• Πολιτική

    Κωστής Χατζηδάκης: Μόνο με σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Συνέντευξη στην Αργυρώ Μαυρούλη και στον Γαβριήλ Σερέτη
    Κωστής Χατζηδάκης , Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μια σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, μπορεί να διατηρήσει την οικονομία σε αναπτυξιακό ρυθμό προς όφελος των συνταξιούχων και των εργαζομένων, επισημαίνει στο mononews.gr ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

    Αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα τους θα δουν όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από το 2025 και μετά, όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%, ενώ το 2027 το ποσοστό θα διαμορφωθεί κάτω από 8%. «Όπως δεσμευτήκαμε, με παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ (να θυμίσω ότι τον αυξήσαμε τρεις φορές από τα 650 στα 780 ευρώ) και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

    Όσον αφορά τους συνταξιούχους, στις αρχές του επόμενου έτους θα δουν αύξηση στο εισόδημα τους κοντά στο 4%, εφόσον η οικονομία συνεχίσει να κινείται θετικά.

    Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε από το ΣΥΡΙΖΑ πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλιστικές εκκρεμότητες με τους συνταξιούχους να περιμένουν μέχρι και επτά χρόνια να πάρουν την σύνταξή τους και σε 27 μήνες εκδόθηκαν 570.000 κύριες συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύεται ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν θα ξαναεμφανιστεί στο μέλλον, λόγω των εργαλείων που υιοθετήθηκαν, όπως η εισαγωγή κανόνων σύγχρονου μάνατζμεντ, η χρήση σύγχρονων υπολογιστών, η προκαταβολή συντάξεων, αλλά και η εισαγωγή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.

    Ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την επόμενη δύσκολη αποστολή που θα του αναθέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Ολυμπιακή, τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΔΕΗ και τον ΕΦΚΑ.

    -Οι τριετίες για την πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι παγωμένες από το 2012. Πότε εκτιμάτε ότι θα «ξεπαγώσουν»; Είναι εφικτό για παράδειγμα να εφαρμοστεί κάποια αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2024;

    Όπως γνωρίζετε, οι τριετίες θα ξεπαγώσουν, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Και είναι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που η ανεργία έπεσε από το 17,5% που μας την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019, στο 10,9% τον περασμένο Μάρτιο. Με αποτέλεσμα 300.000, κυρίως νέοι, να βρουν δουλειά. Ακολουθώντας στην ίδια κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και των μεταρρυθμίσεων (μείωση των φόρων και των εισφορών, προσέλκυση επενδύσεων κτλ.), υπολογίζουμε ότι την επόμενη τετραετία θα έχουμε μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 3%.

    Έτσι που θα μπορέσουμε να πετύχουμε την περαιτέρω μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2025 και κάτω από το 8% το 2027, όπως δεσμευτήκαμε, με παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ (να θυμίσω ότι τον αυξήσαμε τρεις φορές από τα 650 στα 780 ευρώ) και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για όλα τα παραπάνω είναι μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, μία συνθήκη που, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, μπορεί να εκπληρώσει!

    -Θα υπάρξει και νέα συμπληρωματική αύξηση των συντάξεων το φθινόπωρο;

    Θυμίζω ότι οι συνταξιούχοι, από το 2019 και μετά μόνο αυξήσεις έχουν δει: αυξήσεις έως 8% σε πάνω από 225.000 συνταξιούχους με 30+ έτη ασφάλισης με το νόμο Βρούτση. Μείωση της φορολόγησης από το 22% στο 9%, άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύρια και επικουρική, αύξηση του ποσοστού σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%, αύξηση των εθνικών συντάξεων των ομογενών, στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, και τις τρεις μόνιμες αυξήσεις: του 7,75%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την 4η δόση επανυπολογισμού του N. Βρούτση.

    Από εκεί και πέρα για τις επόμενες αυξήσεις δεσμευτήκαμε ότι, όπως έγινε και με τις φετινές αυξήσεις του 7.75%, το ύψος θα προσδιοριστεί από το νόμο: Προστίθενται ο πληθωρισμός και η αύξηση του ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς και το άθροισμά τους διαιρείται δια του δύο. Με βάση τα στοιχεία για την πορεία των μεγεθών αυτών το 2023, προσδιορίζουμε ότι η επόμενη αύξηση που θα δοθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, θα κινείται κοντά στο 4%. Σημειώνω πάντως ότι, για να φτάσουμε στις αυξήσεις αυτές, μεγάλη σημασία έχει και η πορεία της οικονομίας. Γι’ αυτό και υπογραμμίζω τη σημασία των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, τους οποίους εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε! Μία ισχυρά αναπτυσσόμενη οικονομία θα είναι όφελος και για τους συνταξιούχους!

    -Επί των ημερών σας καταγράφηκε δραστικός περιορισμός των εκκρεμοτήτων σε συντάξεις και εφάπαξ. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

    Παραλάβαμε από τη «φιλολαϊκή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλιστικές εκκρεμότητες με τους συνταξιούχους να περιμένουν μέχρι και επτά χρόνια να πάρουν την σύνταξή τους. Αυτή τη στιγμή, έχουμε λύσει το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων: Σε 27 μήνες, βγήκαν 570.000 κύριες συντάξεις. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία!

    Αλλά και στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις με το υπόλοιπο στοκ να αναμένεται να εκκαθαριστεί μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ και στα εκκρεμή εφάπαξ που αυξήθηκαν για λίγο προσωρινά λόγω της έκδοσης πολλών κύριων συντάξεων, έχουμε σημαντικότατη αποκλιμάκωση και οι εκκρεμότητες είναι πολύ λίγες. Τα συμπεράσματα λοιπόν, για την πρόοδο στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, είναι δικά σας!

    -Θεωρείτε ότι η έκδοση τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και μετά τις εκλογές;

    Όλα όσα σας περιέγραψα, δεν έτυχαν. Πέτυχαν! Με την εισαγωγή κανόνων σύγχρονου μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ και με λύσεις κοινής λογικής: τους 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την προκαταβολή σύνταξης, τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, τις συντάξεις fast track, τον ηλεκτρονικό Πύργο Ελέγχου. Αυτά τα εργαλεία είναι ο τρόπος να μην ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα στο μέλλον. Αλλά και ο περαιτέρω ψηφιακός και ευρύτερος εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ που πρέπει να είναι προτεραιότητα την επόμενη τετραετία: Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων.

    Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των πολιτών. Η διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ. Οι 15 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα). Ώστε, όχι μόνο να μην ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα αλλά και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η καθημερινότητα των ασφαλισμένων!

    Κωστής Χατζηδάκης , Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Γιατί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα; Τι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει και ποια είναι η πρόβλεψή σας για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες;

    Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, δεν το αμφισβητεί κανείς. Και κανείς καλόπιστος δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει, τόσο ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών είναι παγκόσμιο όσο και ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια: Πρώτον με την στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών με μέτρα, όπως η επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων και των λογαριασμών ρεύματος, ή η επιδότηση των αγορών στα σούπερ μάρκετ. Δεύτερον, με την γενικότερη αναπτυξιακή οικονομική μας πολιτική, η οποία οδήγησε σε αύξηση των εισοδημάτων (τριπλή αύξηση κατώτατου μισθού, που έφτασε από τα 650 στα 780 ευρώ, αύξηση του μέσου μισθού κατά 12,4% στα 1.170 ευρώ, αυξήσεις στις συντάξεις).

    Και, τρίτον, με τη μείωση της ανεργίας κατά 6,6 ποσοστιαίες μονάδες. Διότι, δεν υπάρχει καλύτερη στήριξη εισοδήματος από τη στήριξη που παρέχεται σε έναν άνεργο που βρίσκει δουλειά! Φυσικά και δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτά. Αλλά έχει τη σημασία του να αυξάνονται τα εισοδήματα σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Όπως και έχει τη σημασία του να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των εισοδημάτων. Εκτίμησή μας είναι ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω (ήδη έπεσε στο 3% τον Απρίλιο), ενώ οι μειώσεις των φόρων και οι αυξήσεις των εισοδημάτων που εμείς πετυχαίνουμε, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη είναι μόνιμες!

    -Σε περίπτωση που οι πολίτες εμπιστευτούν εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και με δεδομένο ότι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της επόμενης μέρας αποτελούν επιλογή του Πρωθυπουργού, θα θέλατε να συνεχίσετε το έργο σας στο υπουργείο στο οποίο σήμερα είστε επικεφαλής ή πιστεύετε ότι έχετε ολοκληρώσει το έργο σας;

    Η σύνθεση της Κυβέρνησης είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Αυτό που εμένα ούτως ή άλλως με συγκινεί είναι η μάχη για μία πολιτική με αξίες και μία πολιτική με αποτέλεσμα. Η μάχη για την Ελλάδα της Ευρώπης με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ακεραιότητα, πάντοτε με γέμιζε και με γεμίζει ψυχολογικά. Όπως με γεμίζουν ψυχολογικά και οι δύσκολες αποστολές: η Ολυμπιακή, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο έχω πολιτευτεί μέχρι σήμερα στην πολιτική μου καριέρα και έτσι θα προχωρήσω!

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη



    ΣΧΟΛΙΑ