• Πολιτική

    Λευκωσία: Τετραμερής συνάντηση διευθυντών Πολιτικής Εθνικής Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας

    • NewsRoom
    Λευκωσία: Τετραμερής συνάντηση διευθυντών Πολιτικής Εθνικής Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας


    Στην 1η τετραμερή συνάντηση διευθυντών Πολιτικής Εθνικής Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας στη Λευκωσία συμμετείχε ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος.

    Όπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση διεξήχθη στις 12 και 13 Οκτωβρίου στη Λευκωσία στο πλαίσιο της συντονισμένης στρατιωτικής πρωτοβουλίας για την Ανατολική Μεσόγειο (East Mediterranean Coordinated Military Initiative), μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς άσκησης «Eunomia-2/2021» που διεξήχθη στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 4 έως 7 Οκτωβρίου.

    Την πρώτη μέρα των εργασιών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ομάδας εργασίας Ελλάδας – Κύπρου. Oι δύο διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής, αντιπλοίαρχος Δημήτριος Κασσίνης και Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων διμερούς αμυντικής συνεργασίας σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ακολούθως, ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος μαζί με τα στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας έγιναν δεκτοί από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για την αποστολή και το έργο της Εθνικής Φρουράς και επίσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις αναδυόμενες γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές προκλήσεις και απειλές ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Τη δεύτερη ημέρα, έλαβαν χώρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Λευκωσία οι εργασίες της τετραμερούς συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, ο Κύπριος ομόλογός του αντιπλοίαρχος Δημήτριος Κασσίνης, ο Γάλλος αξιωματούχος Guillame Ollagnier και μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ιταλός υποστράτηγος Giovanni Iannucci.

    Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που ακολούθησαν, έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και της προόδου που συντελέστηκαν στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

    Τονίστηκε η κοινή αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό της προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Εξετάστηκε, επίσης, η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων αλλά και η προοπτική εξέλιξης των αμυντικών συνεργασιών έναντι των υβριδικών απειλών και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.

    Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Πετρίδης, υποδέχθηκε τους διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής, και εξήρε τον ρόλο της τετραμερούς πρωτοβουλίας, ως σημαντικού εργαλείου αμυντικής διπλωματίας για την διαφύλαξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ακολούθησε διμερής συνάντηση του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου με τον ομόλογό του Γάλλο αξιωματούχο Guillaume Ollagnier, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, υπό το φως της νέας χαρασσόμενης πορείας μετά την κύρωση της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας των δύο χωρών.

    Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι από κοινού δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, το κοινό όραμα για την διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, η ολοκλήρωση της Στρατηγικής Πυξίδας κλπ..

    Τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία, επισκέφτηκε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του καθώς και τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά την εκτέλεση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αυξήσεις

    Από «κόσκινο» τα μέτρα στήριξης και η ανάπτυξη – Στα χέρια της Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ