• Πολιτική

    Κουμουτσάκος: Καταθέτουμε πρόταση για την εκρίζωση του δικτύου διακινητών προσφύγων

    • NewsRoom

    Γιώργος Κουμουτσάκος


    Πρόταση για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη στο θέμα της εκρίζωσης των διακινητών προσφύγων και μεταναστών πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την Τουρκία για εργαλιοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Μουζάλα για καταγγελίες σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει πλήρη πρόταση στην ΕΕ τόσο για θέματα κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών όσο για σύστημα κινήτρων σε τρίτες χώρες που θα δίδονται ανάλογα με το βαθμό συνεργασίας τους με την Ένωση.

    Με τις προτάσεις μας, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, θέλουμε να ενισχύσουμε τις διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας μας ενόψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης του συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου από τη νέα Επιτροπή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη δημιουργία κέντρων κράτησης σε ξερονήσια, ενώ ζήτησε εξηγήσεις γα την απόρριψη αιτήσεων αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές Αρχές.

    «Παρ’ ότι η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για κέντρα κράτησης σε ξερονήσια, φοβάμαι ότι αυτή είναι η τελική σας σχεδίαση και θα καταλήξετε εκεί, λόγω και των απορρίψεων που ‘τρώτε’ για τα κέντρα που θέλετε να δημιουργήσετε στα άλλα νησιά» είπε ο κ. Μουζάλας.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αυτός που περιέγραψε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη απάντησή του στη Βουλή προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά. «Πέραν αυτού δεν υπάρχει άλλη πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.

    Όσο για τις απορρίψεις αιτήσεων, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι με βάση και τον σχετικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (του 2016) επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων για αντικειμενικούς λόγους, όπως -στην περίπτωση αυτή- ήταν το αίτημα εξέτασης σε εξαιρετικά σπάνιες γλώσσες.



    ΣΧΟΛΙΑ