• First Top Stories

    Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση για τα Μ.Μ.Ε με Κατρούγκαλο

    • NewsRoom


    Άκρως σημαντική αναμένεται να είναι η αυριανή συνάντηση των δημοσιογράφων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για την τελική έκβαση της κατάστασης που έχει οδηγήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο των Μ.Μ.Ε. Η συνάντηση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα καθοριστική για την πορεία της απεργίας των δημοσιογράφων.

    Το γεγονός που έχει προκαλέσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων ήταν η αναφορά του υπουργείου για διάσπαση του ασφαλιστικού ταμείου τους. Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών “ΠΟΕΣΥ”, ζητά τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Το πλέον κρίσιμο όμως είναι η διασφάλιση του αγγελιόσημου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ θα ζητήσουν την διατήρηση έστω και μειωμένου του αγγελιόσημου προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ταμείων, κάτι που φαίνεται δύσκολο καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των εκπροσώπων των δανειστών, στην κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

    Εν τω μεταξύ όμως το κλίμα στον χώρο των ΜΜΕ είναι βαρύ καθώς ήδη οι ιδιοκτήτες των Μέσων στην πλειοψηφία τους τάσσονται κατά της απεργίας και η ΕΣΗΕΑ έχει πληροφορίες ότι γίνονται κινήσεις για να εκδοθούν ακόμη και αύριο εφημερίδες ή ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να αρχίσουν να εκπέμπουν ενημερωτικό πρόγραμμα. Καθώς η Ένωση έχει πληροφορίες ότι καλούνται δημοσιογράφοι για να δουλέψουν ώστε να βγουν αύριο εφημερίδες, κάλεσε και εκείνη τα μέλη της να συμμετέχουν σε περιφρούρηση της απεργίας.

    Το ζήτημα συζητήθηκε στην συνάντηση που είχαν οι διευθυντές των Μέσων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που τους απηύθυναν τα συνδικαλιστικά στελέχη. Οι περισσότεροι διευθυντές συγκλίνουν στην άποψη ότι η απεργία δεν έχει το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν οι Ενώσεις, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει να πτοείται  ενώ αντίθετα μπορεί να ευνοείται από την σιωπή των Μέσων σε μία κρίσιμη για την αξιολόγηση περίοδο όπου κάνει υποχωρήσεις και φέρνει σκληρά μέτρα σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων.

    Υπ’ αυτή την έννοια μπορεί και να επιθυμεί την απεργία ή και να βγαίνει ευνοημένη. Το κύριο επιχείρημα των εκπροσώπων των εργαζομένων ήταν ότι δεν μπορεί να διακοπεί η απεργία ενώ αύριο το πρωί εκκρεμεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

    Εν των μεταξύ και μεταξύ των εργαζομένων δεν συμφωνούν όλοι. Την αναστολή της απεργίας ζήτησε ήδη με ψήφισμά της η Συνέλευση των Δημοσιογράφων της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του site του Ομίλου ΣΚΑΪ.

    Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: “Οι Δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ εκτιμούν ότι η διαρκής απεργιακή κινητοποίηση έχει συμπέσει με μία περίοδο όπου οι εξελίξεις τείνουν να μας προσπεράσουν. Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση τα συμφέροντά μας κινδυνεύουν περισσότερο όταν επιλέγουμε τη σιγή παρά από την δυναμική μας παρουσία στην δημόσια σφαίρα.

    Θεωρούμε ότι τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις για την πιθανότητα διενέργειας ενός Eurogroup (ίσως την Μεγάλη Πέμπτη) στο οποίο θα συζητηθεί το επιπλέον πακέτο μέτρων, σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική διαδικασία που χρονικά ωθεί την συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά το Πάσχα, κάνουν ξεκάθαρο ότι το συμφέρον του κλάδου δεν είναι στην συνέχιση της απεργίας, αλλά στην αναστολή της.

    Ως εκ τούτου ζητούμε από την Ένωση, να αναστείλει το ταχύτερο την απεργία και συγκεκριμένα την Τρίτη στις 06:00 το πρωί”. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες ανακοινώσεις και από τους εργαζομένους άλλων Μέσων Ενημέρωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ