• Πολιτική

    «Λίφτινγκ» στο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ο Α. Τσίπρας

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Τρόπο διαφυγής προκειμένου να απεγκλωβιστούν  από την “τοξική αντιπολίτευση” αναζητούν  πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ ,καθώς όλο και πιο πολύ διαπιστώνουν ότι η επένδυση στη σκανδαλολογία δεν  γεφυρώνει το δημοσκοπικό  χάσμα που τους χωρίζει από τη Κυβέρνηση.

    Ειδικά για την υπόθεση των υποκλοπών ακόμη και οι πιο δύσπιστοι  αρχίζουν να πιστεύουν πως το θέμα αυτό δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό ούτε στην πολιτική αντιπαράθεση αλλά πολύ περισσότερο ούτε στην κοινωνία. Αν και το τελευταίο πολύ δύσκολα θα το παραδεχθούν δημοσίως.

    Σε κάθε περίπτωση οι υποκλοπές θα αποτελούν από εδώ και στο έξης μια πτυχή της αντιπολιτευτικής τους ρητορικής. Εκείνο όμως που απασχολεί σοβαρά πλέον τα στελέχη της Κουμουνδούρου που μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι αφενός η επαναπροσέγγιση των νέων, αφετέρου το εκλογικό κομμάτι των αναποφάσιστων. Και  αυτά  τα κομμάτια του εκλογικού παζλ είναι δεδομένο ότι νιώθουν αποστροφή προς τη στείρα αντιπολίτευση και τις πολιτικές κραυγές για το “φαίνεσθαι της TV”.

    Ταυτόχρονα είναι σαφής η πρόθεση του κ. Τσίπρα για αλλαγή της εικόνας του κόμματος και να παίξει  στο πολιτικό παιχνίδι με τους  όρους που επιτάσσει η σύγχρονη πολιτική επικοινωνία κάτι όμως που έρχεται σε σύγκρουση με ορισμένα και βαθιά στερεότυπα  της Αριστεράς.

    Στο πλαίσιο  αυτό εντάσσεται και ο ορισμός της  παρουσιάστριας-δημοσιογράφου Πόπης Τσαπανίδου στην ηλεκτρική καρέκλα του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού Νάσος Ηλιόπουλος θα κατέβει υποψήφιος στην Α΄Αθήνας. Πέρα από το επικοινωνιακό γκελ είναι μια κίνηση  που θα δοκιμαστεί στη πράξη, ιδιαίτερα στις αυξημένες ανάγκες της πολιτικής αντιπαράθεσης των επόμενων μηνών.

    Σε κάθε περίπτωση η διάθεση για εκσυγχρονισμό είναι διάχυτη στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου . Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδόν μονοθεματική αντιπολίτευση για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν στους απόφοιτους των Δραματικών Σχολών. Στο θέμα μάλιστα βγαίνει μπροστά και ο Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) .

    Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη και εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό που αφορά και τα επαγγελματικά δικαιώματα, κυρίως όμως το μέλλον των μεταλυκειακών σπουδών στην Ελλάδα.

    “Εδώ υπάρχει ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την επιλογή να μένουν χιλιάδες μαθητές εκτός των ΑΕΙ, πάρα πολλές σχολές να φυτοζωούν γιατί τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να περάσουν σε αυτές και να πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε κάποιες ιδιωτικές σχολές” είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –  και υπογράμμισε ότι η επιλογή αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να οργανωθεί η μεταλυκειακή εκπαίδευση μέσω των ΙΕΚ, που κάποια από αυτά είναι και δημόσια, αλλά άφησε τα δημόσια ΙΕΚ στην μοίρα τους και έδωσε τη δυνατότητα σε κάποια κολέγια – συνεργαζόμενα μάλιστα με κολέγια του εξωτερικού – να μπορούν να έχουν πτυχία που δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με των ΑΕΙ.

    Δεσμεύτηκε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα αποσύρει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επανέλθει τουλάχιστον σε επίπεδο ΤΕ – ανώτερης εκπαίδευσης το πτυχίο από όλες τις καλλιτεχνικές σχολές. Από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της ΠΟΘΑ ανέφερε ότι οι καλλιτέχνες ξαφνιάστηκαν από ένα ΠΔ το οποίο ήρθε παραμονές των γιορτών, ένα ΠΔ το όποιο επιφέρει σημαντική υποτίμηση των σπουδών και των διπλωμάτων.

    Το επόμενο διάστημα πάντως προετοιμάζουν μπαράζ στοχευμένων παρεμβάσεων  με στόχο όπως λένε να αποδομήσουν το κυβερνητικό αφήγημα  για την οικονομία και κυρίως στους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό θα πυκνώσουν τις εξορμήσεις τους με άξονα την καθημερινότητα των πολιτών. Η γραμμή θα είναι σκληρή και θα βασίζεται σε έναν κορμό επιχειρημάτων που θα αναφέρει πως “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει σε λίγους και εκλεκτούς τα πολύτιμα κονδύλια που έχει ανάγκη και δικαιούται η πραγματική οικονομία. Η καταστροφική πολιτική που εφαρμόζει δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πολιτική αλλαγή και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης είναι ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση.”

    Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα  επιδιώκει  και την ενίσχυση του προφίλ του και εκτός των τειχών. Ήδη αναχωρεί μαζί με την οικογένεια του για  την Βραζιλία όπου είναι προσκεκλημένος για την ορκωμοσία του Προέδρου Λούλα.

    Διαβάστε επίσης

    Η Πόπη Τσαπανίδου εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

    OPEN: Παραιτήθηκε η Πόπη Τσαπανίδου – Ποιοι τη διαδέχονται στο δελτίο ειδήσεων

    Τσίπρας: Η κυβέρνηση ωθεί τις καλλιτεχνικές σχολές στα ιδιωτικά κολέγια



    ΣΧΟΛΙΑ