ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής ώρα 19:00 υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Επί τάπητος τέθηκαν η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η ενεργειακή ασφάλεια.
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε:
«Συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
H κυβέρνηση εκφράζει την έντονη ανησυχία της. Αυτό που προέχει είναι η επίδειξη αυτοσυγκράτησης και η επανεκκίνηση των συζητήσεων προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.
Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι η λύση στο ζήτημα αυτό πρέπει να αναζητηθεί μέσω της διπλωματίας.
Προτεραιότητα της Ελλάδας παραμένει η ασφάλεια των πολιτών της στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση – μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης προς τη ναυτιλιακή κοινότητα με συστάσεις παραμονής σε ασφαλές λιμάνι για τα πλοία ελληνικής σημαίας και συμφερόντων που βρίσκονται κοντά στα Στενά του Ορμούζ μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας σύνθετης και αβέβαιης γεωπολιτικής συγκυρίας».
«Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»
O Kυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα ξεκίνησε τη νέα εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και διεθνή συντονισμό. Όπως επεσήμανε, η Ευρώπη οφείλει να ανταποκριθεί στις περιστάσεις, με τη συζήτηση να μεταφέρεται στα θεσμικά φόρα της ερχόμενης εβδομάδας, στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο..
«Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και ευημερίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας αναμένεται να βρεθεί σήμερα και στο Πεντάγωνο προκειμένου, να συζητηθούν όλα τα σενάρια επί του πεδίου.
Διαβάστε επίσης:
ΝΑΤΟ: Συμφωνία των 32 για την αύξηση στο 5% των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φρίντριχ Μερτς: Δασμοί 30% από τις ΗΠΑ θα πλήξουν «στον πυρήνα» τη γερμανική βιομηχανία
- Warner Bros: Ο Superman εγκαινιάζει τη νέα εποχή ταινιών της DC με 122 εκ. δολαρίων στο άνοιγμα σε ΗΠΑ και Καναδά
- Στο Πεκίνο ο Λαβρόφ: Συζητήσεις με τον Γουάνγκ Γι για τις ΗΠΑ και το ουκρανικό
- Βρετανία: Συντριβή μικρού αεροπλάνου στο Έσσεξ
