• Πολιτική

    Κυβερνητική κρίση με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ – Χωρισμένη στα δύο η κυβέρνηση με φόντο τις εκλογές

    • NewsRoom


    Με φιέστες στην Πνύκα ή το Καστελόριζο η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

    Και ενώ επικρατεί μία «νηνεμία» αυτή την περίοδο, στους λυβερνητικούε κόλπους επικρατεί αναβρασμός σχετικά με το «ποιος θα μοιράσει το» από το «υπερπλεόνσμα» των 700 εκατ. ευρώ το οποίο προκύπτει σύμφωνα με εκτιμήσεις από την υπερφορολόγηση.

    Το ζήτημα έχει προκαλέσει κρίση και δύο ενδοκυβερνητικά «στρατόπεδα»:

    Από τη μία μεριά, ορισμένοι υποστηρίζουν πως το κονδύλι θα πρέπει να διατεθεί εξ ολοκλήρου ή μερικώς προς τη «μεσαία τάξη» με τη μορφή φοροελαφρύνσεων ή φοροαπαλλαγών. Οι παροχές θα αφορούν και τις επιχειρήσεις.

    Από την άλλη, δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν ένθερμα την διοχέτευση το «υπερπλεονάσματος» προς την κατεύθυνση της στήριξης τομέων όπως η υγεία και η παιδεία με τη μορφή προσλήψεων.

    Το θέμα που εγείρεται είναι το προς τα πού θα προσανατολιστεί η κυβέρνηση ως προς το εκλογικό κοινό, καθώς οι εκλογές βάσει χρονοδιαγράμματος δεν αργούν και ως εκ τούτου επιδιώκεται η μεγαλύτερη «απορρόφηση» που θα έχει αντίκτυπο στην κάλπη.

    Την άποψη ότι τα κονδύλια πρέπει να δοθούν για την υγεία και την παιδεία φέρεται να ενστερνίζεται και να υποστηρίζει η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ στελέχη του Μαξίμου κλίνουν προς τις παροχές που αφορούν τις φοροελαφρύνσεις.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται κάπου… στη μέση, αναμένοντας τα στοιχεία που θα έχει στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Εξάλλου ο πρωθυπουργός αναμένει να δει τι μέλλει γενέσθαι και με το ζήτημα της αναστολής ή μη των μέτρων για τις περικοπές των παλιών συντάξεων από τις αρχές του 2019.

    Το ζήτημα των συντάξεων, κρίνουν πολιτικοί αναλυτές, είναι και εκείνο που θα κρίνει τις εξελίξεις, και σε τελικό βαθμό τις όποιες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ με «φόντο» την εκλογική αναμέτρηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λευτέρης Αυγενάκης: Tο Κράτος είναι στην υπηρεσία της οικογένειας Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ