• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Νέο μισθολόγιο, επέκταση επιδομάτων και αποκατάσταση αδικιών στις Ένοπλες Δυνάμεις – Στο ΚΥΣΕΑ οι αποφάσεις για τις κορβέτες – Όλο το παρασκήνιο

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Νέο μισθολόγιο για τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται ότι θα προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του σήμερα, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Ταυτοχρόνως, θα ανακοινώσει την επέκταση του επιδόματος ειδικών αποστολών, ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει ότι, μετά από  παρέμβασή του, διορθώνεται και η αδικία του νόμο Κατρούγκαλου -αναφορικά με τις προαγωγές, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά  δικαιώματα- και για τους αποφοίτους των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, οι οποίοι εισήχθησαν κατά τα έτη 1994 και 1995, και όχι μόνο για αυτούς που εισήχθησαν το 1992 και 1993.

    Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για την «αντιθεσμική του συμπεριφορά» εξαιτίας της αποχής από τις ψηφοφορίες της Βουλής που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, αλλά και να υπενθυμίσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, την καταψήφιση της προμήθειας των Rafale και των Belharra, αλλά και των Συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία.

    Tο ΚΥΣΕΑ αποφασίζει για τις κορβέτες

    Παράλληλα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για περαιτέρω εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στην απόκτηση τριών κορβετών, με την προαίρεση προμήθειας ακόμη μίας (3+1) από τη Γαλλία ή την Ιταλία, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων φρεγατών τύπου MEKO, καθώς και πυραύλων τύπου Spike από το Ισραήλ.

    «Φαβορί» για τις κορβέτες που θα ενταχθούν στη δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικού, είναι η γαλλική Naval Group  και η ιταλική Fincantieri, η πρώτη με τις Gowind 2500 και η δεύτερη με τις FCx30 Doha, χωρίς να έχουν αποκλειστεί και οι Sigma της ολλανδικής Damen.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προτάσσει στο επικείμενο deal ύψους περί τα 1,7 δις ευρώ, την εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας, με πηγές του ΥΠΕΘΑ να κάνουν λόγο για «απαραίτητη προϋπόθεση να ναυπηγηθούν κάποιες από τις κορβέτες και σε ελληνικό ή ελληνικά ναυπηγεία».

    Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι ελήφθη από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και μετά από την Fincantieri-η οποία εξαρχής είχε συμπεριλάβει στην πρότασή της τη ναυπήγηση κορβετών στην Ελευσίνα, και βρίσκεται εδώ και μήνες σε εκτεταμένες επαφές με τη νέα διοίκηση της ONEX Shipyards & Technologies, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας- έρχεται και η γαλλική Naval Group να δηλώσει ότι ανυπομονεί να επεκτείνει τη δομή της στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από την πρόταση για της για τις Gowind, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, καθώς και με την υπόλοιπη ελληνική αμυντική βιομηχανία, ικανοποιώντας πλήρως, όπως τονίζεται, τις ελληνικές προσδοκίες.

    Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται και περαιτέρω συζήτηση για την επέκταση της συμφωνίας με την ισραηλινή Rafael για την αγορά επιπλέον συστημάτων των υπερσύγχρονων πυραύλων Spike NLOS και για την Πολεμική Αεροπορία, μετά από τον Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό.

    Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ με την στρατιωτική ηγεσία να φέρεται ότι εισηγείται την γερμανική πρόταση των εταιρειών TKMS (Thyssen Krupp Marine Systems) και της Thales Netherlands.

    Σήμερα, ο ΥΠΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψει με τον βρετανό ομόλογό του Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, κλείνοντας τις εκκρεμότητες που προκάλεσε το Βrexit και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων, χωρίς να περνά απαρατήρητη από την Αθήνα η έντονη κινητικότητα ανάμεσα σε Λονδίνο και Άγκυρα με αφορμή την πιθανή αγορά Eurofighter από την Τουρκία, αλλά και την προμήθεια βρετανικών κινητήρων για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αλλά και αεριωθούμενων UAV’s.

    Διαβάστε επίσης

    Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Βέμπερ – Μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά στο προσκήνιο

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

    Μητσοτάκης για εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις: Στόχος μας να δώσουμε λύση με διαδικασία fast track



    ΣΧΟΛΙΑ