• Πολιτική

    Σκληρό lockdown: Κλείνει και το λιανεμπόριο σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη – Σε ποιες περιοχές κλείνουν οι εκκλησίες

    • NewsRoom


    Κλειστό θα είναι και το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες για 14 ημέρες, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

    Επίσης, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες οι εκκλησίες θα είναι κλειστές, όπως και την άνοιξη, και πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο για να κλείσει οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης.

    Υπενθυμίζεται ότι σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες επανέρχονται και τα SMS για τις μετακινήσεις για τους έξι λόγους που ίσχυαν στην καραντίνα του Μαρτίου. Όμως, τα σχολεία τώρα θα παραμείνουν ανοικτά. Επίσης πλέον από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας.

    Τα μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες.

    Σε ερώτηση αν αυτό το μοντέλο θα ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές απάντησε «μακάρι να μη χρειαστεί» και πως είναι στο χέρι όλων μας.

    Ερωτηθείς μήπως δεν ήταν επαρκείς οι έλεγχοι για τα φαινόμενα συνωστισμού είπε ότι όλοι έχουμε βιώσει γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

    «Προειδοποιούσαμε ότι ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός και όχι το άνοιγμα των συνόρων, τα σχολεία ή τα μέσα μεταφοράς. Ήταν ο εφησυχασμός και η συμμετοχή σε συναθροίσεις χωρίς μέτρα προστασίας», τόνισε.

    Επιπλέον είπε ότι στις «κόκκινες» περιοχές στις εκκλησίες επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι εννέα ατόμων, ενώ για άλλους χώρους, όπως οι πλατείες, το στοίχημα είναι να το κερδίσουμε ξανά, όπως την άνοιξη και όλοι να αντιληφθούν ότι τα μέτρα είναι για την προστασία όλων και των ανθρώπων που αγαπούν.

    Ειδικά για την Αττική είπε ότι εμφανίζει σταδιακή αύξηση κρουσμάτων, αλλά όχι εκθετική όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί» συμπλήρωσε.

    Για τον αριθμό των τεστ που γίνονται στα σχολεία, είπε ότι διενεργούνται εκεί που ο ΕΟΔΥ θεωρεί ότι υπάρχουν στενές επαφές και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα τεστ για όλο τον πληθυσμό, αλλά γίνονται στοχευμένα.

    Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεων των ειδικών που προβλέπουν ότι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 3.000-4.000, είπε ότι αυτές οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Υπενθύμισε επ’ αυτού ότι υπήρχαν εκτιμήσεις για 800-900 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου που δεν επιβεβαιώθηκαν γιατί «τα μέτρα δούλεψαν και ελπίζουμε το ίδιο και τώρα».

    Ερωτηθείς για το οικονομικό κόστος και το βάθος της ύφεσης, είπε ότι «εφόσον προχωρούμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων θα έχουν αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα» και θα έχουμε νεότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

    Ερωτηθείς πόσο κοντά ή μακριά είναι η Αττική από το ενδεχόμενο να περάσει στο «γκρίζο» επίπεδο, είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερη η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Αττική. «Δεν εφησυχάζουμε. Όπου υπάρχουν μητροπολιτικά κέντρα είναι εύκολο να αυξηθούν τα κρούσματα. Σημασία έχει να ελέγχουμε την εφαρμογή των μέτρων», πρόσθεσε ενώ δήλωσε πως «κόκκινη γραμμή είναι προστασία της δημόσιας υγείας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να την προστατεύσουμε».

    «Δεν είμαι λοιμωξιολόγος», απάντησε στο ερώτημα γιατί ο ιός δεν μεταδίδεται μεταξύ των μαθητών.

    Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πρυτάνεις δήλωσε ότι το τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι πρόσβαση, φύλαξη, ποινές. Δηλαδή, συνέχισε, πώς θα γίνεται η είσοδος, ποιος θα έχει τον έλεγχο της πρόσβασης και ποιες ποινές θα επιβάλλονται σε απαράδεκτες συμπεριφορές.

    Για την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του σεισμού. «Καταγράφω το θετικό κλίμα. Οι εξελίξεις μετά από λίγες ώρες με την παράνομη NAVTEX δεν φαίνονταν να αποτυπώνονται στο θετικό κλίμα», συμπλήρωσε.

    Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ με τηλεδιάσκεψη είπε ότι θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ομιλητών και σκοπός είναι να καθιερωθεί όσο το δυνατόν πιο τακτικά.

    Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για πεταμένα λεφτά στις ΜΕΘ, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Καταλαβαίνω τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πλαίσιο της απομόνωσης και της ανυποληψίας. Δεν δικαιολογούνται ψέματα. Είχα απαντήσει τι εννοώ με την ενίσχυση των ΜΕΘ. Το Μάρτιο συζητούσαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν 1.600 ευρώ την ημέρα. Από τις 13-14 Μαρτίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου μιλάμε για 331 ΜΕΘ επί 1600 ευρώ την ημέρα, επί 230 ημέρες, δηλαδή για ένα ποσό κοντά στα 120 εκ ευρώ τα οποία ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσουμε στους ιδιώτες χωρίς να χρειαζόμαστε. Αυτά ήταν πεταμένα λεφτά. Η ενίσχυση των ΜΕΘ δεν είναι πεταμένα λεφτά και για αυτό από τις 557 φτάσαμε στις 974 και συμπράττουμε με τον ιδιωτικό τομέα όπου χρειάζεται. Μακάρι το σύστημα να αντέξει και να μη χρειαστεί».

    Διαβάστε ακόμη: Τα SMS ξανάρχονται σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Lockdown από αύριο – Ανοικτά τα σχολεία



    ΣΧΟΛΙΑ