• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Lagarde: Το ασφαλιστικό θα καταστρέψει την οικονομία και οι Έλληνες το ξέρουν αυτό

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων το 2022

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Στο συνέδριο «Women in the World» στη Νέα Υόρκη, η Lagarde επανέλαβε τη θέση της για το ελληνικό χρέος και τις μεταρρυθμίσεις και υπερασπιζόμενη την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.  Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό.  Ενώ, απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους υπογράμμισε την ανάγκη να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα μπορούσε να προέλθει από παράταση της ωρίμανσης των δανείων και μείωση των επιτοκίων.

    Αναλυτικά, η Lagarde δήλωσε:

    «Από τον Ιούλιο που συνήφθη η συμφωνία το ΔΝΤ λέει δύο απλά πράγματα: πρώτον, ότι η χώρα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και δεύτερον ότι το φορτίο του χρέους είναι πολύ βαρύ. Για να μπορέσει να σταθεί και στα δυο της πόδια και να είναι πλήρως ανεξάρτητη, πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα δύο ζητήματα. Το ένα ζήτημα εξαρτάται από τους ίδιους τους Έλληνες. Πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να φροντίσουν το ασφαλιστικό τους σύστημα το οποίο κατευθύνεται ολοταχώς στα βράχια με τον τρόπο που είναι δομημένο σήμερα και το γνωρίζουν.

    »Επίσης, πρέπει, αντί να εστιάζουν σε συγκεκριμένα ζητήματα, πρέπει να έχουν μια ευρύτερη εικόνα, για παράδειγμα, της φορολογικής τους βάσης. Πρέπει να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και εκεί μένει δουλειά να γίνει. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το πόσο χρέος μπορεί να κουβαλήσει μια χώρα και είτε με την παράταση της ωρίμανσης των δανείων ή της μείωσης των επιτοκίων το χρέος της χώρας πρέπει να μειωθεί προκειμένου η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά».

    «Έχουμε μια πολύ λογική άποψη για το τι είναι εφικτό και τι πρέπει να γίνει» πρόσθεσε η Lagarde, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδας.

    Ξεχωριστά η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ανήσυχη για τους γεωπολιτικούς κινδύνους ενώ ανέδειξε ως παράγοντα αβεβαιότητας και ανησυχίας την πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/article-trapeza-pireos-135-echoun-pi-ne-stin-ethelousia-skepsis-gia-paratasi/36665

     



    ΣΧΟΛΙΑ