• Top Stories

    Νέα κυβερνητική σπέκουλα: Ρίχνει διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας στον προεκλογικό μύλο

    Αλέξης Τσίπρας και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


    Επιστροφή στην κεντροαριστερή ατζέντα με πολιτική στόχευση την άσκηση πιέσεων τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΚΙΝΑΛ, θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός με την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει, στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Θέμα δύσκολο, που έχει «κάψει» πολύ κόσμο, μένει να αποδειχθεί πόσο βαθιά θα βάλει ο πρωθυπουργός το μαχαίρι στο κόκκαλο.

    Ο πρωθυπουργός θα «ανοίξει» τη συζήτηση για την αναθεώρηση τον επόμενο μήνα, παρ’ ότι επισήμως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, ανέφερε η Καθημερινή της Κυριακής.

    Το περίγραμμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είχε περιγραφεί σε κείμενο πριν από περίπου έναν χρόνο και προβλέπει: Πρώτον, ότι καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο. Δεύτερον, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας. Και, τρίτον, την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.

    Το Μέγαρο Μαξίμου είναι εν γνώσει του κινδύνου να προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την Εκκλησία όσο και από τμήμα της κοινωνίας, ωστόσο εκτιμά ότι το πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση θα είναι μεγαλύτερο, ειδικά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ΣτΕ για το νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιερώνυμος για το βιβλίο των θρησκευτικών: «Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους»



    ΣΧΟΛΙΑ