• Top Stories

    Κώστας Τσιάρας: Nομοθετούμε για το δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων

    • NewsRoom
    Βουλή: Υπερψηφίστηκε στις επιτροπές το νομοσχέδιο για την ταχεία πολιτική δίκη

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας


    «Σήμερα προσπαθούμε να νομοθετήσουμε για το πραγματικό δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής που συζητούν το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

    Σχολιάζοντας την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν «τόλμη και γενναιότητα», «δυστυχώς, δεν προχωρούν με συναίνεση του πολιτικού κόσμου».

    «Θέλετε να σας πω κάτι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Εσείς οι ίδιοι ήρθατε εδώ και στην πραγματικότητα με τις ομιλίες σας αποδείξατε ότι δεν ενδιαφέρεστε για τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, αλλά αποδείξατε ότι απλά θέλετε να πάρετε μέρος στη διαμάχη μεταξύ του πατέρα και της μητέρας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο νομοσχέδιο, ενόψει και της β΄ανάγνωσης του νομοσχεδίου, την προσεχή εβδομάδα.

    «Υπάρχει ένα σύνολο παραινέσεων, στην κατεύθυνση της νομοθέτησης. Εγώ, δε θα σας πω, ότι ενδεχομένως κάποιο από τα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί, δεν θα τα εξετάσουμε και δεν θα τα δούμε μέχρι τη Δευτέρα, δηλαδή, στη β’ ανάγνωση, αλλά για την ίδια τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, υπάρχει ένα σύνολο παραινέσεων από όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχει ένα πρόβλημα που βροντοφωνάζει. Υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τις αγκαλιές των γονέων τους. Όλα αυτά, δεν αγγίζουν κανέναν πραγματικά; Όλα αυτά είναι στο βωμό μιας μικροκομματικής αντιπαράθεσης, που μπορεί για συγκεκριμένους λόγους, να κρύβεται, είτε πίσω από νομικούς όρους, είτε πίσω από μια προσπάθεια αποδόμησης του νομοσχεδίου;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Όλοι μας κρινόμαστε για τη γενικότερη στάση και τοποθέτησή μας. Όλοι έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας και των προτεινομένων νομοθετικών ρυθμίσεων, αν και εφόσον έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πάντα θέλουν γενναιότητα, πάντα συγκεντρώνουνε αντιδράσεις, πάντα είναι αντικείμενο μιας πολύ έντονης συζήτησης και αντιπαράθεσης. Το αποτέλεσμα, είναι αυτό, που συνήθως, είτε δικαιώνει, είτε από την άλλη πλευρά, βάζει τον προτείνοντα ή τον αρνούμενο στη θέση που η ίδια η κοινωνία, καλείται κάθε φορά να μας δώσει».

    «Η διασφάλιση της παρουσίας και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού, μέσω της ενεργούς παρουσίας τους και μετά το διαζύγιο των γονιών του, είναι σημαντικό στοιχείο που συνθέτει το συμφέρον του παιδιού για την ομαλή του καθημερινότητα και την ομαλή του διαβίωση», ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας. «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτυπώνει την πραγματικότητα. Το να μεταφέρουμε μια στρεβλή εικόνα κινδυνολογώντας για τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα, θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και ζήτησε να μην καλλιεργείται σύγχυση στον κόσμο.

    «Το παρόν νομοσχέδιο έχει στον πυρήνα του το πραγματικό συμφέρον του παιδιού ως βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση των σχέσεων των τέκνων με τους γονείς μετά το χωρισμό τους. Γι’ αυτό, με μια σειρά καινοτόμων ρυθμίσεων, δίνει στους γονείς μία βάση διαλόγου και συνεννόησης, προκειμένου να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους με εναλλακτικές μεθόδους. Το πνεύμα της όλης ρύθμισης κατατείνει στη δημιουργία μιας κουλτούρας συνεννόησης, ώστε οι γονείς να αντιληφθούν, ότι αυτοί κατά βάση πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν για το καλό των παιδιών τους. Έτσι, προβλέπονται εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των διαφορών, αρχικά από τους ίδιους τους γονείς συναινετικά, δεύτερο βήμα, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία, προβλέπεται η προσφυγή σε εξειδικευμένο διαμεσολαβητή και τρίτο βήμα και έσχατη λύση αν δεν επιτευχθούν τα δύο πρώτα, προβλέπεται η προσφυγή στο δικαστήριο», ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, ‘Αννα Μάνη Παπαδημητρίου.

    «Μπορεί να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία να επιλύσουμε τα προβλήματα που είχε σε μερικό βαθμό ο ν. 1329 και αυτό έγινε ακριβώς διότι ακολουθήσατε μια λάθος μεθοδολογία. Δεν πατήσατε πάνω στο πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής και δώσατε στον καθένα τη δυνατότητα να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Έχετε μια ευκαιρία τώρα. Σας προτείνουμε κάποιες διορθώσεις, κάποιες επί των άρθρων παρεμβάσεις, μη χάσετε την ευκαιρία αυτή, αδράξτε την και ίσως αυτό να αποτελέσει μια αφορμή για περαιτέρω συναίνεση», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

    «Δυστυχώς, ενώ με αυτό το σχέδιο νόμου θα είχατε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, μια καταπληκτική ευκαιρία για να λύσετε και με συναινετικές διαδικασίες, ένα υπαρκτό σοβαρό, ευαίσθητο, πολύ ευαίσθητο ζήτημα, ενώ θα μπορούσατε λοιπόν να προβείτε σε ενέργειες περαιτέρω ενσωμάτωσης της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, εσείς δυστυχώς χάνετε αυτή την ευκαιρία και δυστυχώς δεν κοιτάτε πραγματικά μπροστά», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου που επέμεινε στην ανάγκη λειτουργίας των οικογενειακών δικαστηρίων.

    «Να προχωρήσετε στη στήριξη των δύο γονέων και των παιδιών, από δωρεάν κοινωνικούς θεσμούς, που θα εξομαλύνουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς τους», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα και επανέλαβε τη θέση του κόμματος της για δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόληψης, σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, σεξουαλικής αγωγής, προγράμματα θεραπείας της οικογένειας και του ζεύγους, πριν να φτάσουν στη λύση του γάμου, τη συμβουλευτική των γονέων. «Αυτό το πλαίσιο, θα περιόριζε δραστικά τις περιπτώσεις των παιδιών που βιώνουν τις συνέπειες χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων και συμπεριφορών. Θα αναχαίτιζε την έκθεσή τους σε συγκρουσιακές καταστάσεις, που διαμορφώνονται στην πορεία προς το διαζύγιο και μετά από αυτό. Ακόμα, τις δικαστικές, βέβαια, διαμάχες», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

    Η διάταξη για την από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και πρόσθεσε ότι στην ουσία η διάταξη «ενδιαφέρεται» για την εναλλασσόμενη κατοικία, παρά το συμφέρον του παιδιού.

    «Μας λέτε, ότι το νομοσχέδιο έχει απολύτως παιδοκεντρικό χαρακτήρα. Σε αυτό σας διέψευσαν και οι φορείς οι οποίοι είπαν ξεκάθαρα ότι εξαλείφεται ο παιδοκεντρικός προσανατολισμός του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου και αποκτά ένα γονεοκεντρικό χαρακτήρα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου και επανέλαβε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης καθοδηγείται από λόμπι. Η κ. Αδαμοπούλου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο καταπατά προβλέψεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

    «Αντιλαμβάνομαι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τις προτάσεις των βουλευτών», είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου σχολιάζοντας αποστροφή της ομιλίας του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα ότι κάποιοι κινδυνολογούν σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. «Εγώ είδα άλλους να κινδυνολογούν, οι οποίοι έχουν πληρώσει εκατομμύρια για να κάνουν και ανοιχτή διαφήμιση», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Αυτό που αποδείχθηκε σήμερα από τις ακροάσεις είναι σαφές. Όλοι οι πραγματικοί επιστημονικοί φορείς, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, τα πανεπιστήμια, οι δικηγόροι όλης της χώρας, έκαναν τις επισημάνσεις που είχα κάνει και εγώ χθες. Και επειδή άκουσα τον υπουργό στην τηλεόραση να ισχυρίζεται περίπου ότι κανείς μας δεν ξέρει τι λέει και ότι δεν έχουμε επίγνωση κλπ, θέλω να του πω ότι δεν γίνεται έτσι η συνεργασία στο κοινοβούλιο και κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης. Εδώ μιλάμε για την επιστήμη και την κοινή λογική».

    «Η προσπάθεια όλων μας είναι με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις μας να προκύψει ένα όσο το δυνατόν πιο άρτιο νομοθέτημα», είπε η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη που επίσης κατέθεσε σειρά προτάσεων για αλλαγές στα άρθρα του νομοσχεδίου. «Είναι νομικά αδόκιμο να υποδεικνύει ένας νόμος τον τρόπο ερμηνείας των διεθνών συμβάσεων», είπε η κ. Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε ότι «είναι αυτονόητο πως η εσωτερική έννομη τάξη δεν μπορεί να αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα». Η βουλευτής της ΝΔ επέμεινε ότι η έννοια του συμφέροντος του παιδιού είναι μια αόριστη νομική έννοια στον Αστικό Κώδικα έτσι ώστε αυτή να εξειδικεύεται από τον δικαστή και συνεπώς δεν μπορεί να εξειδικεύεται με το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. «Ο δικαστής είναι εκείνος που ερμηνεύει και συγκεκριμενοποιεί και δεν θεωρώ σωστό να εξειδικεύεται η έννοια του συμφέροντος του παιδιού στο νόμο και μάλιστα με κριτήρια γονεοκεντρικά», είπε η βουλευτής τη ΝΔ.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης ζήτησε να γίνει υποχρεωτικός ο θεσμός της διαμεσολάβησης πριν την προσφυγή των γονέων στο δικαστήριο. Ζήτησε επίσης η επικοινωνία του γονέα με το παιδί του, εκτός από δικαίωμα να είναι και υποχρέωση, με επαναδιατύπωση των σχετικών διατάξεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ