• Πολιτική

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Atlantic Council: «Γελοία η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης»

    • NewsRoom


    Ομιλία στο  think tank Atlantic Council. που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων, πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως οι  ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι  «καλύτερες από ποτέ», ενώ τόνισε πως επιζητούμε συνεργασία σε «οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή».

    «Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως “θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε». «Ήμασταν μια αντι-αμερικανική χώρα την δεκαετία του ’70, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε για την στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ πως τελικά δεν εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών.

    «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του ’50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν. Πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Αν η Τουρκία συμφωνεί πως πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές μας για τις θαλάσσιες ζώνες, τότε μπορούμε να πάμε στη Χάγη αλλά προϋπόθεση είναι να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αναγνωρίσει ότι η μοναδική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η υφαλοκρηπίδα», ξεκαθάρισε προσθέτοντας πως απαιτούνται ενέργειες αποκλιμάκωσης.«Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν ανέκαθεν μεγάλος υποστηριχτής του ΝΑΤΟ και αποδοκίμασε τη συμπεριφορά της Άγκυρας. «Το έκανα σαφές στο Λονδίνο ότι είναι απαράδεκτο ένας σύμμαχος να προκαλεί τον άλλο σύμμαχο. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και θα πρέπει το ζήτημα να συζητηθεί στην συμμαχία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Αναφερόμενος επίσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε πως ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ήταν απέναντι και έκανε τα πάντα για να μην κυρωθεί η συμφωνία, προειδοποιώντας ότι αν κυρωθεί δε θα μπορούσε να αλλάξει.

    «Υπάρχουν ακόμα θέματα και προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Την ίδια ώρα έχουμε πει ότι είναι προς όφελός μας ο ευρωπαϊκός δρόμος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Υποστηρίξαμε την απόφαση στην τελευταία σύνοδο κορυφής για ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλά για την Αλβανία έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της ελληνικής εθνικής μειονότητας», συμπλήρωσε.

    Για την κατάσταση μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση. «Έχουμε στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοι μας» σημείωσε.

    Τι είπε για την οικονομία

    Αναφερόμενος στην οικονομία και τις επενδύσεις, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε πως η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

    Όπως είπε η Ελλάδα  αντιδρά πολύ καλά, αποπληρώσαμε το Δ.Ν.Τ., υπάρχει πια η αίσθηση στη χώρα επιστρέψαμε στη δουλειά. Διαβεβαίωσε δε, ότι και το 2020 η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα της δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα.

    Υποστήριξε επίσης πως «ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».

    Αντίστοιχα, μιλώντας για τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός είπε πως όταν κοιτάζει τους αριθμούς, βλέπει ότι είμαστε κάτω από τους στόχους.

    Ερωτηθείς για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης του πρώην επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου, είπε ότι βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και πως καλό είναι να τελειώσει. «Δεν βοήθησε το θέμα στην φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

    Ελληνικό και F-35

    Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, είπε ότι υπάρχει κινητικότητα παρά τη γραφειοκρατία. Είπε επίσης ότι αναζητούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, πως πλέον δεν υπάρχει ο αντιαμερικανισμός των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80.

    «Δεν είναι πλέον έτσι», συνέχισε σημειώνοντας πως πλέον «υπάρχει συνεννόηση ως προς αυτό, κάτι που δεν συνέβαινε με την προηγούμενη κυβέρνηση».

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον, ότι «θα εξερευνήσουμε τις πιθανότητες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35» εξηγώντας ότι προφανώς δεν είμαστε ακόμα στην οικονομική κατάσταση για να κάνουμε τέτοιες αμυντικές επενδύσεις.

    Μίλησε επίσης για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, λέγοντας πως ο Πειραιάς είναι το φυσικό λιμάνι από την Αφρική και την Ασιατική χώρα.

    «Είμαι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης. Δεν είμαστε υπερεκτεθειμένοι στην Κίνα. Ελλάδα και Κίνα έχουν στενούς πολιτιστικούς δεσμούς», είπε μεταξύ άλλων.

    Για κλιματική αλλαγή

    Μετά από σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι ζούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ανέφερε ως παράδειγμα τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.

    «Αν δεν έχουμε μια επιθετική αντιμετώπιση στο θέμα, θα συνεχιστούν τα προβλήματα» τόνισε, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα ότι στην Ελλάδα εφαρμόζουμε σχέδιο πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028.

    Για το μεταναστευτικό και για το brain drain

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το προσφυγικό. Είπε ότι δεν μπορείς έχεις τη συνθήκη Σένγκεν και να μην έχεις κοινή πολιτική για το άσυλο. Είναι πολύ άδικο να ρίχνεις το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε.. Δεν μπορώ να περιμένω από την ΕΕ για να απαντήσει. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και παίρνουμε αποφάσεις . Από την πρώτη Ιανουαρίου έχουμε «σφίξει» τις διαδικασίες. Ο ρόλος της ακτοφυλακής είναι να ελέγχει τα σύνορα. Δεν είμαστε επιτροπή υποδοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε και για τους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Είπε ότι στόχος του είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα, όχι μόνο γιατί θα βρουν καλές θέσεις εργασίας, αλλά γιατί θα αισθανθούν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Δείτε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Atlantic Council:



    ΣΧΟΛΙΑ