• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε πίσω διχασμένοι; – Νέο μισθολόγιο για τις ένοπλες δυνάμεις – Πλήρης επιβεβαίωση mononews

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών έθεσε εκ νέου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας ταυτοχρόνως στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό κύκλο. Με τον τρόπο αυτό ενίσχυσε τα σενάρια περί προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία ακόμα και μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις με τη δεύτερη κάλπη να στήνεται στις αρχές Ιουλίου.

    Το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Το δίλημμα είναι άλλο: Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη με κυβέρνηση ΝΔ ή πρωθυπουργό Τσίπρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε με ένταση ο Πρωθυπουργός.

    Προσπαθούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε πιο ήρεμα νερά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Είμαι βέβαιος ότι κάθε ενσυνείδητος πολίτης αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2019. Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι αυτά που σας υποσχεθήκαμε τα κάναμε».

    Και συνέχισε: «Αυτή η συνέχεια μας δίνει αξιοπιστία να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά για το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία. Για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα για όλους».

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε στην εκτίμηση ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει την επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενης εκ νέου ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κοστολόγησε τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας στα 45 δις ευρώ, κατηγορώντας τον ότι ουδέποτε έχει εξηγήσει από που θα περικόψει κονδύλια ή από που θα δανειστεί, προκειμένου να τα υλοποιήσει.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατ επανάληψη, κάλεσε τον αντίπαλό του να αναθεωρήσει τη στάση του και να επανέλθει στα κοινοβουλευτικά έδρανα για το σύνολο των διαδικασιών της Βουλής.

    «Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς. Υποτίθεται ότι διεκδικείτε την ψήφο του λαού για να μπείτε στη Βουλή και παράλληλα λέτε ότι αποχωρείτε από την Βουλή. Αυτό που κάνετε δεν συνιστά κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι ψηφοφόροι σας. Ή μήπως σηματοδοτεί πρόωρη παραδοχή ήττας;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

    «Εύχομαι αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια να είναι απλά απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι προοίμιο εκτροπής. Η Βουλή είναι χώρος αντιπαράθεσης πολιτικών επιχειρημάτων. Σκέφτεστε ότι με τέτοιες ακέραιες συμπεριφορές δίνετε τροφή στα πιο ακραία στοιχεία. Αυτές είναι ολέθριες επιλογές που η κοινωνία τις βίωσε και δεν θέλει να τις ξαναζήσει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Είναι καιρός να εγκαταλείψετε τις εμπρηστική ρητορική τις έωλες καταγγελίες και να σκεφτείτε ότι είμαστε αντίπαλοι όχι εχθροί. Η κοινωνία ζητά θέσεις και όχι κραυγές. Οι πολίτες ζητούν θέσεις και όχι ψέματα. Είναι δική σας επιλογή αν θα μείνετε στο περιθώριο. Εμείς στοχεύουμε ψηλά και προχωρούμε μπροστά».

    «Θα σας καλέσω να επανέλθετε στο ρόλο σας και την δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Θα σας θυμίσω πως εσείς ήσασταν που πήρατε τα πάντα στους πάντες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα του είπε: «διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ»

    Ο Πρωθυπουργός αποδόμησε το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί Δημοκρατίας ή Μητσοτάκης. «Επιλέγετε αυτή την ακραία πόλωση για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα σας στις εκλογές. Έχετε πάρει διαζύγιο με αυτόν που λέτε κεντρώο χώρο. Μας λέτε για την έκθεση του Economist. Έλα όμως που παρά τις αδυναμίες μας, μας ανέβασε 9 θέσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν είπαμε ποτέ ότι οι υποκλοπές δεν είναι πρόβλημα. Είπαμε ότι η ανάδειξη των υποκλοπών είναι το πρόβλημα για την ποιότητα της δημοκρατίας».

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά-απάντηση του Πρωθυπουργού στις αιτιάσεις του πολιτικού του αντιπάλου περί «πατριωτισμού»

    «Δεν είπα ποτέ ότι υπάρχουν μέσα στην αίθουσα κάποιοι που είναι λιγότερο πατριώτες από άλλους» είπε και συμπλήρωσε. Ωστόσο «Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες λέγατε κάποτε εσείς κ. Τσίπρα. Μας κατηγορούσατε ως γερμανοτσολιάδες. Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για την τρόικα… Ο πατριωτισμός δεν είναι θεωρητική έννοια. Αποδεικνύεται στην πράξη και από τις προτεραιότητες. Για σας η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα»

    Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να απαντήσει στον κ. Τσίπρα για το debate (Έχουμε κάνει πάνω από 80 στη Βουλή. Δεν σας αρέσει η Βουλή;), τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο (Αυτός που βγήκε πρώτος ήταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Αυτός που βγήκε τρίτος, τον έδειχναν δεύτερο. Κοιτάξτε μην την πατήσετε και εσείς έτσι).

    Εκτενείς αναφορές έκανε ο Πρωθυπουργός και στη ρύθμιση για το «κόμμα Κασιδιάρη» «Πρέπει η διάταξη αυτή να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές. Κανείς δεν επιθυμεί να ξαναδεί στην αίθουσα τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος. Η ψήφιση αυτής της διάταξης συνιστά δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας. Η καθολική αποδοχή της διάταξης θα έστελνε ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν αντιπαραθέσεις. Όλοι έχουμε τις διαφωνίες μας αλλά με επιχειρήματα και διάλογο και όχι με μαχαίρια».

    Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του mononews ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε νέο ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις το οποίο όπως δεσμεύτηκε θα ισχύσει από 1/1/2024.

    Υπενθύμισε όλες τις ευεργετικές διατάξεις που θέσπισε η Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθεται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών. Δήλωσε δε, ότι σύντομα θα κατατεθεί και πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για εξυγίανση των Ναυπηγείων, υπογραμμίζοντας ότι «παραλάβαμε δυο χρεοκοπημένα ναυπηγεία όπου το ΠΝ δεν είχε δυνατότητα να χρησιμοποιήσει. Εξυγιάναμε δυο ναυπηγεία και σήμερα το ΠΝ έχει τη δυνατότητα να έχει επιλογές». Αλλά και την ΕΑΒ, τονίζοντας: Επί δικών σας ημερών, ήταν στα όρια χρεοκοπίας. Μας παραδώσατε μία ΕΑΒ διαλυμένη. Σήμερα, έχουμε προσλάβει παραπάνω από 600 νέα στελέχη και η ΕΑΒ και ξεκινάμε την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Για εσάς κ. Τσίπρα η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα



    ΣΧΟΛΙΑ