• Πολιτική

    Κουμουτσάκος: Είχαμε 40.000 αφίξεις προσφύγων το τελευταίο τετράμηνο

    • NewsRoom
    Γιώργος Κουμουτσάκος

    Γιώργος Κουμουτσάκος


    “Το τελευταίο τετράμηνο είχαμε 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών”, αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Παράλληλα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων – μεταναστών ανέφερε πως “η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα”.

    Ενώ προσθέτει πως: “H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα.Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί”.

    Εντείνονται οι αντιδράσεις ανά τη χώρα

    Στο μεταξύ, σε ντόμινο εξελίσσονται οι αντιδράσεις των κατοίκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου μεταφέρονται άτομα από τις δομές φιλοξενίας των νησιών  που έχουν κάνει αιτήσεις παροχής ασύλου, που εκκρεμούν.

    Μετά τους κατοίκους των Βρασνών που αρνήθηκαν να εγκατασταθούν κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή τους, τις αντιδράσεις στην Πεντέλη για την εγκατάσταση ανηλίκων στο Αμαλία Φλέμινγκ, τη σκυτάλη πήραν οι κάτοικοι της Λέρου και τη Κω που απέτρεψαν την αποβίβαση ανθρώπων που προέρχονταν από τις δομές των νησιών του Αιγαίου.

    Νωρίτερα σήμερα, ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των αντιδράσεων έγιναν τα επεισόδια τη νύχτα στην περιοχή των Γιαννιτσών, όπου όμως, περίπου εκατό αιτούντες άσυλο εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που εκτυλίσσεται σε τρία μέτωπα: Την αποσυμφόρηση των νησιών που στενάζουν καθώς οι δομές δέχονται αυτή τη στιγμή πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων από αυτό που μπορούν να φιλοξενήσουν, την μετεγκατάσταση ανθρώπων στην ενδοχώρα και την αντιμετώπιση των τοπικών αντιδράσεων και κυρίως την αντιμετώπιση των νέων αφίξεων.

    Σ’ αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον Σκάι επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές για την προώθηση μεταναστών στην ενδοχώρα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι πρέπει να «βάλουμε όλοι πλάτη» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.



    ΣΧΟΛΙΑ