• Πολιτική

    Κυβέρνηση: Έκτακτο σχέδιο για να διατηρηθεί η σταθερότητα του ΕΣΥ – Αυξάνεται ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν από «Ο»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Όλαφ Σολτς – Τι συζήτησαν

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    H αγωνία για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς ο κίνδυνος γενικευμένου μπλακ άουτ σε νευραλγικούς τομείς του δημοσίου, είναι παραπάνω από ορατός.

    Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι κρίσιμη, καθώς στο μικροσκόπιο θα μπει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά και χρονική επέκταση των υφιστάμενων, τα οποία λήγουν στις 16 Ιανουαρίου.

    Αυτή τη στιγμή θεωρείται σίγουρο – το επιβεβαίωσε την Τετάρτη και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης – ότι η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους άνω των 18 θα είναι εφτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η αναμνηστική δόση θα είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο για τους πολίτες 18-59 ετών, προκειμένου να έχουν ισχύον πιστοποιητικό, όπως έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου και για τους πολίτες 60 ετών και πάνω.

    Όλοι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα δύο δόσεις εμβολίου ή το μονοδοσικό και δεν θα έχουν κάνει εγκαίρως την αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και άρα δεν θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά δραστηριοτήτων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Όπως πάντως συνέβη και στην περίπτωση των 60 και άνω , θα υπάρξει μία περίοδος χάριτος προκειμένου όλοι όσοι το επιλέξουν να έχουν το χρόνο να το κάνουν. Στην περίπτωση λοιπόν που η απόφαση ανακοινωθεί ως το τέλος της εβδομάδας, τότε η μεταβατική περίοδος θα ισχύει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

    Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα, η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης, με ταυτόχρονη μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων.

    Το κυβερνητικό επιτελείο επιβεβαιώνει ότι μέχρι τα τέλη του μήνα, αναμένει κορύφωση της μετάλλαξης «Ο», η οποία ήδη έχει στείλει σε καραντίνα μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας και άλλους κρίσιμους τομείς του δημοσίου.

    Την Παρασκευή, ή το αργότερο τη Δευτέρα, θα φύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τη νόσηση υγειονομικού προσωπικού.

    Παράλληλα, σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, το 10%-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατεθεί για περιστατικά Covid.

    Στην κυβέρνηση, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και Plan b, το οποίο προβλέπει ότι στην περίπτωση που κινδυνεύσει η σταθερότητα του ΕΣΥ, θα δοθεί τελεσίγραφο προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ότι αν δεν το πράξουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, που θα ισχύει η αναστολή τους, θα βρεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ.

    Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιβεβαιώνουν ότι κάθε μέρα που περνάει, τα σώματα ασφαλείας αποδεκατίζονται. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς μόνο την ημέρα των Θεοφανίων καταγράφηκαν περίπου 200 κρούσματα.

    Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. μετράει τουλάχιστον 2.000 ένστολους μακριά από τις υπηρεσίες τους και αναγκάστηκε να εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για να περιορίσει κατά το δυνατόν τη ραγδαία διασπορά και κυρίως να καλύψει τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό μέσα στο Σώμα.

    Όπως θέλουν λοιπόν οι πληροφορίες, προβλέπεται τηλεργασία για ποσοστό εργαζόμενων στις διευθύνσεις και τις γραμματείες, ενώ σε ό,τι αφορά στις «μάχιμες» ομάδες που βρίσκονται αναγκαστικά στο δρόμο και συγχρωτίζονται με τους πολίτες, όπως οι ΔΙΑΣ, η Δράση, περιπολικά, ΜΑΤ, Ασφάλεια κ.λ.π θα δουλεύουν σε σταθερές βάρδιες και με ίδια «δίδυμα».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Καμία διασωλήνωση ακόμη από Όμικρον – Ανεμβολίαστο το 86% των διασωληνωμένων

    Σακελλαροπούλου από τη Γαύδο: Να δούμε με μεγαλύτερη διαύγεια τις επιλογές μας



    ΣΧΟΛΙΑ