• Πολιτική

    Κύρτσος: Μια διαγραφή που άργησε πολύ – «Εκκρεμούσε» από το 2020

    • Αλίκη Χατζή
    Γιώργος Κύρτσος

    H διαγραφή ήταν όχι απλώς προδιαγεγραμμένη, αλλά για πολλούς αρκετά καθυστερημένη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος δεν έχανε ευκαιρία να «ερεθίζει» τα ανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των κομματικών στελεχών


    H διαγραφή ήταν όχι απλώς προδιαγεγραμμένη, αλλά για πολλούς αρκετά καθυστερημένη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος δεν έχανε ευκαιρία να «ερεθίζει» τα ανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των κομματικών στελεχών. Μάλιστα, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές σχολίαζαν αρνητικά την ανοχή απέναντί του, διότι ήταν φανερό ότι ανέβαζε στροφές με προφανή στόχο τη διαγραφή του.

    Η αφορμή για τη διαγραφή του δόθηκε με το σημερινό του tweet, στο οποίο έλεγε: «Tο ασφαλιστικό μαύρη τρύπα για κυβέρνηση, οικονομία. Το έλλειμμα μεγαλώνει σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Οι αρμόδιοι δεν ενημερώνουν. Μπήκαμε σε λούκι αναδρομικών χωρίς λεφτά. Τεράστια η ουρά όσων περιμένουν σύνταξη. Οι οργανωτικές αλλαγές δαπανηρή αποτυχία. Οι θεσμοί αρκετά ανήσυχοι».

    O Γιώργος Κύρτσος ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ και από αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της εσωκομματικής μάχης για τη στήριξή του.

    Το πρώτο ρήγμα

    Το πρώτο ρήγμα στις σχέσεις των δύο ανδρών σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Κύρτσος άσκησε δημόσια κριτική στην κατάσταση στα ΜΜΜ και προτάσεις για τη βελτίωσή τους.

    Η κίνηση εκλήφθηκε ως «εχθρική» από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όχι μόνο δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις του, αλλά ουσιαστικά άρχισε να μην κρύβει την ενόχλησή του για τον ευρωβουλευτή.

    «Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχω γίνει αρκετά δυσάρεστος επιχειρηματολογώντας υπέρ καλύτερων αστικών συγκοινωνιών και ταξί, πρόσθετων μέτρων αντί για σταδιακή χαλάρωση και την κάλυψη τεράστιων κενών στην καταγραφή και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Δυστυχώς οι προτάσεις μου δεν επηρέασαν την κυβερνητική ηγεσία», δήλωσε ο κ. Κύρτσος σε συνέντευξή του, τον Νοέμβριο του 2021.

    Έκτοτε, άρχισε να πυκνώνει την κριτική του προς την κυβέρνηση, με όλο και πιο αιχμηρά σχόλια, με αποκορύφωμα το σχόλιό του για την υπόθεση της Novartis και την ονομαστική αναφορά του πρωθυπουργού από του βήματος της Βουλής στους δημοσιογράφους Κ. Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου, που σήμερα καλούνται από τη δικαιοσύνη, το οποίο έκανε «έξαλλο» το κυβερνητικό επιτελείο.

    Ο κύβος είχε ριφθεί

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr, ο κύβος για τη διαγραφή του είχε ριφθεί το τελευταίο διάστημα και ανέμεναν την επόμενη πρόκληση εκ μέρους του. Το σημερινό tweet θεωρήθηκε η τέλεια αφορμή, με τη ΝΔ να τονίζει ότι «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει».

    Ο κ. Κύρτσος φέρεται να διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα για επαφές του με την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου. Προφανώς, διότι δεν θέλει να επαναλάβει το «μεγάλο πολιτικό λάθος» όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την κάθοδό του στις εκλογές του 2012 με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σωπάσει. Θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις το επόμενο δύσκολο για την κυβέρνηση διάστημα και ότι διατηρεί «άψογες» σχέσεις με την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες…

    Διαβάστε επίσης:

    Διεγράφη ο Γιώργος Κύρτσος από τη Νέα Δημοκρατία



    ΣΧΟΛΙΑ