ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, συμφώνησαν να αφιερώσουν το 5% του ΑΕΠ τους στην άμυνα και την ασφάλεια, λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Χάγη, έγινε γνωστό από διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματευτές της Συμμαχίας έβαλαν στο τραπέζι κατά το σαββατοκύριακο μία τελευταία εκδοχή σχεδίου συμφωνίας για την δραστική αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών και των δαπανών για την ασφάλεια της Συμμαχίας μετά τις αντιρρήσεις που διατύπωσε η Μαδρίτη.
Η συμφωνία θα γινόταν αποδεκτή αν κανείς δεν διατύπωνε αντίρρηση μέχρι τις 17.30 ώρα Βρυξελλών, όπως και έγινε, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές.
Η συμφωνία προβλέπει αύξηση στο 3,5% του ΑΕΠ των στρατιωτικών δαπανών stricto sensu και στο 1,5% του ΑΕΠ των δαπανών που αφορούν την ασφάλεια με την ευρεία έννοια.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Προειδοποίηση για «υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής απειλής», μετά την επίθεση στο Ιράν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πλήρη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – «Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία», λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
- Κραυγή αγωνίας από τα μικρά συνεργεία για το Ψηφιακό Πελατολόγιο – Νέες κινητοποιήσεις από 1η Ιουλίου
- Ανάμεσα στην έρημο και το κύμα: Η Ximena Maldonado Sánchez ζωγραφίζει την αμοιβαιότητα του κόσμου
- Μελόνι: H χρήση των αμερικανικών βάσεων στην Ιταλία θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιo
