• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης σε Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση

    • NewsRoom


    Με ρεαλιστικές θέσεις παρουσιάστηκε η ελληνική πλευρά στον Λευκό Οίκο, στην κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια υποδέχθηκαν τον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Οι δύο ηγέτες είχαν μια σύντομη συζήτηση στο Οβάλ Γραφείο μπροστά στις κάμερες, στην οποία αρχικά θα είναι παρούσες και οι σύζυγοι των δύο ηγετών, Μαρέβα και Μελάνια.

    «Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι «αξιόπιστος σύμμαχος» και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

    Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

    Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν -μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν. Παράλληλα, ο κ.Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ.

    Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες κατευθύνθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων για μία ουσιαστική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και οι διευρυμένες αντιπροσωπείες. Μεταξύ άλλων παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και από ελληνικής πλευράς πιθανότατα και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και επόμενη πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

    Στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει νομικό αποτέλεσμα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Δεν προβλέπεται όμως να προβούν σε κοινές δηλώσεις ούτε να δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ