γίνει, με στόχο να αμφισβητηθούν οι διαδικασίες της επιστολικής ψήφου.

    Το ΥΠΕΣ, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, «δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στην λίστα των αποστολών που έκανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ» και η ίδια η κ. Ασημακοπούλου είναι αυτή «που οφείλει και θα δώσει τις απαντήσεις, πού βρήκε αυτές τις διευθύνσεις».

    Σχετικά με τις αιτιάσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτας Πούλου για τις διαδικασίες κατάρτισης των εκλογικών ηλεκτρονικών καταλόγων, που έχει ανατεθεί στην εταιρεία Singular Logic, ο υφυπουργός ανέφερε ότι και το 2015 όλοι οι εκάστοτε υπουργοί Εσωτερικών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή την εταιρεία εμπιστευόντουσαν και της ανέθεταν την μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εγκάλεσε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενδύεται με την στολή του δικαστή, που καθιστά άκυρες την Εισαγγελία, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, χτυπάει το σφυρί στην έδρα και λέει ότι ένοχη είναι η επιστολική ψήφος».

    Στις αναφορές του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσου Ηλιόπουλου σχετικά με την έρευνα της Εισαγγελίας και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «έχουν τις δυνατότητες να συγκρίνουν και να ελέγξουν εάν και ποια λίστα χρησιμοποιήθηκε από την κ. Ασημακοπούλου, εγώ δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως υπήρξαν καταγγελίες ότι 1η Μαρτίου εστάλησαν τα συγκεκριμένα mail σε κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Εγώ δεν το ξέρω. Ξέρουμε μόνο τις καταγγελίες πολιτών. Εάν ταυτίζονται οι κατάλογοι του Μαρτίου 2023, του Ιουνίου του 2023 με αυτούς που έλαβαν το newsletter της κ. Ασημακοπούλου, αυτό εγώ δεν το γνωρίζω» και εκτίμησε πως η ευρωβουλευτής της ΝΔ «θα δώσει απαντήσει η ίδια, καθώς αυτή είναι η υποχρέωση της, όπως και του καθένα που έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία. Και όποιος δεν το κάνει, τότε είναι υπεύθυνη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να επιβάλει τις ποινές και τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος».

    Στον βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρο Καζαμία, ο κ. Λιβάνιος επισήμανε πως «τα κόμματα παίρνουν τους εκλογικούς καταλόγους ονομαστικά (χωρίς τηλέφωνα ή e-mail). Πρόσβαση σε αυτούς έχουν οι υποψήφιοι των εκλογών που τους αφορούν, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία.

    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει κανέναν πως μπορεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου». Ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ αποφάσισε στις 5 Φεβρουαρίου του 2024 την απευθείας ανάθεση της ανάπτυξης λογισμικού της επιστολικής ψήφου και του υποσυστήματος στην εταιρεία Singular. H εταιρεία παρέδωσε το υποσύστημα στις 9 Φεβρουαρίου 2024 και το υποσύστημα των Αιτήσεων Επιστολής ψήφου παραδόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. Όλα, είπε η βουλευτής, «τα είχατε κανονισμένα και μιλημένα από πριν» και ρώτησε, το έργο αυτό «το παρέλαβε η υπηρεσία του ΥΠΕΣ;», γιατί «οι πληροφορίες μας λένε πως οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣ δεν έχουν παραλάβει τίποτα». Η κ. Πούλου είπε πως «εάν κάποιος εισέλθει στις “Υπηρεσίες επιστολικής ψήφου” και επιλέξει την “Υπηρεσία Υποστήριξη – Πληροφορίες” και στην συνέχεια “Γραφείο Υποστήριξης” θα δοθεί ένας τηλεφωνικός αριθμός που δεν απαντάει η αρμόδια διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΥΠΕΣ αλλά η Singular» και όπως είπε, «δυστυχώς έχετε παραδώσει τα κλειδιά ασφαλείας στην εν λόγω ιδιωτική εταιρεία, για αυτό δεν μπορείτε να διασφαλίσετε κανένα προσωπικό δεδομένο και την φερεγγυότητα της σχετικής διαδικασίας».

    Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, από την δική του πλευρά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει ότι έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. Μας λέτε, είπε, πως «δεν είστε συνένοχοι αλλά ανίκανοι να προασπιστείτε την διαφύλαξη και την ασφάλεια των απόρρητων στοιχείων των εκλογέων». Ζήτησε η κ. Ασημακοπούλου να μην είναι υποψήφια στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς, όπως είπε, «παραβίασε τους κανόνες του παιχνιδιού» και εκτίμησε ότι η μεθόδευση που γίνεται από τη ΝΔ είναι «η κ. Ασημακοπούλου να μην κοπεί από τα ψηφοδέλτια αλλά να μην εκλεγεί ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα με την Ευρώπη». Πρέπει, είπε, «να μιλήσετε ανοικτά και να πείτε ότι νομιμοποιείτε αυτές τις ενέργειες» γιατί «ανέχεστε ένα πρωθυπουργό που τους μισούς από εσάς παρακολουθούσε μέσω ΚΥΠ και predator». Το σενάριό σας, είπε ο βουλευτής, «δεν είναι καλό».

    Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, υποστήριξε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα που του έθεσε. Το μείζον θέμα, είπε, είναι «ότι διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα. Εάν αυτά ήταν στους καταλόγους αυτό είναι δευτερεύον θέμα. Το πρωτεύον είναι ότι διέρρευσαν τα δεδομένα». Επίσης, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι το ζήτημα «δεν είναι εάν θα δώσει και που εξηγήσεις η κ. Ασημακοπούλου, αλλά το ΥΠΕΣ να δώσει απαντήσεις. Με ποιο τρόπο ερευνά η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ και πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι ο διευθυντής της Υπηρεσίας δέχεται πιέσεις». Η υπόθεση αυτή, τόνισε ο βουλευτής, «μυρίζει άσχημα, φαίνονται και οι δύο πλευρές να μην λένε την αλήθεια».

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Καταγγελία Γεωργιάδη για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκου για σπάνια νευρολογική νόσο

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Σε μια δημοκρατία ίσης ελευθερίας, σεβασμού του άλλου ως προσώπου και πλουραλισμού δεν είναι ανεκτή η βία

    Η Entersoft παρουσιάζει το Cloud/SaaS λογισμικό διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου WorkLife



    ΣΧΟΛΙΑ