Πολιτική

Λαβρόφ: Ο Ομπάμα άφησε «φρικτή κληρονομιά» στον Τραμπ

  • NewsRoom


Για φρικτή κληρονομιά, την οποία άφησε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στον τωρινό Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι ο Ομπάμα έκανε σοβαρό λάθος κατά την διάρκεια της θητείας του, καθώς ματαίωσε τη συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής στη Μόσχα, κατά την οποία επρόκειτο να υπογραφεί «ένα πολύ ενδιαφέρον έγγραφο για τη στρατηγική σταθερότητα», χωρίς πάντως τότε καμία εκ των δύο να κάνουν λόγο για ρήξη.

«Είχε αυτή την ιδιορρυθμία, να βάζει το προσωπικό μπροστά από το κρατικό. Την επέδειξε και τον Δεκέμβριο 2016, όταν, ενώ ήταν ήδη ένας απερχόμενος πρόεδρος, «βρόντησε την πόρτα» καταλαμβάνοντας ρωσικές διπλωματικές ιδιοκτησίες και εξαναγκάζοντας διπλωμάτες να φύγουν. Κάνοντας αυτό, άφησε στον Τραμπ μια φρικτή κληρονομιά στις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να έχει κάποια επίδραση», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2017, οι αμερικανικές αρχές, επικαλούμενες τις κυρώσεις, έκλεισαν το ρωσικό γενικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, -κίνηση που όπως είχε ανακοινώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λειτούργησε ως αντίποινα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην μείωση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη Ρωσία-, το εμπορικό γραφείο στην Ουάσινγκτον και το παράρτημά του στη Νέα Υόρκη.

Τα πρώτα δύο αποτελούν ρωσική κρατική ιδιοκτησία και χαίρουν διπλωματικής ασυλίας, ενώ το τελευταίο είχε μισθωθεί από τη Μόσχα. Η Ρωσία θεώρησε την κατάσχεση διπλωματικής ιδιοκτησίας κατάφωρα εχθρική πράξη και κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν αμέσως τις ιδιοκτησίες αυτές.

Στις 26 Μαρτίου 2018, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την κατάσχεση του ρωσικού γενικού προξενείου στο Σιάτλ (ήταν μισθωμένο) και της κατοικίας του γενικού προξένου (ρωσική διπλωματική ιδιοκτησία).


ΣΧΟΛΙΑ