• Πολιτική

    Κοτζιάς: «Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πίσω το ορθό όνομα» – «Προπαγάνδα που κατέληξε σε ανοησία» η κριτική!

    • NewsRoom
    Κοτζιάς

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς


    Στην υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, o κ. Κοτζιάς επανέλαβε πως αυτό που έχει σημασία είναι πως μετά την κύρωση της συμφωνίας η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» και όχι απλά «Μακεδονία», αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί στο γεγονός πως οι Έλληνες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αναφέρονται στους κατοίκους της ως «Μακεδόνες».

    «Ένα σχόλιο θέλω να κάνω μόνο, μια και έχω δημόσια τον λόγο. Το είπα και το πρωί. Η fYROM είχε αναγνωριστεί ως “Μακεδονία” από 145 κράτη, στα οποία περιλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την αποκαλούν και σήμερα “Μακεδονία”. Η αναγνώριση αυτή έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, δε δείχνει υψηλό αίσθημα ευθύνης να μας κατηγορούν εμάς σήμερα γιατί αποκαλείται αυτή η χώρα ακόμα “Μακεδονία”», σημείωσε ο υπουργός.

    «Αυτή η χώρα θα ονομαστεί και θα ονομάζεται από το διεθνή παράγοντα και τα κράτη-συμμάχους της χώρας “Βόρεια Μακεδονία”, μόλις επικυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια η Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πίσω το ορθό όνομα και όχι το σκέτο “Μακεδονία”», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για την κριτική που δέχεται για τη συμφωνία.  «Δικό τους δημιούργημα είναι αυτό και όχι δικό μας. Έχει λίγο αίσθηση υποκρισίας που έχει καταλήξει στην προπαγάνδα τους σε ανοησία, να μου επιτρέψουν να πω», ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Λετονό ομόλογό του «για την ηγετική διεύθυνση των εργασιών που έκανε στο Συμβούλιο των Υπουργών, όταν ήταν Προεδρία. Ο ίδιος προσωπικά, ιδιαίτερα όταν συζητούσαμε δύσκολα τότε θέματα, όπως ήταν το «Μακεδονικό» και που σήμερα, χάρη και στη στάση που κράτησε η τότε Προεδρεία, μπορέσαμε να βρούμε καλές και δημιουργικές λύσεις».

    Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ν. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον συνάδελφό του «για την αλληλεγγύη» που εξέφρασε η χώρα του στην Ελλάδα αλλά και για το γεγονός ότι «υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει». «Πράγμα που αποτελεί, φοβάμαι, την εξαίρεση στην Ευρώπη», όπως σημείωσε.

    Στο πλαίσιο γενικότερης συζήτησης για την κατάσταση στο σημερινό κόσμο, το ρόλο που παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία διαπιστώθηκε, όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ότι «εμείς δε θέλουμε ούτε συγκρούσεις με τρίτους, ούτε στο εσωτερικό της Δύσης, γιατί είμαστε κράτη που η ασφάλειά τους εξαρτάται και συνοδεύεται με την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση, την προτεραιότητα στη διπλωματία, στις κοινές αξίες και στα κοινά οράματα».



    ΣΧΟΛΙΑ